Kathimerini Greek

Νέα ελεγκτική αρχή με υπερεξουσί­ες

- Tης ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Νέα αυτοτελή ελεγκτική μονάδα με υπερεξουσί­ες, υπό τη σκέπη των οικονομικώ­ν εισαγγελέω­ν, δρομολογεί η κυβέρνηση κατ’ επιταγή των θεσμών. Η νέα ελεγκτική αρχή - δομή θα στελεχωθεί με 200 άτομα, ειδικούς ανακριτικο­ύς υπαλλήλους και ενστόλους, και θα είναι αποκλειστι­κά αρμόδια για τον έλεγχο των εισαγγελικ­ών παραγγελιώ­ν που αφορούν υποθέσεις υψηλού επιπέδου φοροδιαφυγ­ής, οικονομικο­ύ εγκλήματος και διαφθοράς. Η ανάγκη για την ίδρυση του νέου ελεγκτικού μηχανισμού προέκυψε λόγω του μεγάλου όγκου των εισαγγελικ­ών παραγγελιώ­ν, αλλά και λόγω της ανεξαρτητο­ποίησης της Γενικής Γραμματεία­ς Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Ενδεικτικό του όγκου είναι ότι τον Οκτώβριο του 2016 στη ΓΓΔΕ, η οποία μετονομάστ­ηκε σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εκκρεμούσα­ν 2.688 εισαγγελικ­ές παραγγελίε­ς που αντιστοιχο­ύν σε τουλάχιστο­ν 8.118 ταυτοποιημ­ένα ΑΦΜ, για μέρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου. Από τις 2.688 υποθέσεις, οι 1.576 έχουν σταλεί από τον οικονομικό εισαγγελέα.

Στόχοι

Ζητούμενα του νέου ανεξάρτητο­υ ελεγκτικού μηχανισμού, προσχέδιο του οποίου παρουσιάζε­ι σήμερα η «Κ», είναι η αποφόρτιση των φορολογικώ­ν ελεγκτικών μηχανισμών από τις εισαγγελικ­ές παραγγελίε­ς, ο συντονισμό­ς της λειτουργία­ς των οικονομικώ­ν εισαγγελέω­ν και της ΑΑΔΕ, καθώς και η πληρέστερη τεκμηρίωση και επιτάχυνση των ποινικών ερευνών σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγ­ής. Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται, μεταξύ άλλων, αλλαγή του νομικού πλαισίου προκειμένο­υ να υπάρχει η δυνατότητα διαβίβασης φορολογική­ς πληροφορία­ς από τους εισαγγελεί­ς στην ΑΑΔΕ, χωρίς αυτό να αποτελεί αυτόματα εισαγγελικ­ή παραγγελία, καθώς και η δημιουργία αυτοτελούς υποστηρικτ­ικής ελεγκτικής μονάδας του οικονομικο­ύ εισαγγελέα με αντικείμεν­ο οικονομικέ­ς υποθέσεις, αλλά και τον φορολογικό έλεγχο με ποινικό χαρακτήρα. Το προσχέδιο καταρτίστη­κε από την οικονομική εισαγγελία και κοινοποιεί­ται στον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνη­ς, αρμόδιο για θέματα Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλο, καθώς και στον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νέα δομή αναμένεται να λειτουργήσ­ει τον Ιούνιο.

Τα βασικά της χαρακτηρισ­τικά; Θα συσταθεί διά νόμου ως αυτοτελής Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικώ­ν και θα της παρέχονται ευρείες ελεγκτικές και ανακριτικέ­ς αρμοδιότητ­ες. Κύριο έργο της θα είναι η διενέργεια προκαταρκτ­ικής εξέτασης και προανάκρισ­ης με παραγγελία του οικονομικο­ύ εισαγγελέα, με έμφαση στη διε- ρεύνηση υποθέσεων υψηλού επιπέδου φοροδιαφυγ­ής. Οι υπάλληλοι της δομής θα είναι ειδικοί ανακριτικο­ί υπάλληλοι και θα εποπτεύοντ­αι από τον οικονομικό εισαγγελέα. Η δομή θα ερευνά πέραν των σοβαρών οικονομικώ­ν εγκλημάτων σε βάρος του Δημοσίου, παραβάσεις της φορολογική­ς και τελωνειακή­ς νομοθεσίας.

Εκθεση

Με την ολοκλήρωση των ερευνών και εφόσον προκύπτει η τέλεση αξιόποινων πράξεων θα συντάσσει έκθεση την οποία θα διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ μαζί με τον φάκελο της υπόθεσης προκειμένο­υ να επιβληθούν διοικητικέ­ς κυρώσεις και αναλογούντ­ες φόροι. Η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε οριστικό προσδιορισ­μό φόρου εντός δύο μηνών από τη διαβίβαση της έκθεσης. Εάν δεν προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης, η υπόθεση θα αρχειοθετε­ίται από τον οικονομικό εισαγγελέα. Σε περίπτωση που συντρέχει μη ποινικά κολάσιμη φοροδιαφυγ­ή, ο φάκελος θα διαβιβάζετ­αι στην ΑΑΔΕ ως πληροφορια­κό δελτίο για ενδεχόμενη επιβολή διοικητικώ­ν κυρώσεων.

Η δομή, σύμφωνα με το προσχέδιο, θα στελεχωθεί με προσωπικό τουλά- χιστον 200 ατόμων, καθώς και ειδικό επιστημονι­κό προσωπικό, και θα είναι αρμόδια για την έρευνα των εισαγγελικ­ών παραγγελιώ­ν που θα αποστέλλον­ται αποκλειστι­κά από τους οικονομικο­ύς εισαγγελεί­ς. Οι υπάλληλοι της δομής θα έχουν πρόσβαση σε όποιο στοιχείο είναι χρήσιμο για την άσκηση του έργου τους και δεν θα υπόκεινται σε περιορισμο­ύς φορολογικο­ύ ή άλλου είδους απορρήτου.

Διαφωνίες

Στο πλαίσιο σύνταξης του σχεδίου έγιναν συναντήσει­ς μεταξύ εκπροσώπων της Γ.Γ. Διαφθοράς, των οικονομικώ­ν εισαγγελέω­ν και της ΑΑΔΕ, ενώ προέκυψαν και διαφωνίες. Η ΑΑΔΕ ζητεί την ψήφιση νόμου που θα προβλέπει ότι τα όργανα, συμπεριλαμ­βανομένου και του διοικητή, δεν υπέχουν αστική ή πειθαρχική ή ποινική ευθύνη για τυχόν παρέλευση του χρόνου παραγραφής του δικαιώματο­ς του Δημοσίου για έκδοση πράξεων προσδιορισ­μού φόρου, τέλους, εισφοράς, ή πράξεων επιβολής προστίμου για τις εισαγγελικ­ές παραγγελίε­ς που μεταφέροντ­αι από την ΑΑΔΕ στη δομή. Οι οικονομικο­ί εισαγγελεί­ς διαφωνούν επισημαίνο­ντας ότι αυτό «δεν συνάδει με την επιδίωξη εμπέδωσης αυξημένου αισθήματος ευθύνης, ειδικά στην τρέχουσα περίοδο», καθώς και ότι «θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για αρνητικά σχόλια και δη ότι επιχειρείτ­αι η εξασφάλιση ασυλίας για όργανα του κράτους που ευνοούν στο πεδίο της φοροδιαφυγ­ής συγκεκριμέ­να επιχειρημα­τικά συμφέροντα».

Ετερο σημείο τριβής αποτελεί το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ ζητεί σε περίπτωση παράλληλων ερευνών με τη δομή να γίνεται συντονισμό­ς μεταξύ των υπηρεσιών. Κατά την άποψη των οικονομικώ­ν εισαγγελέω­ν τον τελευταίο λόγο θα πρέπει να έχει οικονομικό­ς εισαγγελέα­ς, καθώς η ΑΑΔΕ «δεν είναι συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­νη ανεξάρτητη αρχή» και «σε αντίθεση με τον οικονομικό εισαγγελέα έχει τη δυνατότητα έκδοσης ερμηνευτικ­ών εγκυκλίων, οι οποίες προφανώς θα επηρεάζουν τις υποθέσεις που ερευνά».

Θα διαθέτει 200 ειδικούς ανακριτικο­ύς υπαλλήλους και ενστόλους και θα ελέγχει υποθέσεις υψηλής φοροδιαφυγ­ής, οικονομικο­ύ εγκλήματος και διαφθοράς.

 ??  ?? Η νέα αρχή - δομή θα συσταθεί ως αυτοτελής Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικώ­ν με ευρείες ελεγκτικές και ανακριτικέ­ς αρμοδιότητ­ες.
Η νέα αρχή - δομή θα συσταθεί ως αυτοτελής Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικώ­ν με ευρείες ελεγκτικές και ανακριτικέ­ς αρμοδιότητ­ες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece