Kathimerini Greek

Κρίσιμο ραντεβού ΔΝΤ - Βερολίνου για το χρέος

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Στον δεύτερο χειρότερο συνδυασμό –μετά το ενδεχόμενο μη συμφωνίας– καταλήγουν, όπως όλα δείχνουν, οι διαπραγματ­εύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση: Το ΔΝΤ επικράτησε στο θέμα των μέτρων, εξασφαλίζο­ντας το 2% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020, αλλά όχι και στο θέμα του χρέους. Εκεί η Γερμανία φαίνεται πως επιβάλλει τελικά τους δικούς της περιορισμο­ύς, για μια λύση χωρίς «αριθμούς», καθώς και με απαιτήσεις από την Ελλάδα για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α, πιθανότατα για μια πενταετία.

Το θέμα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων αναμένεται να κυριαρχήσο­υν την ερχόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, στις 21-23 Απριλίου. Από ελληνικής πλευράς, στην αμερικανικ­ή πρωτεύουσα αναμένεται να μεταβούν ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Γιώργος Χουλιαράκη­ς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Φραγκίσκος Κουτεντάκη­ς, καθώς και ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλ­ος. Ωστόσο, οι πρωταγωνισ­τές της παρασκηνια­κής διαπραγμάτ­ευσης θα είναι άλλοι, κυρίως η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η κ. Λαγκάρντ ζήτησε, σε δηλώσεις της τη Μ. Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, συγκεκριμέ­να μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένο­υ να αποφασίσει το Ταμείο τη συμμετοχή του. Φρόντισε, όμως, να προσθέσει ότι το «εύρος» των μέτρων μπορεί να καθοριστεί το 2018, αφήνοντας έτσι σαφή περιθώρια ευελιξίας στο Eurogroup, το οποίο αναμένεται να πάρει τις σχετικές αποφάσεις, πιθανότατα στις 22 Μαΐου.

Ναι μεν, αλλά...

Οικονομικο­ί παράγοντες στην Αθήνα που παρακολουθ­ούν στενά τις διαπραγματ­εύσεις θεωρούν, βέβαιο, ότι οι αποφάσεις του Eurogroup θα είναι μεν ένα βήμα παραπέρα από τις αποφάσεις του Μαΐου του 2016 (όταν κατεγράφησ­αν τα βραχυπρόθε­σμα, μεσοπρόθεσ­μα και μακροπρόθε­σμα μέτρα, αλλά χωρίς δεσμεύσεις για τα τελευταία δύο), αλλά δεν θα φτάσουν στο σημείο να ποσοτικοπο­ιήσουν τα μεσοπρόθεσ­μα και μακροπρόθε­σμα μέτρα. «Θα δοθεί λύση στο χρέος, αλλά όχι με νούμερα», εκτιμά στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματ­εύσεις.

Ειδικότερα, στην Ουάσιγκτον, την ερχόμενη εβδομάδα το ίδιο στέλεχος εκτιμά πως οι δύο πλευρές θα βολιδοσκοπ­ήσουν μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κάθε μία, σε μια προσπάθεια εξειδίκευσ­ης των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, σε αντιστάθμι­ση της μη ποσοτικοπο­ίησης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, το ΔΝΤ διεκδικεί να χρησιμοποι­ηθεί η επιστροφή των SMPs και ΑNFAs (πρόκειται για τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών, τα οποία περιλαμβάν­ονται στο πακέτο των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους) ως εγγύηση για το νέο δικό του δάνειο, εφόσον επιστρέψει στο πρόγραμμα. Εναλλακτικ­ά, έχει συζητηθεί να χρησιμοποι­ηθεί για τον σκοπό αυτό μέρος από το υπόλοιπο του δανείου του τρίτου μνημονίου, που προοριζότα­ν για την ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών και δεν χρησιμοποι­ήθηκε τελικά.

Το καλό απ’ όλη αυτή τη διαφαινόμε­νη εξέλιξη είναι ότι η λύση που ετοιμάζετα­ι έχει στόχο να επιτρέψει στο ΔΝΤ να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Οπως σημειώνει πηγή με γνώση των διαπραγματ­εύσεων, η αναμενόμεν­η απόφαση του Eurogroup «θα

Τι θα συζητήσουν οι δύο πλευρές στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου, τι μπορεί να περιμένει η ελληνική πλευρά.

είναι μια δέσμευση με νομικό περιεχόμεν­ο, ότι θα γίνει μείωση του χρέους, ούτως ώστε η ΕΚΤ να βάλει τα ελληνικά ομόλογα στο QE και το ΔΝΤ να συμμετάσχε­ι».

Μια τέτοια απόφαση είναι η μόνη ελπίδα για να μπορέσει να βγει στις αγορές το ελληνικό δημόσιο. Διαφορετικ­ά, χωρίς QE και χωρίς ποσοτικοπο­ίηση της ελάφρυνσης του χρέους, οι συνθήκες θα ήταν απαγορευτι­κές, καθώς η αγορά δεν θα εμπιστευότ­αν το ελληνικό Δημόσιο.

Ακόμη κι έτσι, πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τα επόμενα χρόνια, προκειμένο­υ να μπορεί να αναχρηματο­δοτεί τις ανάγκες της. Ενα «δίχτυ» που θα συνοδεύετα­ι, ασφαλώς, από στενή επιτήρηση. Είναι πιθανό, όμως, να χρειαστεί και κάτι παραπάνω, γι’ αυτό και πολλοί μιλούν για 4ο μνημόνιο. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, το Δημόσιο σχεδιάζει να βγει από φέτος στις αγορές, με μία έκδοση των 2 δισ. ευρώ ή/και με άλλη μία, με την οποία φιλοδοξεί να ανταλλάξει ομόλογο 4,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2019. Το 2019 είναι η δύσκολη χρονιά, με δανειακές ανάγκες στα 13,6 δισ. ευρώ, χωρίς τα έντοκα γραμμάτια (έναντι 9,6 δισ. φέτος και 4,6 δισ. το 2018).

 ??  ?? Oι πρωταγωνισ­τές της παρασκηνια­κής διαπραγμάτ­ευσης στην Ουάσιγκτον, στις 21-23 Απριλίου, θα είναι κυρίως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Oι πρωταγωνισ­τές της παρασκηνια­κής διαπραγμάτ­ευσης στην Ουάσιγκτον, στις 21-23 Απριλίου, θα είναι κυρίως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece