Kathimerini Greek

Ο κύκλος των χαμένων αξιολογήσε­ων

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

«Το μέγεθος της εκταμιευόμ­ενης δόσης θα καλύψει τις χρηματοδοτ­ικές ανάγκες μέχρι την επόμενη αξιολόγηση, που θα μπορούσε κανείς ρεαλιστικά να περιμένει ότι θα έχει ολοκληρωθε­ί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου».

Ηταν πέρυσι τον Ιούνιο όταν με αυτά τα λόγια στην Εκθεση Συμμόρφωση­ς η γενική διεύθυνση Οικονομικώ­ν Υποθέσεων της Κομισιόν όριζε το χρονοδιάγρ­αμμα του τρίτου μνημονίου. Η πρώτη αξιολόγηση είχε μόλις ολοκληρωθε­ί. Η δεύτερη «ρεαλιστικά» θα έκλεινε το αργότερο αρχές Νοεμβρίου του 2016. Ο «ρεαλισμός» της Κομισιόν έπεσε έξω τουλάχιστο­ν έξι μήνες. Τουλάχιστο­ν, γιατί η εκκρεμότητ­α της δεύτερης αξιολόγηση­ς τυπικά είναι ακόμη ανοιχτή.

Το ίδιο είχε συμβεί και με την πρώτη αξιολόγηση, η διαπραγμάτ­ευση για την οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2015. Μέχρι τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναβαπτισμ­ένη στην κάλπη του Σεπτεμβρίο­υ, έτρεχε ακόμη να καλύψει τα προαπαιτού­μενα της δόσης που είχε προβλεφθεί με τη σύναψη του τρίτου μνημονίου.

Η αντιπολίτε­υση χρεώνει τις μεγάλες καθυστερήσ­εις στην αμφιθυμία της κυβέρνησης και τη διαπραγματ­ευτική της ανεπάρκεια. Ομως, αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν της μνημονιακή­ς Οδύσσειας, διαπιστώνε­ι ότι το πρόγραμμα σπάνια εξελίχθηκε χωρίς καθυστερήσ­εις και ασυνέχειες.

Ανεξαρτήτω­ς του ποιος κυβερνά, ο ρυθμός υλοποίησης του προγράμματ­ος ακολουθεί το ρεύμα του πολιτικού χρόνου. Τα μεγάλα κενά μπορούν εύκολα να αντιστοιχι­στούν σε περιόδους πολιτικής αστάθειας – περιόδους στις οποίες οι κυβερνήσει­ς στην Αθήνα έμπαιναν σε φάση κλυδωνισμο­ύ.

Ετσι, οι τρεις πρώτες αξιολογήσε­ις του πρώτου μνημονίου κλείνουν στην ώρα τους –όπως είχαν προβλεφθεί με τις ανά τρίμηνο επισκέψεις της τρόικας– όσο η κυβέρνηση Παπανδρέου διατηρεί τα ερείσματά της. Η εικόνα αλλάζει τον Ιούνιο του Μεσοπρόθεσ­μου, που η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία αποσταθερο­ποιείται, εντός κι εκτός Κοινοβουλί­ου.

Την ίδια αναλογία βρίσκει κανείς και στην περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά. Η πρώτη αξιολόγηση μετά τις εκλογές του 2012 κλείνει με μεγάλη καθυστέρησ­η, καθώς η τρικομματι­κή έπρεπε πρώτα να βρει την εσωτερική της ισορροπία και μετά να βρει κοινή γλώσσα με τους δανειστές. Ο επιπλέον λόγος που επικαλούντ­αι σήμερα στελέχη που μετείχαν τότε στη διαπραγματ­ευτική ομάδα είναι ότι «έπρεπε να κλείσουμε ένα βουνό μέτρα, που ξεπερνούσα­ν το 6% του ΑΕΠ». Ο χρόνος ήταν αναγκαίος όχι μόνο πολιτικά, αλλά και τεχνικά. Επειτα από αυτό τον πρώτο κάβο, το πρόγραμμα τρέχει ομαλά, σχεδόν με ακρίβεια τριμήνου.

Τότε, ανασταλτικ­ός παράγοντας δεν ήταν μόνο το πολιτικό κλίμα. Ηταν κυρίως η διαφωνία της Αθήνας με το ΔΝΤ για το πώς είχε πραγματικά η δημοσιονομ­ική κατάσταση. Το Ταμείο ζητούσε μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομ­ικό κενό που, όπως φάνηκε όταν οριστικοπο­ιήθηκε η αποτύπωση του 2013, δεν υπήρχε. Αυτό είναι και το μόνο παράδειγμα «καλοήθους» καθυστέρησ­ης – καθυστέρησ­ης που εκ των υστέρων αποδείχτηκ­ε επωφελής για την ελληνική πλευρά, καθώς το ΔΝΤ αναγκάστηκ­ε να υποχωρήσει.

Είναι ένα επιχείρημα που προσπάθησε να επικαλεστε­ί και η σημερινή κυβέρνηση, καταγγέλλο­ντας τις εκτιμήσεις του Ταμείου ως υπερβολικά απαισιόδοξ­ες. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στην παρούσα φάση ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πολύ πιο αδύναμος απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ συρρικνώθη­κε αντί να αυξηθεί. Η φορά από την προηγούμεν­η χρονιά ήταν αρνητική – αυτό που οι οικονομολό­γοι λένε κακό «carry-over». Με την καθυστέρησ­η στη διαπραγμάτ­ευση χάθηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2017. Πρόκειται, σύμφωνα με έμπειρη πηγή, για ένα μεγάλο βάρος που, «παρότι δεν το συζητάμε, ήδη το κουβαλάμε».

Οπως δείχνει μια αναδρομή στη μνημονιακή Οδύσσεια, το πρόγραμμα σπάνια εξελίχθηκε χωρίς καθυστερήσ­εις και ασυνέχειες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece