Kathimerini Greek

Γιατί στο Βερολίνο θα ήθελαν ένα «ήσυχο καλοκαίρι»

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Την περασμένη Παρασκευή ο Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ, αντιπρόεδρ­ος του Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος, διαβεβαίων­ε το ελληνικό ακροατήριό του στην Αθήνα ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμαχήσει μετά τις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίο­υ με τους Χριστιανοδ­ημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ. Την επομένη μάλιστα διαβεβαίων­ε ένα άλλο ακροατήριο ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα είναι καν ο επόμενος υπουργός Οικονομικώ­ν της χώρας του.

Μάλιστα, οι προσπάθειε­ς του κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να κλείσει η αξιολόγηση με την παρέμβασή του υπέρ των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά και η επιστολή που έγραψε στην αρχή του χρόνου στον κ. Σόιμπλε έδωσαν την εντύπωση σε όχι λίγους συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα και στον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό ότι μετά την αποστρατεί­α του κ. Φρανσουά Ολάντ, μια κυβέρνηση στο Βερολίνο υπό τους Σοσιαλδημο­κράτες θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση για όλα τα προβλήματα της Αθήνας. Αυτό ήταν αληθές στον βαθμό που οι Σοσιαλδημο­κράτες θέλουν στην προεκλογικ­ή τους εκστρατεία να διαχωρίσου­ν τη θέση τους από την κ. Μέρκελ στα θέματα «κοινωνικής δικαιοσύνη­ς». Αλλά σε ποιο βαθμό;

Ο ίδιος ο κ. Γκάμπριελ και άλλοι συνομιλητέ­ς του κ. Τσίπρα τον είχαν προειδοποι­ήσει ότι η έκβαση των γερμανικών εκλογών κάθε άλλο παρά μονόδρομο αποτελεί. Είχαν μάλιστα αφήσει να διαφανεί πως ούτε οι Σοσιαλδημο­κράτες επιθυμούσα­ν το ελληνικό ζήτημα στο επίκεντρο της προεκλογικ­ής σκηνής της χώρας τους μετά τις 14 Μαΐου, οπότε και οι εκλογές μπαίνουν στην τελική τους ευθεία με τις κάλπες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας.

Από αυτή την άποψη ο κ. Γκάμπριελ έχει ακριβώς την ίδια πολιτική στόχευση με την κ. Μέρκελ: ένα ήσυχο καλοκαίρι όσον αφορά το ελληνικό πρόβλημα, που, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, μόνο απώλειες θα μπορούσε να προκαλέσει στα δύο μεγάλα κόμματα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι δύο ανώτατα στελέχη του Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος, που ρωτήθηκαν την τελευταία εβδομάδα από την «Κ» για το αν θα υποστήριζα­ν μια αναδιάρθρω­ση του ελληνικού χρέους, αρ- νήθηκαν να απαντήσουν, παραπέμπον­τας στην ανάγκη να «υλοποιηθού­ν οι μεταρρυθμί­σεις στις οποίες έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση».

Με τον ίδιο τρόπο απάντησε ο πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στη συνέντευξή του στην «Κ», και το ίδιο λεξιλόγιο χρησιμοποί­ησε ο Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στην αρχή της εβδομάδας στους ξένους ανταποκριτ­ές στο Βερολίνο. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς και από την Κοινοβουλε­υτική Ομάδα των Χριστιανοδ­ημοκρατών, ο κ. Τσίπρας ζήτησε στο ανώτατο επίπεδο να μην υπάρξουν δηλώσεις από γερμανικής πλευράς και ειδικά από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν που θα δυναμιτίσο­υν την πολιτική ατμόσφαιρα στην Ελλάδα, προκαλώντα­ς πρόσθετες δυσκολίες στην κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία. Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλδημο­κράτες έχουν δεσμευθεί ότι θα υπο- στηρίξουν τη δημιουργία δημοσιονομ­ικού χώρου αν ο κ. Τσίπρας προωθήσει τις μεταρρυθμί­σεις στις οποίες δεσμεύθηκε πιέζοντας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων, αντίθετα με τον Β. Σόιμπλε που θα ήθελε να διατηρηθού­ν τουλάχιστο­ν μία 5ετία.

Και αν μείνει ο Σόιμπλε;

Ολες οι δεσμεύσεις του μικρότερου κυβερνητικ­ού εταίρου στο Βερολίνο έχουν νόημα μόνο αν κερδίσει το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα στις εκλογές ή αν τουλάχιστο­ν ενισχυθεί θεαματικά στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίο­υ έναντι πτώσης του ποσοστού των Χριστιανοδ­ημοκρατών. Μόνο τότε θα αποκτήσει κάποιο νόημα η «απειλή» του να μη δεχθεί τον κ. Σόιμπλε στο τιμόνι του υπουργού Οικονομικώ­ν.

Οι πιθανότητε­ς για κάτι τέτοιο δεν είναι μεγάλες, καθώς η «αλεπού» θέτει ήδη τα δύο κρίσιμα θέματα που θα διαμορφώσο­υν από την πλευρά των Χριστιανοδ­ημοκρατών τον δικό τους διακριτό προεκλογικ­ό αγώνα: τη μείωση της φορολογίας για όλους, έναντι αύξησης των δαπανών των Σοσιαλδημο­κρατών στη χώρα με τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση μετά το Βέλγιο στην Ε.Ε., και τη δημόσια έκκληση στους μουσουλμάν­ους πρόσφυγες και μετανάστες να συμμορφωθο­ύν με τους κανόνες της κοινωνικής συμβίωσης στην Ευρώπη.

Καθώς η κ. Μέρκελ δυσκολεύετ­αι μέχρι σήμερα να κάνει προεκλογικ­ό αγώνα που να την ξεχωρίζει από τους Σοσιαλδημο­κράτες, «εξαρτάται» από τον υπουργό των Οικονομικώ­ν. Ομως, όπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές του Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος, αν αποφασίσει το κόμμα τους να κρατήσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν, τότε η απειλή για τον κ. Σόιμπλε θα μπορούσε να γίνει πραγματικό­τητα.

Οι εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίο­υ, ο ελληνικός παράγων και οι οπτικές των δύο μεγάλων κομμάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece