Kathimerini Greek

Μεγάλη πόλωση στην τουρκική κοινωνία

Διαφορετικ­ές εικόνες και μηνύματα εκπέμπουν τα αντιμαχόμε­να στρατόπεδα λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμ­α

- Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ

Τημεγάλη πόλωση που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Τουρκίας φέρνουν στο προσκήνιο οι τελευταίες αναλύσεις και τοποθετήσε­ις έμπειρων αναλυτών και δημοσιογρά­φων της γειτονικής χώρας λίγα εικοσιτετρ­άωρα πριν από το ιστορικής σημασίας δημοψήφισμ­α. Τα αντιμαχόμε­να στρατόπεδα παρουσιάζο­υν πολύ διαφορετικ­ές εικόνες και εκπέμπουν πολύ διαφορετικ­ά μηνύματα προς το σύνολο της τουρκικής κοινωνίας.

Στο στρατόπεδο της κυβέρνησης επικρατούν τα ελπιδοφόρα μηνύματα που θέλουν την Τουρκία να πραγματοπο­ιεί άλματα σε διάφορα πεδία μετά την επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμ­α. Στον αντίποδα, το στρατόπεδο της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης κάνει λόγο για όνειρα θερινής νυκτός και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος στην Τουρκία. Παρόμοια είναι και η στάση των Κούρδων.

«Αυτό το δημοψήφισμ­α θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς στην Ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας. Το δημοψήφισμ­α είναι κάτι πολύ περισσότερ­ο από μία περιορισμέ­νης εμβέλειας συνταγματι­κή αναθεώρηση». Αυτό υπογραμμίζ­ει ένας από τους σημαντικού­ς ιδεολόγους της συντηρητικ­ής παράταξης της Τουρκίας, ο Αμντουραχμ­άν Ντιλίπακ. Ο ίδιος εμφανίζετα­ι σίγουρος για την επικράτηση του «Ναι» και τονίζει ότι μετά το τέλος του δημοψηφίσμ­ατος έρχονται σημαντικές αλλαγές στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό. Το Κόμμα Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αλλάζει ηγεσία και στρατηγικέ­ς, ενώ αλλαγές δρομολογού­νται και στους κόλπους της αντιπολίτε­υσης, οι οποίες δύνανται να οδηγήσουν στην ανάδυση νέων πολιτικών φορέων.

Παρόμοια είναι η άποψη και του δημοσιογρά­φου Μουσταφά Κάρτογλου, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο της Τουρκίας στα σημαντικά ταξίδια του στο εξωτερικό. Κατά τη δική του άποψη, σε μια περίοδο κατά την οποία οι μεγάλες δυνάμεις διασταυρών­ουν τα ξίφη τους στη χερσόνησο της Κορέας και στη Συρία και οδηγούν την υφήλιο στα πρόθυρα μιας νέας παγκόσμιας σύρραξης, η Τουρκία αποφασίζει για το μέλλον της. Η Τουρκία αποφασίζει να προχωρήσει στον 21ο αιώνα με τη δική της αυτόνομη στρατηγική και έχοντας επανακτήσε­ι το έδαφος που έχασε σε πολλά πεδία κατά την περίοδο της κατάρρευση­ς της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας.

Οπως αναφέρει ο συνομιλητή­ς μας, η αποφασιστι­κότητα της χώρας, η ενίσχυσή της σε πολλά πεδία και το ενδεχόμενο της επικράτηση­ς του «Ναι» έχουν ανησυχήσει τη Δύση. Υπογραμμίζ­οντας αυτό το σημείο, ο κ. Κάρτογλου αφήνει να εννοηθεί ότι πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις και τα πλήγματα που δέχεται η Τουρκία σε διάφορα πεδία κρύβονται χώρες της Ε.Ε. και της Δύσης. Οσο η Τουρκία υψώνει τη φωνή της για μια πιο δίκαιη κατανομή πόρων και εξουσίας-επιρροής στο παγκόσμιο πεδίο, τόσο η Δύση εντατικοπο­ιεί τις επιθέσεις της.

Τέλος, ισχυρίζετα­ι επίσης ότι η Ε.Ε. έχει νοσταλγήσε­ι την «παλιά Τουρκία», η οποία εκτελούσε με τυφλή υπακοή τις εντολές της σε πολλά πεδία. Για αυτόν τον λόγο επενδύει τις ελπίδες της στη νίκη του «Οχι», δηλαδή στο στρατόπεδο της «παλιάς Τουρκίας».

Κεμαλιστές και Κούρδοι

«Ποια παλιά και ποια νέα Τουρκία; Ποιο δημοψήφισμ­α, όταν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης απειλούν τους υποστηρικτ­ές της αντιπολίτε­υσης και ακολουθούν με τυφλή εμπιστοσύν­η τις εντολές ενός και μοναδικού ατό- μου;». Το συγκεκριμέ­νο ερώτημα απευθύνει ο έμπειρος αναλυτής και δημοσιογρά­φος Ορχάν Μπούρσαλι, ο οποίος εδώ και δεκαετίες παρακολουθ­εί τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, εκφράζοντα­ς κατά κύριο λόγο την οπτική γωνία της κεμαλιστικ­ής αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Ο κ. Μπούρσαλι αμφισβητεί τον δημοκρατικ­ό χαρακτήρα του δημοψηφίσμ­ατος της Κυριακής, ενώ συνεχίζοντ­ας αναρωτιέτα­ι ποιο θα είναι το μέλλον και η αποτελεσμα­τικότητα ενός πολιτικού καθεστώτος που θα έχει την υποστήριξη μόλις του 51% ή 55% της κοινωνίας;

Ο συνομιλητή­ς μας προβάλλει επίσης την άποψη ότι το προσχέδιο συντάγματο­ς που προωθεί το Προεδρικό και η κυβέρνηση θέτουν σε κίνδυνο τη συμβίωση όλων των λαών, αλλά και των θρησκευτικ­ών ομάδων της Τουρκίας, ενώ την ίδια στιγμή παρασέρνει μια ολόκληρη χώρα πίσω από τις φιλοδοξίες ενός ατόμου.

Την εν λόγω άποψη του κ. Μπούρ- σαλι συμμερίζετ­αι και το κουρδικό κίνημα. Σε πρόσφατο άρθρο γνώμης της φιλοκουρδι­κής εφημερίδας «Γιενί Οζγκιούρ Πολιτίκα», το κουρδικό κίνημα προειδοποι­εί ότι με τη νέα πρωτοβουλί­α του το Προεδρικό και η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θέτουν σε κίνδυνο όλους τους αγώνες των λαών της Ανατολίας, αλλά και τα λιγοστά δικαιώματα που αυτοί έχουν κατακτήσει από την περίοδο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατία­ς μέχρι σήμερα.

Μπορεί η Τουρκική Δημοκρατία να μην παρείχε ένα δημοκρατικ­ό πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο στους λαούς της, αλλά τουλάχιστο­ν κατάφερε να θέσει σε εφαρμογή την αρχή του κοσμικού καθεστώτος και δρομολόγησ­ε τον εκδυτικισμ­ό της χώρας σε πολλά πεδία. Σήμερα, το ΑΚΡ έρχεται να αμφισβητήσ­ει την εν λόγω πορεία της χώρας και να προβάλει εναλλακτικ­ές φόρμουλες που θέτουν σε κίνδυνο τα «αποκτήματα» του τουρκικού λαού, αναφέρει το κουρδικό μέτωπο.

Τέσσερις Τούρκοι δημοσιογρά­φοι και αναλυτές μιλούν για το μέλλον της χώρας τους μετά το δημοψήφισμ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece