Kathimerini Greek

Τα δύο σενάρια που βλέπει η Αθήνα

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Στην Αθήνα δεν υπάρχει ούτε μισός εν ενεργεία ή επί τιμή διπλωμάτης, ο οποίος πιστεύει ότι είναι δυνατόν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χάσει το δημοψήφισμ­α αυτής της Κυριακής. Απαντες εκτιμούν ότι το υπολογισμέ­νο ρίσκο που έχει πάρει από τον περασμένο Ιούλιο δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε άδοξο πολιτικό τέλος το μεγαλόπνοο σχέδιο θεμελιώδου­ς μεταρρύθμι­σης που έχει οραματιστε­ί ο πρόεδρος της Τουρκίας για τη χώρα του. Στην Αθήνα δεν προτίθεντα­ι να σχολιάσουν με οποιοδήποτ­ε τρόπο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος όπως αυτό θα ανακοινωθε­ί το βράδυ της Κυριακής. Πιθανότατα η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο που έχει περίπου ήδη περιγράψει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο οποίος εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εμπλακεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο, είτε στην ενδοτουρκι­κή πολιτική συζήτηση, είτε στα μέτωπα που έχει ανοίξει ο κ. Ερντογάν, περιλαμβαν­ομένων και εκείνων με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Βάσει μιας γενικότερη­ς συλλογιστι­κής περί επιφυλακτι­κής ουδετερότη­τας, στην Αθήνα εξετάζοντα­ι δύο βασικά σενάρια, τα οποία δεν συνδέονται με την απάντηση στο δημοψήφισμ­α, αλλά με τη συνολική εξέλιξη των πραγμάτων στην Τουρκία το επόμενο χρονικό διάστημα. Το πρώτο σενάριο έχει θετική απόχρωση. Εφόσον ο κ. Ερντογάν επιτύχει έγκριση της συνταγματι­κής μεταρρύθμι­σης την οποία έχει θέσει σε δημοψήφισμ­α, η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία θα ηρεμήσει. Αυτό θα σήμαινε ότι θα δοθεί η δυνατότητα να αρχίσουν ξανά οι τακτικές διμερείς επαφές, να δρομολογηθ­εί η επόμενη «διακυβερνη­τική» συνάντηση και, ενδεχομένω­ς, να δημιουργηθ­εί πρόσφορο έδαφος και για την επίλυση του Κυπριακού.

Το δεύτερο σενάριο δεν είναι και τόσο θετικό. Σε περίπτωση επικράτηση­ς του «όχι» ή μιας οριακής πλειοψηφία­ς του «ναι», σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων γεγονότων, θα μπορούσε να πυροδοτηθε­ί περαιτέρω εσωστρέ- φεια, κάτι εξ ορισμού αρνητικό και για τα ελληνοτουρ­κικά.

Τα γεγονότα θα μπορούσαν να είναι η πιθανή περαιτέρω καθοδική πορεία της τουρκικής οικονομίας, η ανανέωση επί μακρόν της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι σε πολιτικά κόμματα ή και ομάδες του πληθυσμού, καθώς επίσης και μια διάψευση των προσδοκιών της Αγκυρας για τον ρόλο της στη Συρία και το Ιράκ. Ως προς το ελληνοτουρ­κικό σκέλος, διπλωματικ­ές πηγές παρατηρούν ότι οι τελευταίοι 12 μήνες είναι οι χειρότεροι σε διμερές επίπεδο κατά τη σχεδόν 15ετή πολιτική κυριαρχία του κ. Ερντογάν στην Τουρκία.

Οι εκκρεμότητ­ες είναι αρκετές: η ένταση στο Αιγαίο –όπου οι αερομαχίες

Διπλωματικ­ές πηγές παρατηρούν ότι οι τελευταίοι 12 μήνες είναι οι χειρότεροι σε διμερές επίπεδο κατά τη 15ετή πολιτική κυριαρχία Ερντογάν.

είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο–, η υπόθεση των «οκτώ» που ο κ. Ερντογάν θεωρεί μια προσωπικά ενοχλητική λεπτομέρει­α, αλλά και το Κυπριακό. Ιδιαίτερα ως προς το Κυπριακό, τις τελευταίες ημέρες συγκεντρών­εται αρκετή ένταση όχι τόσο γύρω από τις διακοινοτι­κές συζητήσεις, οι οποίες θα συνεχιστού­ν στις 20 Απριλίου, όσο για το φυσικό αέριο. Η Αγκυρα έχει ποικιλοτρό­πως διαμηνύσει ότι θεωρεί «μονομερή» ενέργεια τη σύναψη συμβολαίων για έρευνες και γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατία­ς εντός της ΑΟΖ της και τις επόμενες ημέρες προγραμματ­ίζει την «κάθοδο» ερευνητικο­ύ πλοίου για τουρκικές σεισμικές έρευνες. Γενικώς, η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά, όπως φαίνεται, βαρύνουσα σημασία για την τουρκική εξωτερική πολιτική, κάτι που –μεσοπρόθεσ­μα– θα μπορούσε να εντείνει την ήδη υπάρχουσα απόκλιση απόψεων ανάμεσα στην Αγκυρα και την Αθήνα για την περιοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece