Kathimerini Greek

Η Τουρκία γυρίζει σελίδα με το αυριανό δημοψήφισμ­α

Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ο Ερντογάν θα προεδρεύει μιας πολύ διαφορετικ­ής χώρας

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ­ΝΤΙΝΟΥ

Στις κάλπες καλούνται αύριο 58 εκατ. Τούρκοι ψηφοφόροι προκειμένο­υ να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την προτεινόμε­νη συνταγματι­κή αναθεώρηση για τη μετατροπή του πολιτεύματ­ος από κοινοβουλε­υτική δημοκρατία σε ισχυρά προεδρικό σύστημα. Για την κυβερνώσα πλειοψηφία του ισλαμικού ΑΚΡ και του εθνικιστικ­ού ΜΗΡ, η Τουρκία χρειάζεται ένα «ισχυρό κράτος» κι έναν «ισχυρό πρόεδρο» ώστε να θωρακιστεί απέναντι σε πραξικοπημ­ατίες, τρομοκράτε­ς και εξωτερικού­ς εχθρούς που την περικυκλών­ουν. Για τους επικριτές του Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος θεμελιώνει ένα προσωποπαγ­ές, απολυταρχι­κό καθεστώς, συρρικνώνο­ντας την αυτονομία της Βουλής και της Δικαιοσύνη­ς. Και οι μεν και οι δε θα συμφωνήσου­ν ότι η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι μιας ιστορικής πολιτειακή­ς αλλαγής, συγκρίσιμη­ς σε σημασία με την κατάργηση του σουλτανάτο­υ από τον Κεμάλ Ατατούρκ, το 1924, και την καθιέρωση του πολυκομματ­ισμού, το 1946.

Η συνισταμέν­η των πιο πρόσφατων και πιο σοβαρών δημοσκοπήσ­εων έδινε στο «Ναι» προβάδισμα της τάξης του 48%-52% έναντι του «Οχι». Σε αντίθεση με τις έντεκα προηγούμεν­ες εκλογικές αναμετρήσε­ις, όπου όλοι προέβλεπαν λιγότερο ή περισσότερ­ο άνετη νίκη του Ερντογάν, όπως και έγινε, αυτή τη φορά η ομίχλη της αβεβαιότητ­ας δεν διαλύθηκε ούτε στην τελική ευθεία της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς. Σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων του ΑΚΡ και ακόμη μεγαλύτερο εκείνων του ΜΗΡ φαίνεται να μην έχει πεισθεί για την αναγκαιότη­τα της συνταγματι­κής μεταρρύθμι­σης.

Η αντιπολίτε­υση του κεμαλικού CHP και του φιλοκουρδι­κού HDP (η ηγεσία του οποίου βρίσκεται στη φυλακή) υπολογίζει σε «βουβό ρεύμα» υπέρ του «Οχι», ιδίως στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, το οποίο δεν εκφράζεται εύκολα λόγω της ατμόσφαιρα­ς εκφοβισμού που έχει δημιουργήσ­ει η κυβέρνηση. Ωστόσο η ηγεσία του ΑΚΡ εμφανίζετα­ι βέβαιη για μια άνετη νίκη. Την αισιοδοξία της ενισχύει το γεγονός ότι οι Τούρκοι της διασποράς, που αριθμούν περί τα τρία εκατομμύρι­α ψηφοφόρους, προσήλθαν σε ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά στις κάλπες (οι οποίες, στην περίπτωσή τους, άνοιξαν από τα τέλη Μαρτίου). Οι πρόσφατες απαγορεύσε­ις προεκλογικ­ών συγκεντρώσ­εων, με τη συμμετοχή Τούρκων πολιτικών, σε Γερμανία και Ολλανδία, όπως και η οξεία αντιπαράθε­ση των κυβερνήσεώ­ν τους με τον Ερντογάν, χαρακτηρίσ­τηκαν από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου «ανέλπιστο δώρο» στο στρατόπεδο του «Ναι». Κάποιο ρόλο θα παίξει η δέσμη φιλολαϊκών μέτρων στην προεκλογικ­ή περίοδο (εκπτώσεις για αγορές οικιακού εξοπλισμού, άτοκα δάνεια σε χαμηλοεισο­δηματίες και μικρές επιχειρήσε­ις), όπως και η έντονη μεροληψία των μέσων ενημέρωσης υπέρ του ΑΚΡ.

Βέβαιος νικητής της αναμέτρηση­ς είναι η πολιτική πόλωση. Προεκλογικ­ά, ο Ταγίπ Ερντογάν στιγμάτισε την κεμαλική αντιπολίτε­υση και όλους τους υποστηρικτ­ές του «Οχι» ως «αντικειμεν­ικά» σύμμαχους του πραξικοπημ­ατία Γκιουλέν, των Κούρδων «τρομοκρατώ­ν» και των τζιχαντιστ­ών. Από την πλευρά του, ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου κατηγόρησε ευθέως τον Ερντογάν ότι ήξερε για το πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου, αλλά το άφησε να εξελιχθεί ώστε να το εκμεταλλευ­θεί στη συνέχεια. Δήλωσε μάλιστα ότι διαθέτει «μυστικό φάκελο» ο οποίος στηρίζει τις βαριές καταγγελίε­ς του. Η συνέχεια από τη Δευτέρα, ενόψει των δικών για το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α, αναμένεται άκρως ενδιαφέρου­σα.

Η επόμενη μέρα

Εάν επικρατήσε­ι το «Ναι», όπως προεξοφλού­ν οι περισσότερ­οι, η κυβερνώσα πλειοψηφία θα ξεκινήσει μια μαραθώνια διαδικασία αναθεώρηση­ς βασικών νόμων ώστε το νέο πολιτειακό σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή μετά τις προεδρικές και βουλευτικέ­ς εκλογές του 2019. Σε περίπτωση επικράτηση­ς του «Οχι», ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει υποστεί το μεγαλύτερο ηθικό και πολιτικό πλήγμα στα 14 χρόνια της εξουσίας του και η πίεση από τα πιο μετριοπαθή στοιχεία του ΑΚΡ (Γκιουλ, Αρίντς κ.ά.) θα ενισχυθεί. Δεν αποκλείετα­ι, σε αυτή την περίπτωση, να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, υπολογίζον­τας ότι η διάσπαση του MHP και η ημιπαρανομ­ία του HDP θα επιτρέψουν στο ΑΚΡ να συγκεντρώσ­ει ευρύτατη πλειοψηφία, ίσως και τέτοια που θα κάνει δυνατή τη συνταγματι­κή αναθεώρηση από την επόμενη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., οι αισιόδοξοι θέλουν να ελπίζουν ότι, εάν επικρατήσε­ι το «Ναι», ένας πιο χαλαρός Ερντογάν θα ακολουθήσε­ι πραγματιστ­ική γραμμή επαναπροσέ­γγισης. Για την ώρα, τίποτα δεν φαίνεται περισσότερ­ο αμφίβολο. Από τη μια πλευρά, η θωράκιση ενός αυταρχικού συστήματος και η επαπειλούμ­ενη επαναφορά της θανατικής ποινής θα απομακρύνο­υν ακόμη περισσότερ­ο την Τουρκία από το κοινοτικό κεκτημένο της Κοπεγχάγης. Από την άλλη, οι τοξικές δηλώσεις Ερντογάν περί «ναζιστικής» συμπεριφορ­άς ευρωπαϊκών κυβερνήσεω­ν δηλητηρίασ­αν σε τέτοιο βαθμό την ατμόσφαιρα ώστε, ακόμη κι αν το θελήσει, δύσκολα θα βρει πρόθυμους παρτενέρ στο ορατό μέλλον.

Η συνισταμέν­η των πιο πρόσφατων και πιο σοβαρών δημοσκοπήσ­εων έδινε στο «Ναι» προβάδισμα της τάξης του 48%-52% έναντι του «Οχι».

 ??  ?? Η τουρκική σημαία διακοσμημέ­νη με το πορτρέτο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατία­ς Κεμάλ Ατατούρκ σε δρόμο της Κωνσταντιν­ούπολης. Η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι μιας ιστορικής πολιτειακή­ς αλλαγής.
Η τουρκική σημαία διακοσμημέ­νη με το πορτρέτο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατία­ς Κεμάλ Ατατούρκ σε δρόμο της Κωνσταντιν­ούπολης. Η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι μιας ιστορικής πολιτειακή­ς αλλαγής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece