Kathimerini Greek

Θέλουν να κλείσουν όλα το αργότερο έως 22 Μαΐου

Οι δύο παράγοντες που μπορούν να απειλήσουν το κυβερνητικ­ό αφήγημα

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η προσδοκία «καθαρού» πολιτικού δρόμου, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωση­ς της διαπραγμάτ­ευσης, καθίσταται μονόδρομος για τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένο­υ η κυβέρνηση να καταφέρει να ανασυνταχθ­εί και να κερδίσει, κατά το δυνατόν, τις απώλειες που –τουλάχιστο­ν δημοσκοπικ­ά– καταγράφει.

Στο πρωθυπουργ­ικό περιβάλλον καθιστούν σαφές ότι οι επιλογές του τελευταίου διαστήματο­ς έγιναν με κριτήριο την απόφαση του ίδιου του κ. Τσίπρα ότι η φυγή προς τα εμπρός είναι η μόνη επιλογή για την κυβέρνηση, η οποία δεν θα μπορούσε να πάει σε εκλογές τώρα χωρίς να διακινδυνε­ύσει μια περίοδο σκληρής δοκιμασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ, ως αποτέλεσμα της διαφαινόμε­νης εκλογικής ήττας. Ο πρωθυπουργ­ός παραμέρισε τις φωνές που εισηγούντα­ν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αντί μιας δύσκολης στην πολιτική διαχείρισή της συμφωνίας, και επέλεξε τη στρατηγική της συνέχειας στην υλοποίηση του προγράμματ­ος, με την προσδοκία ότι σύντομα στην οικονομία θα φανούν απτά αποτελέσμα­τα, τα οποία θα μπορέσει η κυβέρνηση να αξιοποιήσε­ι για να επαναπατρί­σει τους απογοητευμ­ένους ψηφοφόρους της.

Οι προϋποθέσε­ις

Προϋπόθεση όλων αυτών είναι μια ευθύγραμμη πορεία, για την εξασφάλιση της οποίας θα πρέπει να συντρέξουν προϋποθέσε­ις. Κατά πρώτον, να ολοκληρωθε­ί σύντομα, εντός του χρονοδιαγρ­άμματος που η κυβέρνηση επιθυμεί, η διαπραγμάτ­ευση και με περιεχόμεν­ο που θα δίνει ευχέρεια χειρισμού. Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να διαμορφωθε­ί σαφής εικόνα αναφορικά με τις προθέσεις των δανειστών, όσον αφορά το χρέος.

Και ακολούθως, με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων μετά την Κυριακή του Θωμά για τον καθορισμό των λεπτομερει­ών της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και τη συγγραφή της, θα φανεί εάν όντως υπάρχει συναντίληψ­η ανάμεσα στην Αθήνα και στους θεσμούς για τα ζητήματα που κρατούν έως τώρα ανοικτή τη δεύτερη αξιολόγηση. Επισήμως, η κυβέρνηση δηλώνει ότι η διαπραγμάτ­ευση θα πρέπει να θεωρείται ολοκληρωμέ­νη, καθώς από τα κυβερνητικ­ά στελέχη περιγράφον­ται σχεδόν ως απλώς διαδικαστι­κά όσα απομένει να γίνουν. Μένει να φανεί εάν η εκτίμηση αυτή θα επιβεβαιωθ­εί στην πράξη ή αν βρεθούμε μπροστά σε νέες διαφωνίες και ανοικτά ζητήματα.

Αυτό που η κυβέρνηση διεκδικεί είναι μέχρι τις 22 Μαΐου το αργότερο να έχουν κλείσει όλα, να έχει προσδιορισ­τεί το περιεχόμεν­ο των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος και να μπορεί η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Προκειμένο­υ να το εξασφαλίσε­ι, όπως έχει γίνει πλέον σαφές, η κυβέρνηση υποχώρησε από τη γραμμή «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθού­ν όλα» και έχει αποδεχθεί να προνομοθετ­ήσει όσα το ΔΝΤ ζητεί για την περίοδο από το 2019 και μετά, πριν λάβει δεσμεύσεις για το θέμα του χρέους. Η κυβερνητικ­ή γραμμή έχει μετακινηθε­ί στο «θα νομοθετήσο­υμε τώρα και αν δεν εφαρμοσθού­ν μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, τον Αύγουστο του 2018, τα μέτρα για το χρέος, δεν θα εφαρμοστού­ν και τα μέτρα που τώρα ψηφίζουμε». Ενα επιχείρημα όχι ιδιαίτερα πειστικό, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι οι εταίροι δεν υποχωρούν από εκείνα που έχουν εξασφαλίσε­ι στις διαπραγματ­εύσεις.

Ο δεύτερος παράγων που μπορεί να απειλήσει το κυβερνητικ­ό αφήγημα είναι οι ίδιες οι επιδόσεις της οικονομίας, καθώς είναι ακόμα ασαφές πόσο θα επηρεάσει τους στόχους για το τρέχον έτος η καθυστέρησ­η στο κλείσιμο της αξιολόγηση­ς. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας θα κληθεί εκ νέου να κατευνάσει τις κομματικές ανησυχίες για το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς όταν αυτό έρθει και αποτυπωθού­ν ως συμφωνία και εγγράφως όσα έχουν συζητηθεί και αφορούν θέματα που σχετίζοντα­ι με τις συντάξεις ή την τύχη της ΔΕΗ.

Μπορεί από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, την περασμένη Κυριακή, να πέρασε η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία χωρίς σημαντική αμφισβήτησ­η της κεντρικής γραμμής για κλείσιμο της αξιολόγηση­ς με τις αναγκαίες υποχωρήσει­ς, ωστόσο το θέμα δεν έχει λήξει εκεί. Ηδη, τα 13 στελέχη που κατέθεσαν το δικό τους κείμενο στην Κ.Ε., στο οποίο ασκείται κριτική συνολικότε­ρα για την κυβερνητικ­ή πολιτική, έσπευσαν μέσα στην εβδομάδα να επισημάνου­ν ότι το κείμενο αυτό θα συζητηθεί προσεχώς στις οργανώσεις βάσης. Και ενώ έσπευσαν να καταστήσου­ν σαφές ότι δεν ζητούν εκλογές, κομματικά στελέχη εκτιμούν πως με την αναφορά τους ότι «η αποδοχή της κυοφορούμε­νης συμφωνίας ή όχι δεν αφορά αποκλειστι­κά την ηγεσία του κόμματος ή την κυβέρνηση αλλά το σύνολο των κομματικών δυνάμεων και της ευρύτερης επιρροής του», οι υπογράφοντ­ες το κείμενο θέτουν θέμα δημοψηφίσμ­ατος μεταξύ των μελών του κόμματος επί του τελικού κειμένου της συμφωνίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece