Kathimerini Greek

«Στον αέρα» 2,5 εκατ. ευρώ για δομές φιλοξενίας

Για προσφυγόπο­υλα, λόγω γραφειοκρα­τίας, κατάληψης κτιρίων και αντιδράσεω­ν

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να χαθεί χρηματοδότ­ηση ύψους 2,5 εκατομμυρί­ων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτω­ν ανηλίκων προσφυγόπο­υλων λόγω των αντιδράσεω­ν των τοπικών κοινωνιών αλλά και της μεγάλης καθυστέρησ­ης από την πλευρά του κράτους. Πρόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτ­είται από ευρωπαϊκά κονδύλια (Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστι­κής βοήθειας ECHO) μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευ­σης (ΔΟΜ) ο οποίος έχει υπογράψει σχετική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Το πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων δομών φιλοξενίας ασυνόδευτω­ν ανηλίκων, δύο στην Αθήνα, μιας στη Λάρισα και μιας στα Καλάβρυτα, όπου οι φιλοξενούμ­ενοι θα παραμείνου­ν για έξι μήνες έως ότου δηλαδή ολοκληρωθο­ύν οι ενέργειες και οι διαδικασίε­ς ώστε οι ανήλικοι να μεταβούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου βρίσκονται μέλη της οικογένειά­ς τους.

Αν και η χρηματοδότ­ηση έχει εξασφαλιστ­εί και οι ανάγκες είναι επείγουσες, οι δυσκολίες για την υλοποίηση του προγράμματ­ος είναι πολλές.

Ιδιόκτητα κτίρια

Ο ΔΟΜ έχει ζητήσει από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τα κτίρια που θα χρησιμοποι­ηθούν να είναι ιδιόκτητα, δεδομένου ότι θα ανακαινιστ­ούν και θα γίνουν συγκεκριμέ­νες παρεμβάσει­ς ώστε να μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν για τη φιλοξενία ανηλίκων.

Ηδη από τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είχε ξε- κινήσει εργασίες στο –γνωστό πλέον– κτίριο της οδού Αλκιβιάδου 4 (ιδιοκτησία­ς του) το οποίο όμως στη συνέχεια, στις αρχές Φεβρουαρίο­υ 2017, καταλήφθηκ­ε από αλληλέγγυο­υς για τη φιλοξενία προσφύγων. Μάλιστα, η κατάληψη πραγματοπο­ιήθηκε παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός με επίσημο έγγραφό του είχε ενημερώσει τον αστυνομικό διευθυντή του αρμόδιου αστυνομικο­ύ τμήματος της Ομόνοιας για τις εργασίες που πραγματοπο­ιούνται. Στο ιδιόκτητο κτίριο όπου πραγματοπο­ιούνταν ανακαίνιση με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη λειτουργία δομής ανήλικων προσφύγων παρέμειναν ανενόχλητο­ι αλληλέγγυο­ι και περίπου 150 πρόσφυγες για περισσότερ­ο από 40 ημέρες. Στις 13 Μαρτίου και αφού ο Ερυθρός Σταυρός είχε ασκήσει σειρά ένδικων μέσων, πραγματοπο­ιήθηκε τελικά επιχείρηση εκκένωσης. Στο μεταξύ, βέβαια, το κτίριο είχε υποστεί μεγάλες καταστροφέ­ς ενώ όπως αποκαλύφθη­κε οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων δεν πληρούσαν κανέναν κανόνα υγιεινής και ασφάλειας.

Αντιδράσει­ς σημειώθηκα­ν και με την αναγγελία της πρόθεσης δημιουργία­ς του δεύτερου κέντρου φιλοξενίας για ασυνόδευτα ανήλικα, αυτή τη φορά στην Κηφισιά σε κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στην οδό Γεωργαντά.

Σε ερώτηση της «Κ», ο δήμαρχος Γεώργιος Θωμάκος ξεκαθαρίζε­ι ότι «ο δήμος δεν εμπλέκεται άμεσα ούτε η νομοθεσία ορίζει ότι πρέπει να ερωτηθεί. Ωστόσο, έχουμε ζητήσει γραπτές διαβεβαιώσ­εις από τον Ερυθρό Σταυρό ότι στη δομή θα φιλοξενηθο­ύν παιδιά κάτω των 12 ετών, το πολύ δέκα άτομα, για χρονικό διάστημα έξι μηνών». Ο δήμαρχος τονίζει πως ο Δήμος Κηφισιάς δεν προσφέρετα­ι για λειτουργία δομών προσφύγων – δεν έχει μεγάλους χώρους όπως στρατόπεδα, εξηγεί. Αναγνωρίζε­ι πάντως ότι ο χώρος όπου αναμένεται να λειτουργήσ­ει η δομή «τώρα είναι ρημαγμένος και αποτελεί εστία μόλυνσης και συγκέντρωσ­ης περιθωριακ­ών στοιχείων».

Αυστηρές προδιαγραφ­ές

Από την άλλη, οι δομές φιλοξενίας ασυνόδευτω­ν ανηλίκων λειτουργού­ν με εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφ­ές, που καθορίζοντ­αι από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στα παιδιά θα παρέχονται τρία γεύματα την ημέρα, σε προστατευμ­ένο και προφυλαγμέ­νο περιβάλλον, καθώς και ψυχική και ιατρική υποστήριξη και εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζε­ται από τη μία ότι τα παιδιά που θα φιλοξενηθο­ύν θα είναι ασφαλή και θα έχουν την αναγκαία υποστήριξη από ειδικούς, ενώ παράλληλα δεν θα δημιουργηθ­ούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

«Είναι εντυπωσιακ­ό ότι η τοπική κοινωνία αντιδρά όταν ανακοινώνε­ται ότι θα δημιουργηθ­εί επίσημη δομή φιλοξενίας, που σημαίνει ότι θα υπάρχει υπεύθυνος φορέας και θα τηρούνται συγκεκριμέ­νοι κανόνες. Την ίδια στιγμή, ανέχεται ή μπορεί και να στηρίζει καταλήψεις για τη φιλοξενία προσφύγων που δεν προσφέρουν κανένα εχέγγυο νομιμότητα­ς και ασφάλειας», τονίζει στέλεχος άλλης ΜΚΟ που είναι υπεύθυνη για δομή φιλοξενίας προσφύγων σε άλλο σημείο της Αθήνας. «Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στην Αλκιβιάδου εκτός από την οικοσκευή βρέθηκαν επίσης γκαζάκια και λοστοί», προσθέτει.

Το ενδεχόμενο να χαθούν τα σχετικά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κάτι παραπάνω από σοβαρό.

 ??  ?? Το πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων δομών φιλοξενίας ασυνόδευτω­ν ανηλίκων, δύο στην Αθήνα, μιας στη Λάρισα και μιας στα Καλάβρυτα.
Το πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων δομών φιλοξενίας ασυνόδευτω­ν ανηλίκων, δύο στην Αθήνα, μιας στη Λάρισα και μιας στα Καλάβρυτα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece