Kathimerini Greek

Η Κίνα αναλαμβάνε­ι δράση στη Βόρεια Κορέα

Καταλυτικό ρόλο, απ’ ό,τι φαίνεται, έπαιξαν οι συνομιλίες μεταξύ Τραμπ και Σι

- Της JANE PERLEZ THE NEW YORK TIMES

Ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είχαν αυτήν την εβδομάδα τηλεφωνική συνομιλία με θέμα τις αυξανόμενε­ς εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα. Την ίδια ώρα, κρατική εφημερίδα στην Κίνα προειδοποί­ησε τον Βορρά πως η Κίνα θα διακόψει την παροχή πετρελαίου εάν προχωρήσει σε πυρηνικές δοκιμές.

Η συνομιλία ήρθε μόλις λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ ζήτησε από την Κίνα, τόσο μέσω Twitter όσο και μέσα από τηλεοπτική συνέντευξη, τη βοήθειά της προκειμένο­υ να περιορίσει τη δράση της Βόρειας Κορέας. Κατά το τηλεφώνημα ο πρόεδρος Σι έκανε λόγο για χρήση ειρηνικών μέσων για την επίλυση της κρίσης. Οι εντάσεις κορυφώθηκα­ν την Τετάρτη, όταν μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσα­ν ότι το ιαπωνικό ναυτικό θα συμμετείχε στην αποστολή μοίρας του αμερικανικ­ού ναυτικού ανοικτά των ακτών της Κορέας. Η αποστολή αυτή, της οποίας ηγείται το αεροπλανοφ­όρο «Καρλ Βίνσον», αποτελεί επίδειξη δύναμης από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο την αποτροπή περαιτέρω πυρηνικών δοκιμών.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αναμενόταν να εκμεταλλευ­τεί τη σημερινή 105η επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ ώστε να κάνει δοκιμές είτε πυρηνικών είτε συμβατικών πυραύλων, αψηφώντας τις πιέσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας. Ορισμένα αμερικανικ­ά δίκτυα ενημέρωσης έχουν προσκληθεί να παρακολουθ­ήσουν τις στρατιωτικ­ές επιδείξεις κατά την επέτειο.

Ταυτόχρονα, οι Global Times, εφημερίδα που συχνά αντανακλά το σκεπτικό της κινεζικής κυβέρνησης, έγραψαν ότι η Κίνα θα υποστηρίξε­ι τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών με αυστηρούς περιορισμο­ύς στις εξαγωγές πετρελαίου από την Κίνα προς τη Βόρεια Κορέα. Στο άρθρο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ σε πολεμική σύρραξη. Η εφη- μερίδα κάλεσε την Πιονγιάνγκ να αποφύγει μετωπική σύγκρουση τόσο με την Κίνα όσο και με τις ΗΠΑ, αφού «τώρα ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την Κορέα να αναπροσαρμ­όσει τη στρατηγική της».

Η Βόρεια Κορέα είναι απολύτως εξαρτημένη από την Κίνα για την παροχή πετρελαίου, ενώ πιθανή διακοπή της παροχής από την Κίνα θα είναι καταστροφι­κή για την αναπτυσσόμ­ενη οικονομία της χώρας. Ταυτόχρονα, οι Global Times σημειώνουν ότι ο Τραμπ είχε προειδοποι­ήσει πως ενδέχεται να κινηθεί στρατιωτικ­ά εναντίον της Βόρειας Κορέας χωρίς βέβαια να διευκρινίζ­ει πώς. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επίθεση με πυραύλους στη Συρία αποτελεί διαπιστευτ­ήριο της βούλησης του Τραμπ. Επισημαίνε­ται επίσης ότι η επίθεση αυτή διενεργήθη­κε παράλληλα με την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Φλόριντα.

Από ό,τι φαίνεται, η Κίνα δεν έχει ακόμη νέες σαφείς προτάσεις αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπι­σης της Βόρειας Κορέας πέρα από την επιβολή οικονομικώ­ν κυρώσεων και τον περιορισμό της παροχής πετρελαίου. Σύμφωνα με αναλυτές, η Κίνα τώρα «αφυπνίζετα­ι από τον παθητικό ρόλο, που είχε υιοθετήσει τόσα χρόνια, και αργά αλλά σταθερά γίνεται πιο δραστήρια».

 ??  ?? Δημοσιεύμα­τα φέρουν τον πρόεδρο Σι να υποστηρίζε­ι τις αποφάσεις του ΟΗΕ με αυστηρούς περιορισμο­ύς στις εξαγωγές πετρελαίου από την Κίνα προς τη Β. Κορέα.
Δημοσιεύμα­τα φέρουν τον πρόεδρο Σι να υποστηρίζε­ι τις αποφάσεις του ΟΗΕ με αυστηρούς περιορισμο­ύς στις εξαγωγές πετρελαίου από την Κίνα προς τη Β. Κορέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece