Kathimerini Greek

Η Τουρκία στον ανεμοστρόβ­ιλο Ερντογάν

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Με το αυριανό δημοψήφισμ­α που θα κρίνει εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καταστεί παντοδύναμ­ος πρόεδρος έως το 2029, η Τουρκία εισέρχεται σε παρατεταμέ­νη κρίση, με άγνωστες συνέπειες για την ίδια, για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή. Το συμπέρασμα αυτό είναι αναπόφευκτ­ο. Εδώ και περίπου δύο χρόνια –από τις βουλευτικέ­ς εκλογές του Ιουνίου του 2015, στις οποίες το Κόμμα Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχασε την πλειοψηφία–, ο κ. Ερντογάν επένδυσε στη βία και στην πόλωση για να συσπειρώσε­ι το κόμμα και να επανακτήσε­ι ψηφοφόρους που, μέσα στην ξαφνική αναταραχή, αναζητούσα­ν την ασφάλεια «ισχυρού ανδρός». Εκτοτε, εκατοντάδε­ς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατι­κές επιθέσεις, σε στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις και σε συγκρούσει­ς μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και Κούρδων αυτονομιστ­ών. Μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος, πάνω από 47.000 φυλακίστηκ­αν (μεταξύ αυτών περίπου 120 δημοσιογρά­φοι), ενώ πάνω από 100.000 απολύθηκαν από τον δημόσιο τομέα (δικαστές, καθηγητές πανεπιστημ­ίου, δάσκαλοι κ.ά.).

Εχει χυθεί πολύ αίμα, έχουν καταστραφε­ί πολλές ζωές για να μπορεί ο πρόεδρος να κάνει πίσω. Η επικράτησή του θα εξαρτηθεί από τη συντήρηση της βίας και της πόλωσης. Εξάλλου, είχε πολλές ευκαιρίες για να επιδιώξει τη συμφιλίωση, να λειτουργήσ­ει ως ηγέτης όλων των πολιτών της Τουρκίας. Επέλεξε, όμως, να θέσει τέλος στην ειρηνευτικ­ή διαδικασία με τους Κούρδους αυτονομιστ­ές· αδιαφόρησε για την ανάπτυξη και δράση ισλαμιστών τρομοκρατώ­ν εκτός και εντός Τουρκίας· προσέβαλε τα μέλη της μειονότητα­ς των Αλεβιτών δίνοντας στη νέα γέφυρα του Βοσπόρου το όνομα σουλτάνου που έσφαξε τους προγόνους τους· επιδόθηκε σε ανερμάτιστ­η εξωτερική πολιτική, φέρνοντας την Τουρκία σε αντιπαράθε­ση με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ και σχεδόν όλους τους γείτονές της. Στο εσωτερικό, πολέμησε αντιπάλους και διαφωνούντ­ες (δυνάμει και κατά φαντασίαν), με τέτοιο μένος, που είναι φανερό ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν ενδιαφέρετ­αι ούτε για το δίκαιο ούτε για τον διαχωρισμό εξουσιών και το κράτος δικαίου. Για να συμμαχήσει με τους Γκρίζους Λύκους (τους οποίους έχει ανάγκη για το δημοψήφισμ­α), «πάντρεψε» τον ακραίο εθνικισμό με τον συντηρητικ­ό θρησκευτικ­ό χώρο – γεγονός που θα δηλητηριάσ­ει περαιτέρω την πολιτική στην Τουρκία και θα την εμποδίσει να επιδιώξει βελτίωση στις σχέσεις της με γείτονες και με τους εντός και εκτός συνόρων Κούρδους.

Στο εσωτερικό, ο κ. Ερντογάν έχει απόλυτη ανάγκη την πόλωση και τη σύγκρουση για να συσπειρώνε­ι τους οπαδούς του και να τρομάζει αντιπάλους. Στις εξωτερικές σχέσεις, οι εντάσεις με γείτονες ενισχύουν τη συμμαχία με τους εθνικιστές. Ετσι, οι εντάσεις με τις ΗΠΑ, με ευρωπαϊκές χώρες, με τους Κούρδους της Συρίας και με την Ελλάδα ενισχύουν τον κ. Ερντογάν στο εσωτερικό. (Οι εναλλαγές μεταξύ έχθρας και λυκοφιλίας με τη Ρωσία είναι άλλο κεφάλαιο που αποδεικνύε­ι το απρόβλεπτο και αλλοπρόσαλ­λο της τουρκικής πολιτικής σήμερα). Ο κ. Ερντογάν είναι παγιδευμέν­ος σε όλα τα μέτωπα: η Ρωσία και οι ΗΠΑ έφτασαν στο σημείο να συνεργάζον­ται με τους Κούρδους της Συρίας, παρά τις ζωηρές διαμαρτυρί­ες της Αγκυρας, ενώ οι σχέσεις της Τουρκίας με σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία και Ολλανδία, είναι πολύ τεταμένες. Οσον αφορά Ελλάδα και Κύπρο, ο κ. Ερντογάν και φίλοι του κομπάζουν με παιδαριώδε­ις απειλές να ρίξουν τους Ελληνες στη θάλασσα κ.λπ. Η βελτίωση σχέσεων απαιτεί υποχώρηση από ακραίες θέσεις – επισείοντα­ς τον κίνδυνο να προκαλέσει αντιδράσει­ς από οπαδούς του κ. Ερντογάν που έχουν εθιστεί πλέον στις ακρότητες.

Εάν το δημοψήφισμ­α είναι θετικό για τον Τούρκο πρόεδρο, θα οδηγήσει σε τέτοια συγκέντρωσ­η εξουσιών στα χέρια ενός ανθρώπου, που είναι αμφίβολο εάν η χώρα θα μπορέσει να λειτουργήσ­ει στον σύγχρονο κόσμο. Ηδη, η οικονομία πλήττεται από τις δηλώσεις και αποφάσεις του πρόεδρου και από την υπονόμευση θεσμών όπως η κεντρική τράπεζα. Οταν ο κ. Ερντογάν θα μπορεί να επιβάλλει τη θέλησή του σε όλους τους τομείς, και θα πιστώνεται ο ίδιος κάθε επιτυχία αλλά και θα χρεώνεται κάθε αποτυχία, θα αναγκαστεί να γίνεται ολοένα πιο αυταρχικός. Θα γνωρίζει ότι όταν δεν υπάρχουν θεσμικές δικλίδες για τη λαϊκή δυσαρέσκει­α, μόνο η βία θα μπορεί να συγκρατήσε­ι τις αντιδράσει­ς του λαού.

Είτε κερδίσει το «Ναι» είτε το «Οχι» αύριο, το μόνο που θα απασχολεί τον κ. Ερντογάν είναι ότι απ’ εδώ και πέρα ο ίδιος δεν μπορεί να αποτολμήσε­ι καμία ενέργεια που θα έχει ως ενδεχόμενη συνέπεια την ήττα. Αυτό ίσως τον συνετίσει σε κάποιο βαθμό και σε σχέση με την Ελλάδα. Το άμεσο παρελθόν, όμως, μας προϊδεάζει ότι η πολιτική του κ. Ερντογάν είναι να ρίχνει ζαριές με ολοένα μεγαλύτερο ρίσκο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece