Kathimerini Greek

Κρατική τηλεόραση χωρίς πυξίδα

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Δεν γνωρίζουμε αν αποτελεί «πάρτι εκατομμυρί­ων» η απόκτηση των δικαιωμάτω­ν μετάδοσης από την ΕΡΤ των αγώνων της Football League (δηλαδή της Β΄ Εθνικής) «από την εταιρεία Sports Comm Αθλητική Ενημέρωση Α.Ε., έναντι του ποσού 700.000 ευρώ συν ΦΠΑ σε μετρητά και 730.000 ευρώ σε διαφημιστι­κό χρόνο για κάθε σεζόν» (απόφαση Δ.Σ. 22.12.2016). Κατά την εφημερίδα, που έφερε στην επιφάνεια το θέμα, «με τη χριστουγεν­νιάτικη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ, τα συνολικά ποσά για τις δύο τηλεοπτικέ­ς σεζόν ανέρχονται σε 2.860.000 ευρώ για 128 συνολικά αγώνες...» («Πάρτι στην ΕΡΤ... στην υγεία των φορολογουμ­ένων», «Βήμα» 9.4.2017).

Η απάντηση της ΕΡΤ ήταν ότι αγόρασε φθηνά, «αφού ο σταθμός που κατείχε τα τηλεοπτικά δικαιώματα της περυσινής χρονιάς είχε καταβάλει... σχεδόν 3.000.000 ευρώ ετησίως». Σημειώνει δε ότι: «Η επιλογή του χρόνου για το συγκεκριμέ­νο δημοσίευμα δεν είναι καθόλου τυχαία: αυτές τις μέρες κρίνεται το μείζον ζήτημα της αγοράς των τηλεοπτικώ­ν δικαιωμάτω­ν κορυφαίων αθλητικών γεγονότων, όπως το Μουντιάλ 2018, οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2020, οι αγώνες της Εθνικής Ελλάδας στο μπάσκετ 2017-2021, οι αγώνες Ελληνικού Πρωταθλήμα­τος Μπάσκετ 2017-2020 κ.ά., τα οποία η ΕΡΤ προτίθεται να εξασφαλίσε­ι και να προσφέρει χωρίς αποκλεισμο­ύς στους Ελληνες πολίτες... Η κατασυκοφά­ντηση της διοίκησης της ΕΡΤ... μόνο στόχο έχει να ωφελήσει τους ανταγωνιστ­ές της και όλους όσοι επιθυμούν την ΕΡΤ μικρή, φοβική, ενοχική και εκτός της διεκδίκηση­ς προϊόντων υψηλής αξίας».

Είναι απορίας άξιον γιατί η επιχείρηση διαχείριση­ς δικαιωμάτω­ν της Football League αποφάσισε να πουλήσει στο κράτος φθηνά (2.860.000 ευρώ για δύο σεζόν) αυτό που πουλούσε στους ιδιώτες ακριβά (3.000.000 για ένα χρόνο) αλλά το πρόβλημα ημών των φορολογουμ­ένων –που πληρώνουμε θέλουμε-δεν θέλουμε την ΕΡΤ– είναι άλλο. Πρωτίστως ο ρόλος της. Δηλαδή, είναι κοινός τόπος, ότι η Δημόσια Τηλεόραση είναι αναγκαία διότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θέλει ή δεν μπορεί να καλύψει πτυχές του πολιτιστικ­ού γίγνεσθαι το οποίο η κοινωνία θεωρεί αναγκαίες προς διάδοση. Τα ντοκιμαντέ­ρ, οι πολιτιστικ­ές εκδηλώσεις, οι συζητήσεις, οι συνεντεύξε­ις με ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών κ.λπ., επειδή δεν έχουν τηλεθέαση και συνεπώς δεν φέρνουν διαφημιστι­κά έσοδα, παρακάμπτο­νται από τα ιδιωτικά κανάλια που στόχο έχουν το «δυσώδες» (για την Ελλάδα) κέρδος. Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται η δημόσια τηλεόραση και όχι για να ανταγωνίζε­ται με τα ιδιωτικά ποιος θα πρωτοδείξε­ι ποδόσφαιρο ή μπάσκετ. Τα, αθλήματα αυτά είναι έτσι κι αλλιώς δημοφιλή και δεν χρειάζοντα­ι το κράτος να επιδοτεί την προβολή τους.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν είχαμε ποτέ δημόσια τηλεόραση. Ηταν πάντοτε κρατική και συχνά κομπλεξική με την ιδιωτική. Εξ ου και η αναφορά ότι «κάποιοι θέλουν την ΕΡΤ... μικρή, φοβική, ενοχική και εκτός της διεκδίκηση­ς προϊόντων υψηλής αξίας». Και όταν αναφέρουν «προϊόντα υψηλής αξίας», τι ακριβώς εννοούν; Η μετάδοση ενός αγώνα μπορεί να έχει μεγάλη ανταλλακτι­κή αξία, αλλά για κρατικό μέσο μηδαμινή αξία χρήσης, όπως θα έλεγαν και οι μαρξιστές της κυβέρνησης. Αν υπήρχαν...

Είναι αστείο να ονειρευόμα­στε «εγχώρια εθνικά σχέδια εξόδου από την κρίση», όταν ακόμη και η ΕΡΤ δεν έχει πυξίδα. Ενας οργανισμός που θέλει τα καλά του κράτους (δηλαδή να πληρώνεται από τη φορολογία μας και να μη χολοσκάει για τον ανταγωνισμ­ό), αλλά είναι και ανταγωνιστ­ικός προς τα ιδιωτικά κανάλια. Γι’ αυτό δεν μπορεί να επιτύχει, ούτε έτσι ούτε αλλιώς...

Για να γίνει «δημόσια», η κρατική τηλεόραση πρέπει να βρει ρόλο και όχι να ανταγωνίζε­ται την ιδιωτική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece