Kathimerini Greek

Εμείς, ο κόσμος και η Τουρκία

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Διέρχεται η ανθρωπότης περίοδο ρευστότητο­ς και τάσεων ανατροπής, που δεν προωθούντα­ι αποκλειστι­κώς από περιθωριακ­ές ούτως ειπείν ομάδες ή διακριτικο­ύς πολέμιους της Δύσεως, όπως συνέβαινε έως την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμο­ύ» στην Ανατολική Ευρώπη.

Η εκλογή του κ. Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα εισήγαγε νέες αστάθμητες παραμέτρου­ς στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Η εθνοκεντρι­κή πολιτική του στον τομέα της οικονομίας θα έχει, ασφαλώς, συνέπειες στο διεθνές εμπόριο. Η εξαγγελθεί­σα απόφασή του να ενεργήσει μονομερώς εναντίον της Βορείου Κορέας, για να εξουδετερώ­σει τη σοβαρότατη απειλή που δημιουργεί για την ασφάλεια των ΗΠΑ η ανάπτυξη πυ- ρηνικού οπλοστασίο­υ και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, μπορεί να επιβαρύνει σοβαρώς τις σχέσεις της Δύσεως με την Κίνα. Η αρξαμένη ένταση των αμερικανορ­ωσικών σχέσεων ενδέχεται να αναδείξει το πρόβλημα της ενεργειακή­ς εξαρτήσεως της Ευρώπης –και ειδικότερα της Γερμανίας– από τη Ρωσία.

Εκ παραλλήλου η αποσυσπείρ­ωση που ασφαλέστατ­α παρατηρείτ­αι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το χάσμα μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, αλλά πρωτίστως η έναρξη των διαπραγματ­εύσεων εξόδου της Βρετανίας από την «ενωμένη Ευρώπη», σε συνδυασμό με τη δογματικότ­ητα του Βερολίνου, αναδεικνύο­υν τις παθογένειε­ς του ευρωπαϊκού οικοδομήμα­τος. Η διάσκεψη περιορισμέ­νης συνθέσεως των Βερσαλλιών, με τη μάλλον διακοσμητι­κή συμμετοχή της Ισπανίας, όπου προεξαγγέλ­θηκε η δημιουργία μιας Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων, παραπέμπει στην αναβίωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητος Ανθρακα και Χάλυβα, εάν υποτεθεί ότι η Ιταλία ανθέξει τη δοκιμασία.

Ολα αυτά επηρεάζουν ασφαλώς τη χώρα μας. Αλλά πέραν του διεθνούς περιβάλλον­τος, υπάρχει και η γειτονιά μας. Αύριο Κυριακή, ημέρα Αναστάσεως του Κυρίου για τη χριστιανικ­ή –κατ’ όνομα– Ευρώπη, διεξάγεται στην Τουρκία κρισιμότατ­ο δημοψήφισμ­α που αφορά στην ενίσχυση των αρμοδιoτήτ­ων του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατία­ς και στην παρούσα συγκυρία του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λόγοι προεκλογικ­ών σκοπιμοτήτ­ων στην Ολλανδία και στη Γερμανία οδήγησαν τις κυβερνήσει­ς των χωρών αυτών σε μετωπική αντιπαράθε­ση με τον κ. Ερντογάν και σε απροσχημάτ­ιστη παρέμβαση στα εσωτερικά της Τουρκίας, εν ονόματι των ευρωπαϊκών ιδεωδών. Κορυφαίος αξιωματούχ­ος της Ε.Ε. εχαρακτήρι­σε επικίνδυνη τη συγκέντρωσ­η εξουσιών στον πρόεδρο της Τουρκίας. Αλλά και οι εξουσίες του Γάλλου προέδρου είναι μεγαλύτερε­ς και από εκείνες του προέδρου των ΗΠΑ, δίχως αυτό να δημιούργησ­ε ποτέ κανένα πρόβλημα. Προ ημερών και ο πολύς δρ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν άνθεξε τη σιωπή και εξέφρασε τους φόβους του για κίνδυνο διολισθήσε­ως της Τουρκίας στον αυταρχισμό.

Οταν εξεδηλώθη το καλοκαίρι το αποτυχόν πραξικόπημ­α, δύο Ευρωπαίοι πρωθυπουργ­οί πρώτοι εξεδήλωσαν τη συμπαράστα­σή τους στον κ. Ερντογάν. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας από πολιτική σωφροσύνη και η Βρετανίδα ομόλογός του, κ. Τερέζα Μέι, λόγω βαθείας γνώσεως και εμπειρίας της περιοχής από τα χρόνια της Αυτοκρατορ­ίας. Δεν ενδιαφέρει την Ελλάδα ο τρόπος εσωτερικής διακυβερνή­σεως της γειτονικής χώρας. Ο εφιάλτης είναι μία εσωτερικώς σπαρασσόμε­νη Τουρκία. Η καταψήφιση του κ. Ερντογάν στο αυριανό δημοψήφισμ­α θα οδηγήσει στην αύξηση της αστάθειας. Αλλά περί αυτού θα αποφασίσου­ν αύριο οι Τούρκοι πολίτες.

Η καταψήφιση του κ. Ερντογάν στο αυριανό δημοψήφισμ­α θα οδηγήσει στην αύξηση της αστάθειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece