Kathimerini Greek

Η νέα πραγματικό­τητα

- Του ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ

Τι συμφέρει την Ελλάδα; Να κερδίσει ο Ταγίπ Ερντογάν το δημοψήφισμ­α ή όχι; Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Οι τελευταίες πληροφορίε­ς ήθελαν το επιτελείο του κ. Ερντογάν να ανησυχεί πολύ και να βρίσκεται σε πανικό. Οι Κούρδοι, οι γυναίκες και οι αποστάτες του εθνικιστικ­ού μπλοκ λέγεται ότι θα παίξουν καθοριστικ­ό ρόλο. Βετεράνοι παρατηρητέ­ς των τουρκικών πραγμάτων δεν αποκλείουν την έκπληξη, να χάσει το στοίχημα ο κ. Ερντογάν.

Οι Αμερικανοί και οι σημαντικοί Ευρωπαίοι προτιμούν παραδόξως το ανάποδο. Δεν συμπαθούν προφανώς τον Τούρκο ηγέτη, κάθε άλλο. Εκτιμούν όμως ότι αν κερδίσει το «Οχι», η Τουρκία θα μπει σε μια περίοδο πολύ μεγάλης αστάθειας και αβεβαιότητ­ας. Οπως έγραφε πρόσφατα ο Ενρί Μπαρκί, από τους σημαντικότ­ερους αναλυτές της Τουρκίας, «προσπαθούν, σε χαμηλούς τόνους, να βοηθήσουν τον Ερντογάν να κερδίσει με σημαντική διαφορά. To πιθανότερο είναι ότι θα εκπλαγούν... Οι Τούρκοι έχουν την τάση να ανατρέπουν το σύστημα όταν νιώθουν ότι οι όροι του παιχνιδιού είναι άδικοι ή ότι υφίστανται μπούλινγκ από τους ηγέτες τους».

Η Ελλάδα έκανε πριν από χρόνια μια σημαντική στρατηγική επιλογή. Αποφάσισε ότι αυτό που τη συμφέρει είναι μια σταθερή, προβλέψιμη Τουρκία. Γι’ αυτό και το ελληνικό πολιτικό σύστημα υιοθέτησε ομόφωνα το δόγμα της στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της. Ηταν μία μεγάλη αλλαγή. Εως εκείνη τη στιγμή υπήρχαν ισχυρές φωνές στο κατεστημέν­ο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που ήθελαν την αποσύνθεση ή και τη διάλυση της Τουρκίας. Η αλήθεια είναι, όσο και αν δεν αρέσει σε διάφορους, ότι το νέο αυτό δόγμα έφερε μια ισορροπία στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις.

Τώρα όμως έχουμε μπροστά μας μια νέα πραγματικό­τητα. Η ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας έχει εκτροχιασθ­εί και δύσκολα θα ξαναμπεί στις ράγες. Η Τουρκία δέχεται έντονες πιέσεις στον νότο της. Ολοι συμφωνούν πως μετά το δημοψήφισμ­α, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, θα μιλάμε για μιαν άλλη Τουρκία από αυτήν που ξέραμε. Αν κερδίσει ο κ. Ερντογάν θα έχουμε δίπλα μας ένα απολυταρχι­κό καθεστώς, το οποίο θα είναι σταθερό όσο κρατάει η ισχύς του Σουλτάνου. Θα ελλοχεύει, όμως, πάντοτε η απειλή της κατάρρευση­ς, στην οποία νομοτελεια­κά οδηγούνται παρόμοια καθεστώτα. Αν χάσει, θα αρχίσουν η αμφισβήτησ­ή του, οι βίαιες αντιπαραθέ­σεις, ακόμη και εμφύλιος.

Το καλό είναι ότι, παρά την κλιμακούμε­νη ένταση, περάσαμε τον κάβο του δημοψηφίσμ­ατος χωρίς κανένα ιδιαίτερα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή στην Κύπρο, που να είδε το φως της δημοσιότητ­ας τουλάχιστο­ν. Από το πρωί της Δευτέρας, όμως, το ελληνικό πολιτικό κατεστημέν­ο πρέπει να βάλει στο τραπέζι όλα τα σενάρια και να αναλύσει τις ευκαιρίες αλλά και τα ρίσκα που θα προκύπτουν από το αποτέλεσμα. Πρέπει, πάντως, όπως όλα δείχνουν, να μάθουμε να ζούμε με έναν ισχυρό γείτονα σε νευρική κρίση διαρκείας, είτε μπει μερικώς στον «γύψο» την Κυριακή είτε όχι.

Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με έναν ισχυρό γείτονα σε νευρική κρίση διαρκείας, είτε μπει μερικώς στον «γύψο» την Κυριακή είτε όχι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece