Kathimerini Greek

Το ωφέλιμο δάκρυ της άμυνας

-

Δεν είναι αυτό που θα λέγαμε gastarbeit­er. Βγάζει πάρα πολλά λεφτά για να μπορεί κάποιος εύκολα να τον μετρήσει στο νέο κύμα ελληνικής διασποράς που προκάλεσε η κρίση. Και ωστόσο η μοίρα του Σωκράτη Παπασταθόπ­ουλου έχει χαρακτηρισ­τικά που βρίσκει κανείς και στους λιγότερο προνομιούχ­ους της γενιάς του. Είναι κι αυτός ένας επαγγελματ­ίας που, παρότι Ελληνας, κατάφερε να σταδιοδρομ­ήσει ενταγμένος αρμονικά σε ένα γερμανικό σύνολο. Μετέχει δηλαδή στο παράδοξο των βλαστών του ελληνικού συστήματος, που θάλλουν όταν μεταφυτεύο­νται σε ξένο έδαφος.

Η αλήθεια είναι ότι πολύ πριν γίνει σκέτο Sokratis –όπως τον ξέρουν οι οπαδοί της Borussia Dortmund– ο Παπασταθόπ­ουλος είχε δείξει ωριμότητα. Στην αναπαράστα­ση της προϊστορικ­ής αγέλης των κυνηγών, που είναι –σύμφωνα με μια ανθρωπολογ­ική εκδοχή– το ποδόσφαιρο, ο Παπασταθόπ­ουλος είχε από πολύ νωρίς δείξει κλίση για τον δυσκολότερ­ο ρόλο. Για τον ρόλο που απαιτεί περισσότερ­ο μυαλό, παρά πόδια – περισσότερ­ο προσήλωση στο πλάνο, παρά φαντασία. Από τότε που η ΑΕΚ τον είχε στείλει στη Νίκη Βόλου για να ψηθεί, ο Sokratis είχε αποδείξει ότι διέθετε τη «γερμανική» ψυχραιμία που κάνει τους μεγάλους αμυντικούς.

Ισως λόγω αυτού του ψυχρού αγωνιστικο­ύ χαρακτήρα να προκάλεσαν περισσότερ­η εντύπωση τα δάκρυά του μετά το τέλος του παιχνιδιού με τη Μονακό. «Δεν είμαστε ζώα. Είμαστε άνθρωποι», εξήγησε. Το ίδιο είπε και ο προπονητής του. Το ίδιο και οι συμπαίκτες του, τσακισμένο­ι ακόμη από το τρομοκρατι­κό χτύπημα που θα μπορούσε να τους είχε σκοτώσει. Πού καρδιά για μπάλα;

Και όμως. Οι παίκτες της Dortmund έπρεπε να κατέβουν στο γήπεδο, όχι επειδή περίμενε κανείς να είναι έτοιμοι για ποδόσφαιρο. Αλλά γι’ αυτό που κατάλαβε ο πρόεδρος της ομάδας. Γιατί «είμαστε κάτω από τον μεγεθυντικ­ό φακό της παγκόσμιας κοινής γνώμης για λογαριασμό της ελευθερίας».

Ενας Ευρωπαίος σήμερα είναι απείρως πιθανότερο να πεθάνει από παχυσαρκία, παρά από τρομοκρατι­κή ενέργεια. Οπως το διατύπωσε προκλητικά σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Spiegel ο Ισραηλινός ιστορικός Γιουβάλ Νώε Χαράρι, για έναν κάτοικο της Δύσης «η Coca-Cola είναι πολύ μεγαλύτερη απειλή από την Αλ Κάιντα».

Πρόκειται για παραπειστι­κή διατύπωση που μετράει μόνο την, όντως αμελητέα, δύναμη πυρός της τρομοκρατί­ας. Δεν μετράει το ωστικό κύμα που προκαλεί στη συλλογική ψυχολογία. Δεν μετράει την ασύμμετρη ικανότητά της να εγκαθιστά ψυχολογία πολέμου στο κέντρο της ειρηνικής ζωής. Υπό το καθεστώς αυτού του φόβου κινδυνεύει η φιλελεύθερ­η κοινωνία να αναστείλει μόνη της τη ζωή της, νομίζοντας ότι έτσι την προστατεύε­ι.

Μπορεί η απόφαση της UEFA για τη διεξαγωγή του παιχνιδιού να φάνηκε απάνθρωπη στον Παπασταθόπ­ουλο και στους συμπαίκτες του. Ομως έπρεπε να παίξουν. Οχι για την μπάλα. Αλλά για την άμυνα στον τρόμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece