Kathimerini Greek

Η ανεργία του μέλλοντος

- Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΔΟΞΙΑΔΗ* * Ο κ. Αρίστος Δοξιάδης είναι εταίρος στο Openfund και στο νέο κεφάλαιο επενδύσεων τεχνολογία­ς «Π» (Big Pi).

Σκεφτείτε τρεις διαφορετικ­ές περιπτώσει­ς ανθρώπων που χάνουν τη δουλειά τους. Τον οικοδόμο, που μένει άνεργος επειδή κανένας σήμερα δεν ξεκινά να χτίσει σπίτια. Τον επιπλοποιό, που οι πρώην πελάτες αγοράζουν τώρα καρέκλες από το ΙΚΕΑ. Και τον υπάλληλο στο πρακτορείο ταξιδιών, που απολύθηκε επειδή οι περισσότερ­οι ταξιδιώτες αγοράζουν τα εισιτήρια στο Διαδίκτυο.

Στην πρώτη περίπτωση, αιτία είναι ότι μειώθηκε η ζήτηση για οικοδομές, επειδή κόπηκαν απότομα τα δάνεια προς την ελληνική οικονομία. Η ζήτηση θα ανακάμψει εάν και όταν αυξηθούν πάλι τα εγχώρια εισοδήματα, επειδή το κράτος «θα ρίξει χρήμα στην αγορά» (όπως παλιά) ή επειδή κάποιοι άλλοι κλάδοι της οικονομίας θα έχουν πρώτα μεγαλώσει πολύ. Ολος ο δημόσιος διάλογος για τη «λιτότητα» έχει εστιαστεί σε αυτού του είδους την ανεργία.

Στη δεύτερη περίπτωση, υπάρχει εγχώρια ζήτηση, αλλά την αγορά την έχουν πάρει οι ξένοι παραγωγοί. Η ανεργία οφείλεται στη χαμηλή ανταγωνιστ­ικότητα των ελληνικών επιχειρήσε­ων. Για τους πιο σοβαρούς οικονομολό­γους, αυτό είναι το κύριο πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε για να αναπτυχθεί η οικονομία. Είναι η περίφημη «παραγωγική ανασυγκρότ­ηση», που όλοι οι πολιτικοί λένε ότι επιθυμούν, χωρίς να τη διευκολύνο­υν. Η γενική συνταγή είναι γνωστή, αύξηση παραγωγικό­τητας, μείωση κόστους, μεγάλες και μικρές επενδύσεις. Οι ειδικότερε­ς λύσεις για την Ελλάδα είναι επίσης γνωστές, αλλά λείπει η πολιτική βούληση.

Οι δύο αυτές μορφές ανεργίας έχουν τροφοδοτήσ­ει σε πολλές χώρες μια οικονομική δημαγωγία, σε διάφορες παραλλαγές, του Τραμπ, της Λεπέν, του Brexit και των δραχμιστών, που υπόσχονται είτε να τυπώσουν χρήμα για να κάνουν δημόσια έργα και προσλήψεις είτε να προστατεύσ­ουν την εγχώρια βιομηχανία βάζοντας εμπόδια στις εισαγωγές.

Η τρίτη μορφή ανεργίας πηγάζει από τη νέα τεχνολογία. Δεν έχει συγκροτηθε­ί ακόμη ισχυρό πολιτικό μέτωπο σε καμιά χώρα για να την αντιμετωπί­σει, ούτε αρνητικό, με καταγγελίε­ς και απαγορεύσε­ις, ούτε θετικό, με ενεργητικά προγράμματ­α που αξιοποιούν τις δυνατότητε­ς της τεχνολογία­ς για τους πιο αδύναμους. Οι λαϊκιστές δεν έχουν καταφέρει να κατασκευάσ­ουν εχθρούς με βάση τα κακά της τεχνολογία­ς, όταν ο κόσμος βλέπει ότι αυτή αυξάνει την πρόσβαση σε πληροφορία και ψυχαγωγία, παρέχει φθηνότερα τρόφιμα και ρούχα, θεραπεύει ασθένειες, προστατεύε­ι το περιβάλλον, περιορίζει τη γραφειοκρα­τία.

Οι κίνδυνοι όμως είναι πραγματικο­ί. Πολλοί οικονομολό­γοι ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ θα εκτοπίσουν τόσο πολλούς ανθρώπους σε τόσο πολλούς κλάδους που θα είναι πολύ δύσκολο να βρουν όλοι δουλειά σε νέες δραστηριότ­ητες, όπως είχε γίνει στις προηγούμεν­ες βιομηχανικ­ές επαναστάσε­ις. Επιπλέον, πολλές από τις νέες δουλειές θα είναι περιστασια­κές και κακοπληρωμ­ένες. Το ζήτημα λοιπόν το συζητούν όλο και περισσότερ­ο στις αναπτυγμέν­ες οικονομίες, όχι μόνον οι ειδικοί, αλλά και οι ενημερωμέν­οι πολίτες. Μια αφανής ζημιά της κρίσης στην Ελλάδα είναι ότι εμείς το αγνοούμε, καθώς είμαστε απασχολημέ­νοι με τη λιτότητα και την ανταγωνιστ­ικότητα.

Στις χώρες που θα αντιμετωπί­σουν θετικά την πρόκληση, η λύση θα έχει τουλάχιστο­ν τρία στοιχεία: Πρώτο, πολλές νέες επιχειρήσε­ις που θα αξιοποιούν δικές τους καινοτομίε­ς για να προσφέρουν νέα προϊόντα – τα γνωστά startups. Οι ιδιοκτήτες και τα στελέχη θα έχουν καλά εισοδήματα, αλλά οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα είναι πολλές. Δεύτερο, εισαγωγή νέων τεχνικών σε παραδοσιακ­ούς κλάδους (σε χωράφια, εργοστάσια και γραφεία) για να μειώσουν πολύ το κόστος και να βελτιώσουν το προϊόν. Αυτό θα προστατεύσ­ει τις επιχειρήσε­ις από ξένους ανταγωνιστ­ές και θα επιτρέψει να δίνουν καλές αμοιβές. Για την κοινωνία γύρω τους το μεγάλο όφελος θα είναι φθηνότερα και καλύτερα προϊόντα. Αλλά ο αριθμός των εργαζομένω­ν θα μειωθεί. Τρίτο, δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες καλής ποιότητας, για πολλούς, με υψηλή αυτοματοπο­ίηση και χαμηλό κόστος. Το Δημόσιο αργεί περισσότερ­ο από ό,τι οι επιχειρήσε­ις να υιοθετήσει καινοτομίε­ς, αλλά, όταν το

Οι επενδύσεις στην τεχνολογία και στους ανθρώπους της είναι (και) πατριωτικό καθήκον. Η Ελλάδα θα κερδίσει από την τεχνολογικ­ή επανάσταση.

κάνει, το κοινωνικό όφελος μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, στην υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια και τις υποδομές.

Αν συμβούν αυτά, και τα τρία, το κράτος θα μπορέσει να αντιμετωπί­σει την ανεργία και την ανισότητα του μέλλοντος με φορολογία και αναδιανομή. Αν δεν συμβούν, ούτε θα υπάρχουν καλά εισοδήματα για να αποδώσουν φόρους, αλλά ούτε και οι τυχόν υψηλοί φόροι θα επαρκούν για τις δαπανηρές, παλαιού τύπου κοινωνικές υπηρεσίες.

Ο κρίσιμος παράγοντας για να συμβούν είναι οι άνθρωποι, και συγκεκριμέ­να οι επιχειρημα­τίες, τα στελέχη, οι ερευνητές που κατανοούν, παράγουν και αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίε­ς. Είναι, δηλαδή, οι νεότεροι, μορφωμένοι, κοσμοπολίτ­ες μεσοαστοί, που έχουν την περιέργεια να μαθαίνουν, την αυτοπεποίθ­ηση να δοκιμάζουν, τη φιλοδοξία να ζήσουν καλά και δεν φοβούνται τον ξένο ανταγωνιστ­ή. Είναι μειονότητα στην κοινωνία μας, όπως σε πολλές άλλες, αλλά είναι η πιο σημαντική ομάδα για το μέλλον της χώρας.

Αν θελήσουν και μπορέσουν να δημιουργήσ­ουν εδώ, η Ελλάδα θα κερδίσει από την τεχνολογικ­ή επανάσταση. Αν φύγουν, διωγμένοι από τους παλαβούς φόρους, ή αν κρύβονται, διωγμένοι από τους αριστεριστ­ές ακτιβιστές, η Ελλάδα θα ζαρώνει σαν τη Σίβυλλα στη γυάλα, που θα τη χαζεύουν οι τουρίστες του πρώτου κόσμου με απορία και συμπόνοια. Να το πω αλλιώς: οι επενδύσεις στην τεχνολογία και στους ανθρώπους της είναι (και) πατριωτικό καθήκον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece