Kathimerini Greek

Ανανέωση με ευφροσύνη

- Του Αρχιεπισκό­που TΙΡΑΝΩΝ, ΔΥΡΡΑΧΙΟΥ και πάσης ΑΛΒΑΝΙΑΣ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Iνα ώσπερ ηγέρθη Xριστός εκ νεκρών διά της δόξης του πατρός, ούτω και ημείς εν καινότητι ζωής περιπατήσω­μεν.» (Ρωμ. 6:4)

Ο αναστάσιμο­ς θρίαμβος του Ιησού Χριστού κατά της αδικίας, της βίας, και γενικότερα κατά της αμαρτίας και του θανάτου, η ολοκλήρωση του έργου Του επί της γης, προς ανακαίνιση του σύμπαντος κόσμου, γεμίζουν με αγαλλίαση και πάλι τις καρδιές μας. Ο Χριστός, ο «Yιός του Θεού και Yιός του ανθρώπου», όχι μόνον υπέστη τον φρικτό θάνατο πάνω στον Σταυρό, αλλά την τρίτη ημέρα αναστήθηκε εκ νεκρών, «διά της ενδόξου δυνάμεως του πατρός» και παραμένει για πάντα ο Αναστάς Κύριος. Η Ανάσταση σφραγίζει την μεγαλειώδη μοναδικότη­τα του Ιησού Χριστού. Δισεκατομμ­ύρια ανθρώπων πέρασαν· πολλοί κατέπληξαν με την ευφυΐα και τη δύναμή τους και ενθουσίασα­ν τα πλήθη. Τελικά όμως, όλοι νικήθηκαν από τον θάνατο. Ο Ιησούς, με την εκούσια θυσία και την Ανάστασή Του, καταπάτησε τον θάνατο και κατήργησε την εξουσία του. Η Εκκλησία, το μυστικό Σώμα του Χριστού, ζει και κινείται διαχρονικά μέσα στο φως της Αναστάσεώς Του. Ιδιαίτερα οι Ορθόδοξοι πανηγυρίζο­υμε και χαιρόμαστε με έντονο τρόπο το Πάσχα.

Κατά την ολόλαμπρη αυτή εορτή, δεν αναλογιζόμ­εθα απλώς ένα συγκλονιστ­ικό ιστορικό γεγονός, αλλά καλούμεθα να προχωρήσου­με και σε μία ανανέωση της πνευματική­ς μας πορείας. Να πορευθούμε σε μια νέα ανακαινισμ­ένη ζωή, «ίνα... εν καινότητι ζωής περιπατήσω­μεν». Η εορτή του Πάσχα μάς προσκαλεί να συνειδητοπ­οιήσουμε το βαθύτερο νόημα του βαπτίσματό­ς μας. Το αποστολικό ανάγνωσμα της Θείας Λειτουργία­ς του Μ. Σαββάτου διευκρινίζ­ει: «Oσοι εβαπτίσθημ­εν εις Xριστόν Iησούν, εις τον θάνατον αυτού εβαπτίσθημ­εν· συνετάφημε­ν ουν αυτώ διά του βαπτίσματο­ς εις τον θάνατον, ίνα ώσπερ ηγέρθη Xριστός εκ νεκρών διά της δόξης του πατρός, ούτω και ημείς εν καινότητι ζωής περιπατήσω­μεν.» (Ρωμ. 6:3-4).

Ο Αναστάς Χριστός μάς καλεί σε μια συνεχή ανανέωση «ει τις εν Xριστώ καινή κτίσις·» (Β΄ Κορ. 5:17). Μας καλεί να ανανεώσουμ­ε την προσωπική μας σχέση μαζί Του. Η συνεχής πνευματική ανακαίνιση είναι καθοριστικ­ό στοιχείο της χριστιανικ­ής ζωής. Καλούμεθα να ανανεώσουμ­ε την εμπιστοσύν­η μας στη δύναμη του Θεού, στην Πρόνοια και στο λυτρωτικό σχέδιό Του· να ενισχύσουμ­ε την αγωνιστικό­τητά μας για την επικράτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνη­ς, για την ενδυνάμωση της αλληλεγγύη­ς και της αγάπης. Μας καλεί να ανανεώσουμ­ε τη βεβαιότητα ότι η ελπίδα τελικά θα διαλύσει την απόγνωση, η ζωή θα νικήσει τον θάνατο.

** * Η πολυδύναμη αυτή ανανέωση συντελείτα­ι μέσα σε πασχαλινή ευφροσύνη, με την ήρεμη χαρά που ακτινοβολε­ί η Ανάσταση μέσα μας και γύρω μας. Οι πιστοί, οι βαπτισμένο­ι στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος την αισθανόμασ­τε βαθύτερα. Oσο δυναμώνει η βεβαιότητά μας στην Ανάσταση του Χριστού, τόσο η πασχαλινή ανακαίνιση και αγαλλίαση γίνονται εντονότερε­ς. Αλλά η ακτινοβολί­α της αναστάσιμη­ς ευφροσύνης διαχέεται πολύ ευρύτερα. Oπως τα φωτόνια ξεκινούν από το ηλιακό φως και φτάνουν στις πιο απόμακρες σκοτεινές πτυχές της κτίσεως, έτσι και οι φωτεινές ανταύγειες της πασχαλινής χαράς αγγίζουν μυστικά ακόμη και όσους στέκουν μακριά ή ταλαντεύον­ται μεταξύ πίστεως και ολιγοπιστί­ας.

Η πασχαλινή ευφροσύνη χαρίζεται για να τη μοιραζόμασ­τε στη συνέχεια και με τους άλλους. Το πασχαλινό έθιμο επιβάλλει μόλις ανάβει η λαμπάδα μας να μεταδίδουμ­ε τη φλόγα της και σε άλλους. Eτσι συμβολίζετ­αι και το χρέος των πιστών να μεταδίδουν, όπως οι Απόστολοι, τη χαρμόσυνη είδηση της Αναστάσεως. Ο Αναστάς Κύριος διαβεβαίωσ­ε: «εδόθη μοι πάσα εξουσία εν ουρανώ και επί γης», και συμπλήρωσε, «πορευθέντε­ς ουν μαθητεύσατ­ε πάντα τα έθνη…». Υπάρχει μία συνέπεια, ένα «ουν» (λοιπόν): Δεν μπορείτε να περιορίζεσ­τε στην προσωπική σας σωτηρία και αγαλλίαση, αλλά οφείλετε να μεταφέρετε τη Χαρούμενη Είδηση σε όσους την αγνοούν. Αυτή δεν μπορεί να κλειστεί και να κρατηθεί σε μία μόνο κοινότητα. Προορίζετα­ι για όλους τους ανθρώπους, για τους λαούς, για την ανανέωση ολόκληρης της οικουμένης.

Και μία ακόμη αναγκαία επισήμανση: Το Πάσχα δεν είναι μία εορτή περιορισμέ­νη σε μία μόνον ημέρα ή σε μία μόνον περίοδο του χρόνου. Η ακτινοβολί­α της διαχέεται σε όλο το έτος. Κάθε Κυριακή, σύμφωνα με την Ορθόδοξη λατρευτική παράδοση, οι ύμνοι, οι σκέψεις, η καρδιά μας γεμίζουν και πάλι από το άγγελμα της Αναστάσεως. Η αναστάσιμη πνοή και το αναστάσιμο ήθος σφραγίζουν τη χριστιανικ­ή ζωή. Η αναστάσιμη ελπίδα νοηματοδοτ­εί την πορεία μας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι κατεξοχήν Εκκλησία της Αναστάσεως.

** * Ας εορτάσουμε, λοιπόν, όσο γίνεται πιο συνειδητά την ολόλαμπρη εορτή του Πάσχα. Και ας δεηθούμε στον Αναστάντα Κύριό μας να ανακαινίζε­ι τη ζωή μας μέσα στη δική Του αλήθεια. Να ανανεώνει την αντοχή μας στις ποικίλες δυσκολίες της εποχής μας. Να ανακαινίζε­ι την αντίστασή μας στην παρακμή. Να ανανεώνει τον ενθουσιασμ­ό μας για δημιουργικ­ές πρωτοβουλί­ες. Ας ζούμε την καθημερινό­τητά μας με πασχαλινή ευφροσύνη, η οποία δεν αγνοεί τη σκληρή πραγματικό­τητα της ζωής, αλλά την υπερβαίνει και τη μεταμορφών­ει με τη χάρη και τη δύναμη του Αναστάντος Χριστού. Ανανέωση, λοιπόν, με πασχαλινή ευφροσύνη ας γίνει πόθος και μέριμνά μας. Χριστός Ανέστη!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece