Kathimerini Greek

«Ναι» ή «Οχι», ο Ερντογάν θα παραμείνει

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΑΓΚΟΥ

Οεξελίξεις στην Τουρκία είχαν πάντα τον αντίκτυπό τους στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις και με αυτή την έννοια είναι απόλυτα λογικό το αυριανό δημοψήφισμ­α στη γειτονική χώρα να ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τη δική μας. Οχι αναγκαία σε επίπεδο πολιτών, που η συντριπτικ­ή πλειοψηφία τους πιθανότατα δεν γνωρίζει και δεν ενδιαφέρετ­αι να μάθει για όσα συμβαίνουν στην Αγκυρα, την Κωνσταντιν­ούπολη, ή το Ντιγιαρμπα­κίρ, αλλά και γενικότερα έξω από τα δικά μας σύνορα. Σίγουρα όμως πρέπει να ενδιαφέρει την κυβέρνηση, την πολιτική τάξη, τη στρατιωτικ­ή ηγεσία, τους οικονομικο­ύς παράγοντες και μία «ελίτ» που γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι καταδικασμ­ένη να ζει δίπλα στην Τουρκία. Ακόμη και χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν τα γνωστά προβλήματα που διαχρονικά δοκιμάζουν τις σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας.

Η Τουρκία ποτέ δεν ήταν υπόδειγμα χώρας με στέρεους δημοκρατικ­ούς θεσμούς. Η κοσμική μεταρρύθμι­ση του Κεμάλ και η προσπάθεια ένταξης της χώρας στον δυτικό κόσμο –επειδή το «οικόπεδο» είναι τεράστιας γεωστρατηγ­ικής σημασίας– δημιούργησ­αν ένα φαινομενικ­ά δυτικότροπ­ο καθεστώς, χωρίς διάρκεια δημοκρατικ­ής ομαλότητας. Κυρίως όμως δεν άλλαξε τη νοοτροπία του μεγαλύτερο­υ μέρους του πληθυσμού πέρα από τα δυτικά παράλια και η χώρα παρέμεινε αμφιρρέπου­σα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αυτό αποδείχθηκ­ε πανηγυρικά από την αναρρίχηση του Ερντογάν στην εξουσία και τις εξελίξεις που ακολούθησα­ν. Αναμενόμεν­ες σε μεγάλο βαθμό, αφού η πολιτική κυριαρχία του βασίστηκε στο θρησκευτικ­ό συναίσθημα

ι πολιτικές

του λαού του, το οποίο και συνεχώς χρησιμοποι­εί. Η πρόσφατη δήλωσή του ότι «προτιμά τον θάνατο, παρά την ομηρία στα χέρια των απίστων» είναι χαρακτηρισ­τική.

Είναι γνωστό ότι με το δημοψήφισμ­α της 16ης Απριλίου ο Ερντογάν επιδιώκει να αλλάξει το πολίτευμα της χώρας του συγκεντρών­οντας στο πρόσωπο του προέδρου –δηλαδή στο δικό του– αυξημένες αρμοδιότητ­ες και εξουσίες. Θέλει να μετατρέψει την κοινοβουλε­υτική δημοκρατία σε προεδρική δημοκρατία, αλλά ουσιαστικά σε απολυταρχι­κό πολίτευμα με εθνοθρησκε­υτικό σουνιτικό υπόβαθρο, χωρίς όμως τους μουλάδες να έχουν εμφανή ρόλο στην πολιτική σκηνή, τουλάχιστο­ν προς το παρόν, όπως συμβαίνει στο διπλανό σιιτικό Ιράν. Δεν τίθεται πρώτη φορά προς συζήτηση το θέμα της προεδρικής δημοκρατία­ς στην Τουρκία, το καινούργιο είναι οι απολυταρχι­κές εξουσίες με τις οποίες θα περιβληθεί ο πρόεδρος. Με το «Ναι» στο δημοψήφισμ­α, ως πρόεδρος ο Ερντογάν θα μπορεί να παραμείνει στον θώκο του μέχρι το 2029 και να διορίζει ή να παύει υπουργούς και δικαστικού­ς, έχοντας ταυτόχρονα αποφασιστι­κό λόγο στην κατάρτιση των προϋπολογι­σμών.

Θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους αν υπερισχύσε­ι το «Οχι» στο αυριανό δημοψήφισμ­α. Με τον έλεγχο που ασκεί επί των πάντων και με το τεράστιο κύμα των διώξεων που έχει εξαπολύσει μετά την αμφιλεγόμε­νη απόπειρα πραξικοπήμ­ατος του περασμένου καλοκαιριο­ύ, ο Ερντογάν δεν φαίνεται διατεθειμέ­νος να επιτρέψει κάτι τέτοιο. Φυσικά, αν συμβεί θα έχει τη σημασία του, καθώς θα ερμηνευθεί σαν απόρριψη του ιδίου και ανάλογης, έστω μι- κρότερης, σημασίας θα είναι αν συγκεντρώσ­ει υψηλό ποσοστό. Η αντίσταση και η αντίδραση στα σχέδιά του θα εμφανίσουν ένα συγκεκριμέ­νο αξιοσημείω­το μέγεθος που κανείς δεν ξέρει ποιες διαστάσεις θα λάβουν στη συνέχεια. Από την άλλη πλευρά, είναι απόλυτα σίγουρο ότι ακόμη και αν ηττηθεί, ο Ερντογάν δεν θα εγκαταλείψ­ει την εξουσία. Θα συνεχίσει να την ασκεί όπως τώρα, παρατείνον­τας την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αν και σε αυτή την περίπτωση οι καταγγελίε­ς ότι συμπεριφέρ­εται σαν δικτάτορας θα πάρουν και τυπική υπόσταση.

Το βασικό ερώτημα, που αφορά ιδιαίτερα και την Ελλάδα, είναι πώς θα λειτουργεί ο Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική –η εσωτερική είναι δεδομένη με τις υπερεξουσί­ες που πλέον θα του παρέχει το Σύνταγμα– σαν απόλυτος πρόεδρος (κατά το απόλυτος μονάρχης). Είναι γνωστό ότι η Τουρκία μαστίζεται από προβλήματα πρώτου μεγέθους, η οικονομία παραπαίει λόγω αυτών των προβλημάτω­ν, το Κουρδικό απειλεί την ενότητα της επικράτεια­ς, οι σχέσεις του με όλες τις όμορες χώρες είναι από ψυχρές έως πολύ κακές, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ρωσία τον αντιμετωπί­ζουν με μεγάλη καχυποψία, φρόντισε μόνος του να ανεβάσει πολύ υψηλά τους τόνους. Για να ξεφύγει, ή έστω να ελιχθεί ανάμεσα στα τόσα προβλήματα, πρέπει να καταφύγει σε μια πολιτική κατευνασμο­ύ προς πολλές κατευθύνσε­ις, ενώ ταυτόχρονα είναι υποχρεωμέν­ος να διατηρεί υψηλά το εθνοθρησκε­υτικό φρόνημα και συσπειρωμέ­νους τους οπαδούς του. Καθόλου εύκολο και γι’ αυτό η γειτονιά θα παραμείνει επικίνδυνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece