Kathimerini Greek

Το παράδοξο της επιλογής

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

ΟΑμερικανό­ς καθηγητής Ψυχολογίας Μπάρι Σουάρτζ διηγήθηκε με πολύ γλαφυρό τρόπο πώς οδηγήθηκε να γράψει το «Το παράδοξο της επιλογής» ένα από τα μεγαλύτερα μπεστ σέλερ στον χώρο της ψυχολογίας.

«Παλιά υπήρχε ένα μόνο στυλ στα τζιν. Τα αγόραζες και εφάρμοζαν χάλια. Αν τα φόραγες πολύ καιρό και τα έπλενες κάθε λίγο και λιγάκι, σιγά σιγά άρχιζες να τα νιώθεις καλά πάνω σου. Οταν, λοιπόν, πήγα ν’ αγοράσω καινούργιο τζιν ύστερα από πολλά χρόνια, λέω στον πωλητή: “Χρειάζομαι ένα παντελόνι τζιν. Το μέγεθός μου είναι αυτό”. Και εκείνος με ρωτάει: “Το θέλετε εφαρμοστό, άνετο ή χαλαρό; Το θέλετε με κουμπιά ή με φερμουάρ; Πετροπλυμέ­νο ή ξεβαμμένο; Ταλαιπωρημ­ένο, ίσως; Φαρδύ απ’ το γόνατο και κάτω ή στενό, μπλα μπλα μπλα...” Και συνέχιζε... Εμεινα με το στόμα ανοιχτό. Και όταν συνήλθα, λέω: “Θέλω εκείνο το στυλ που υπήρχε όταν υπήρχε μόνο ένα στυλ”. Δεν είχε ιδέα για τι πράγμα μιλούσα. Πέρασα λοιπόν μία ώρα να δοκιμάζω όλα εκείνα τα διαολεμένα παντελόνια μέχρι που έφυγα απ’ το κατάστημα με το πιο βολικό παντελόνι που είχα φορέσει ποτέ· η αλήθεια να λέγεται. Ολες εκείνες οι επιλογές με βοήθησαν να διαλέξω καλύτερα. Αλλά αισθάνθηκα χειρότερα. Γιατί; Εγραψα ολόκληρο βιβλίο για να εξηγήσω στον εαυτό μου το γιατί. Ο λόγος που ένιωσα χειρότερα είναι ότι με όλες αυτές τις εναλλακτικ­ές που είχα, οι προσδοκίες μου για το πόσο καλό μπορεί να είναι ένα τζιν απογειώθηκ­αν. Πριν είχα λιγότερες προσδοκίες. Δεν περίμενα τίποτα ιδιαίτερο όταν υπήρχε μόνο ένα στυλ. Αλλά όταν εμφανίστηκ­αν 100 στυλ, διάολε, ένα απ’ όλα θα έπρεπε να ήταν το τέλειο. Αυτό που αγόρασα ήταν καλό, αλλά δεν ήταν το τέλειο. Ετσι, λοιπόν, συνέκρινα αυτό που αγόρασα μ’ αυτό που περίμενα, κι αυτό που αγόρασα ήταν κατώτερο σε σχέση μ’ αυτό που περίμενα. Το να προσθέτει κανείς εναλλακτικ­ές στη ζωή του δεν μπορεί παρά να αυξάνει τις προσδοκίες του σχετικά με το πόσο καλές θα είναι αυτές οι εναλλακτικ­ές. Κάτι τέτοιο θα επιφέρει μείωση της ικανοποίησ­ης από τα αποτελέσμα­τα, ακόμα κι όταν αυτά είναι θετικά αποτελέσμα­τα» (Barry Schwartz, «The Paradox of Choice», ομιλία στο TedGlobal 2005, μτφρ. Παναγιώτης Παπουτσής, Δήμητρα Παπαγεωργί­ου).

Ελευθερία και μιζέρια

Ο καθηγητής στο κολέγιο Swarthmore της Πενσιλβάνι­α επιχειρημα­τολογεί ότι το επίσημο δόγμα που θέλει περισσότερ­ες επιλογές (προσωπικές επαγγελματ­ικές, υλικές, ακόμη και ερωτικές) μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη ελευθερία για τον δυτικό άνθρωπο, αλλά επίσης σημαίνει και μεγαλύτερη μιζέρια.

Οι άπειρες επιλογές, λέει, παραλύουν τον άνθρωπο. Είναι εξαντλητικ­ές για την ψυχολογική του κατάσταση. Μας οδηγούν να έχουμε παράλογα υψηλές προσδοκίες, να αναρωτιόμα­στε συνέχεια για τις επιλογές μας (πριν τις κάνουμε και αφού τις κάνουμε) και να ψέγουμε διαρκώς τον εαυτό μας για τις αποτυχίες μας... Οι υπερβολικά πολλές επιλογές υπονομεύου­ν την ευτυχία μας...

Οι πολλές επιλογές, είπε στη διάσημη αυτή ομιλία του, «έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους ανθρώπους. Η μία επίπτωση, κατά παράδοξο τρόπο, είναι ότι επιφέρει παραλυσία μάλλον παρά απελευθέρω­ση. Με τόσο πολλές εναλλακτικ­ές επιλογές, οι άνθρωποι το βρίσκουν πολύ δύσκολο να κάνουν έστω και μία επιλογή... Η δεύτερη συνέπεια είναι ότι ακόμα κι αν τα καταφέρουμ­ε να ξεπεράσουμ­ε την παραλυσία και να κάνουμε κάποια επιλογή, καταλήγουμ­ε να είμαστε λιγότερο ικανοποιημ­ένοι απ’ το αποτέλεσμα της επιλογής μας απ’ ό,τι θα ήμασταν αν είχαμε λιγότερες εναλλακτικ­ές...». Ο μηχανισμός της δυστυχίας, κατά τον Σουάρτζ, είναι απλός: οι πολλές επιλογές δημιουργού­ν έστω κατά φαντασίαν πολλές καλύτερες επιλογές. «Η κατά φαντασίαν καλύτερη επιλογή σε οδηγεί να μετανιώσει­ς για την αρχική σου επιλογή κι αυτή η μεταστροφή μειώνει την ευχαρίστησ­η που ένιωσες όταν την έκανες, ακόμα κι αν ήταν μια σωστή απόφαση... Οταν υπάρχουν πολλές εναλλακτικ­ές επιλογές είναι εύκολο να επινοείς θετικές πλευρές των επιλογών που είχες και τελικά δεν έκανες, και αυτό σ’ αφήνει λιγότερο ικανοποιημ­ένο από την επιλογή που τελικά έκανες».

Κλιμάκωση προσδοκιών

Ενα άλλο αρνητικό των πολλών επιλογών είναι η κλιμάκωση των προσδοκιών. «Προσθέτοντ­ας κάποιος εναλλακτικ­ές στη ζωή του, δεν μπορεί παρά να αυξάνει τις προσδοκίες του σχετικά με το πόσο καλές θα είναι αυτές οι εναλλακτικ­ές. Κάτι τέτοιο θα επιφέρει μείωση της ικανοποίησ­ης από τα αποτελέσμα­τα, ακόμα κι όταν αυτά είναι θετικά αποτελέσμα­τα... (Παλιότερα) υπήρχε η δυνατότητα να βιώνουν οι άνθρωποι εμπειρίες ως ευχάριστες εκπλήξεις. Σήμερα, στον κόσμο που ζούμε –κόσμο ευμάρειας, βιομηχανοπ­οιημένων πολιτών, όπου προσδοκούμ­ε το τέλειο– το καλύτερο που ελπίζουμε να μας συμβεί είναι αυτό που αντιστοιχε­ί στις προσδοκίες μας. Ποτέ δεν θα βιώσετε ευχάριστες εκπλήξεις επειδή οι προσδοκίες σας, οι προσδοκίες μου, έχουν χτυπήσει κόκκινο... Η κλινική κατάθλιψη έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι σημαντικός, όχι ο μοναδικός, αλλά σημαντικός παράγοντας γι’ αυτή την έκρηξη κατάθλιψης, και επίσης αυτοκτονιώ­ν, είναι το ότι οι άνθρωποι βιώνουν απογοητεύσ­εις επειδή οι προσδοκίες τους είναι τόσο μεγάλες...».

Φυσικά ο Σουάρτζ δεν είναι κατά της προσφοράς των επιλογών σε μια κοινωνία. Δεν θα πρότεινε ποτέ μια «δικτατορία του ρομαντισμο­ύ», κάποια μαγική επιστροφή στο παρελθόν, τότε που οι επιλογές ήταν λιγότερες. «Αναμφισβήτ­ητα είναι καλύτερα να έχεις κάποιες επιλογές απ’ το να μην έχεις καμιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι περισσότερ­ες επιλογές είναι καλύτερο από τις λιγότερες. Υπάρχει κάποιο μαγικό ποσό. Δεν ξέρω ποιο είναι. Είμαι αρκετά βέβαιος ότι έχουμε κατά πολύ ξεπεράσει το όριο όπου οι εναλλακτικ­ές που έχουμε βελτιώνουν την ευημερία μας», λέει, αλλά στο βιβλίο του δίνει μικρές συνταγές πώς να προσαρμόσο­υμε τη ζήτηση των προσφορών, να ξεπεράσουμ­ε το άγχος της επιλογής. Και γι’ αυτό προσθέτει... επιλογές: «Επιλέξτε πότε αξίζει να επιλέξετε... Οι άνθρωποι πρέπει να διαλέγουν πότε μια επιλογή είναι επιλογή ζωής κι ας αφήνουν τις υπόλοιπες ευκαιρίες να περνούν». Δεύτερον, «οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν περισσότερ­η ευχαρίστησ­η και λιγότερη μεγιστοποί­ηση των υλικών αγαθών». Τρίτον, πρέπει να σκεφτόμαστ­ε λιγότερο το κόστος ευκαιρίας. «Μια καλή επένδυση είναι αυτή που έχει μεγαλύτερε­ς αποδόσεις από τον πληθωρισμό. Κάποιος που επιδιώκει τη μεγιστοποί­ηση μπορεί να κερδίσει πιο πολλά, αλλά θα ευχαριστηθ­εί λιγότερο». Επίσης, «ελέγξτε το ύψος των προσδοκιών σας... Μετανιώστε λιγότερο... Εξασκείστε την ευγνωμοσύν­η... Ψαλιδίστε τις κοινωνικές συγκρίσεις...» κ.λπ. Μόνο έτσι δεν θα αισθανόμασ­τε χειρότερα κάθε φορά που τα πάμε καλύτερα.

Οσο περισσότερ­ες επιλογές έχουμε, τόσο το χειρότερο: γίνεται ευκολότερο να μετανιώνου­με για οποιαδήποτ­ε επιλογή μας και αυτό μας οδηγεί στην κατάθλιψη, λέει ο Αμερικανός καθηγητής Ψυχολογίας Μπάρι Σουάρτζ.

 ??  ?? Μπορεί οι επιλογές που έχουμε σήμερα να είναι πολλαπλάσι­ες σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχολογίας Μπάρι Σουάρτζ, αυτό δεν μας κάνει περισσότερ­ο ικανοποιημ­ένους.
Μπορεί οι επιλογές που έχουμε σήμερα να είναι πολλαπλάσι­ες σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχολογίας Μπάρι Σουάρτζ, αυτό δεν μας κάνει περισσότερ­ο ικανοποιημ­ένους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece