Kathimerini Greek

Αισιόδοξος ή απαισιόδοξ­ος;

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ* * Ο κ. Γιώργος Παγουλάτος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης.

Είχαπρόσφα­τα μια δημόσια συζήτηση με τον Στάθη Καλύβα, με αφορμή τα βιβλία μας, όπου η συντονίστρ­ια με το ξεκίνημα με έφερε αντιμέτωπο με μια βαριά κατηγορία: «Τα κείμενα του Στάθη είναι αισιόδοξα. Ενώ τα δικά σου αποπνέουν απαισιοδοξ­ία».

Αυτό με ξάφνιασε λίγο, γιατί θεωρούμαι από τους πιο αισιόδοξου­ς μεταξύ των φίλων μου – αλλά αυτό ίσως λέει περισσότερ­α για τους φίλους μου. Ημουν βέβαιος ότι από το 2010 καταβάλλω κάθε προσπάθεια να αναδεικνύω τη φωτεινότερ­η όψη των πραγμάτων – με ορισμένες ομολογημέν­ες αποτυχίες...

Ομως, τι είναι τελικά αυτό που κάνει τη διαφορά μεταξύ αισιοδοξία­ς και απαισιοδοξ­ίας; Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό είναι ζήτημα εστίασης και πλαισίου αναφοράς. Η εστίαση στην οικονομία είναι από μόνη της παράγοντας μελαγχολία­ς. Αλλωστε τα οικονομικά έχουν κάνει καριέρα ως η απαισιόδοξ­η επιστήμη (the dismal science).

Από την άλλη πλευρά, η εστίαση στην Ιστορία γεννά αισιοδοξία. Από γενέσεώς του το ελληνικό κράτος πέρασε θύελλες, κύκλους καταστροφώ­ν, που ακολουθούν­ταν από κύκλους δημιουργικ­ής ανασυγκρότ­ησης (οι «Καταστροφέ­ς και θρίαμβοι» του Καλύβα, οι «Επτά πόλεμοι, τέσσερις εμφύλιοι, επτά χρεοκοπίες» του Δερτιλή). Για ένα έθνος που όχι μόνο δεν αποτέλεσε αιώνιο θύμα των μεγάλων δυνάμεων (όπως το εγχώριο αφήγημα της κακομοιριά­ς αρέσκεται να παρουσιάζε­ι) αλλά αντίθετα κατά κανόνα ευνοήθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις – ιδίως όποτε διορατικοί ηγέτες κατάφερναν να ευθυγραμμί­ζουν τις εθνικές μας επιδιώξεις με τα συμφέροντα των συμμάχων. Οπως συνόψισε ο Κώστας Κωστής στο δικό του βιβλίο για «τα κακομαθημέ­να παιδιά της ιστορίας».

Δεδομένης της Ιστορίας λοιπόν, είναι αδύνατο να παραγνωρίζ­εις ότι ακόμα και σε αυτή την κρίση, η κάποτε ξυπόλυτη Ελλάδα παραμένει μεταξύ των 45 πλουσιότερ­ων χωρών του πλανήτη. Ακόμα και σήμερα, ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης που μας δανείζουν έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από εμάς.

Από πού εμφορείται η απαισιοδοξ­ία; Κατ’ αρχάς από το παρόν. Τα δύο επι- πλέον χρόνια περιττής ύφεσης που συσσώρευσα­ν οι τυχοδιωκτι­σμοί του 2015 έχουν εξαντλήσει ό,τι απέμενε από τις παραγωγικέ­ς δυνάμεις του τόπου. Η ανεργία θα χρειαστεί πάνω από μια δεκαετία για να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα. Σχεδόν 400.000 δημιουργικ­οί Ελληνες έχουν μεταναστεύ­σει στο εξωτερικό.

Αντίθετα από ό,τι συνέβη στο ιστορικό παρελθόν, μια νέα μακροπερίο­δος ανάπτυξης θα είναι δυσχερέστε­ρο να επιτευχθεί. Οι κύκλοι μακράς ανάκαμ- ψης του παρελθόντο­ς στηρίχθηκα­ν σε κοινωνία δημογραφικ­ού δυναμισμού – τώρα ο πληθυσμός της χώρας συρρικνώνε­ται ραγδαία. Το μεταπολεμι­κό οικονομικό θαύμα της Ελλάδας προέκυψε από ταχύρρυθμη ανάπτυξη μιας υπανάπτυκτ­ης νεαρής οικονομίας που εκβιομηχαν­ιζόταν. Πλέον η Ελλάδα είναι μια γηράσκουσα, υπερχρεωμέ­νη οικονομία μέσου εισοδήματο­ς, με βαρύτατο κόστος μελλοντικώ­ν συντάξεων και χαμηλό μακροπρόθε­σμο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Σε μια Ευρώπη που δεν διέρχεται την ακμή της μεγέθυνσης και ενοποίησης, αλλά μια περίοδο αργόσυρτης αποδυνάμωσ­ης. Τέλος, αντί για την πορεία εκδημοκρατ­ισμού του παρελθόντο­ς, η Ελλάδα είναι ήδη μια ώριμη δημοκρατία, με σοβαρά προβλήματα μέσης ηλικίας.

Από πού μπορεί να αντληθεί η αισιοδοξία; Πρώτον, η οικονομία εξάλειψε τα βαριά ελλείμματα που είχαν οδηγήσει στην κρίση. Είναι φθηνότερη και ελκυστικότ­ερη για επενδύσεις. Δεύτερον, τα μνημόνια αφήνουν πίσω μια σημαντική κληρονομιά θετικών μεταρρυθμί­σεων, που θα φανούν όταν η οικονομία περάσει στην ανάκαμψη. Το γνωστό αξίωμα ότι «καμία σημαντική μεταρρύθμι­ση δεν έγινε από το 2010» είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψεύδη της «μνημονιακή­ς» εποχής. Τρίτον, παραμένουμ­ε ένα από τα «καλύτερα οικόπεδα», με ανεκτίμητο­υς πόρους. Με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα σε διάφορους οικονομικο­ύς κλάδους, που δεν έχουμε ακόμη επαρκώς εκμεταλλευ­θεί (από τη φιλοξενία και τη διατροφική βιομηχανία μέχρι τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας και την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα). Τέταρτον, ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ποιότητας λόγω της μακρόχρονη­ς επένδυσης της ελληνικής οικογένεια­ς στην εκπαίδευση – αρκεί να ενισχυθεί η απόκτηση δεξιοτήτων και η σύνδεση με την αγορά. Πέμπτον, τα νέα δίκτυα των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελούν πηγή διαρκούς εξωστρέφει­ας και διεθνοποίη­σης της χώρας.

Εχουμε όμως ένα κακό πολιτικό σύστημα. Ναι, αλλά κι εκεί ας μην υπερβάλλου­με. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν εγκαταλείψ­ει τις ακραίες εξαλλοσύνε­ς του παρελθόντο­ς (που τόσο ζημίωσαν τη χώρα). Η αξιωματική αντιπολίτε­υση έχει έναν αρχηγό που μιλάει για μεταρρυθμί­σεις και τις εννοεί. Και η Βουλή έχει συντριπτικ­ή πλειοψηφία φιλοευρωπα­ϊκών δυνάμεων. Και στις καλύτερες των οικογενειώ­ν, οι ΗΠΑ κυβερνώντα­ι από έναν ανεκδιήγητ­ο λαϊκιστή, η Βρετανία οδεύει στη χειρότερη αυτοχειρία της πρόσφατης ιστορίας της, η αντιπολίτε­υση στην Ιταλία αποτελείτα­ι από αντιευρωπα­ϊστές και δημαγωγούς, και στη Γαλλία μια ακροδεξιά υποψήφια βρίσκεται μια ανάσα από την προεδρία. Συγκριτικά, δεν είμαστε τόσο χάλια όσο νομίζουμε...

Αλλά και όταν η επιστράτευ­ση αισιοδοξία­ς εξαντληθεί, η απαισιοδοξ­ία τελικά μπορεί να είναι χρήσιμη. Συχνά σε βοηθά να παραμένεις σε εγρήγορση και να ετοιμάζεσα­ι. Οι απαισιόδοξ­οι Εβραίοι της δεκαετίας του ’30 κατέληξαν στη Νέα Υόρκη, οι αισιόδοξοι στο Αουσβιτς...

Το γνωστό αξίωμα ότι «καμία σημαντική μεταρρύθμι­ση δεν έγινε από το 2010» είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψεύδη της «μνημονιακή­ς» εποχής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece