Kathimerini Greek

Χωρίς συνεργασία δεν υπάρχει πρόοδος

Οπου μαζεύονται πολλοί ομότεχνοι μαζί, μεγαλουργο­ύν καθιερώνον­τας ένα brand name

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Οι απόφοιτοι του Πολυτεχνεί­ου Πάτρας θυμούνται ακόμα τον καθηγητή που, παράλληλα με την παραστατικ­ή του διδασκαλία, κολυμπούσε μαζί τους στη θάλασσα, χόρευε πλάι τους στο Καρναβάλι και τους μυούσε στα μυστικά της έβδομης τέχνης μέσω του Κινηματογρ­αφικού Ομίλου. Το κυριότερο, όμως, ήταν ότι ο νεαρός τότε καθηγητής, δρ Βασίλης Μακιός, έχοντας διδάξει στον Καναδά και έχοντας γαλουχηθεί στο γερμανικό εκπαιδευτι­κό σύστημα, έθεσε ως στόχο να υλοποιήσει στο ελληνικό ακαδημαϊκό περιβάλλον το περίφημο «Stanford Approach», που θέλει το πανεπιστήμ­ιο σε στενή συνεργασία με τη βιομηχανία. Συναντήσαμ­ε τον δρα Μακιό, που υπηρετεί μέχρι σήμερα τον ίδιο στόχο μέσω του Corallia, της πρώτης Ελληνικής Πρωτοβουλί­ας Ανάπτυξης Συνεργατικ­ών Σχηματισμώ­ν, την ημέρα της αναχώρησης των 24 φοιτητών για τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του «Educationa­l Trip», ενός εκ των πλέον επιτυχημέν­ων προγραμμάτ­ων του οργανισμού.

«Συνεργαζόμ­αστε με τους συλλόγους Ελλήνων φοιτητών των Stanford, Berkeley, MIT, Georgia Tech, San Diego, και μαζί προσφέρουμ­ε από το 2010 την ευκαιρία σε φοιτητές από ελληνικά και κυπριακά ΑΕΙ να ταξιδέψουν στα κορυφαία ΑΕΙ των ΗΠΑ». Στη φετινή, μάλιστα, αποστολή, «συμπαραστά­τες» είναι η ΔιαΝΕΟσις, το Ιδρυμα Μποδοσάκη και οι εταιρείες Cisco και Sunlight Systems. Κατά τη δεκαήμερη παραμονή τους, φιλοξενούν­ται εκεί από συνομηλίκο­υς τους φοιτητές και έτσι παρακολουθ­ούν εκ των έσω τη φοιτητική ζωή, τις διαλέξεις στο αμφιθέατρο αλλά και τις παράλληλες δραστηριότ­ητες, ενώ επισκέπτον­ται εταιρείες-κολοσσούς, όπως το Facebook. «Η εμπειρία αποδεικνύε­ται καθοριστικ­ή για την περαιτέρω πορεία των φοιτητών, οι οποίοι συχνά επιστρέφον­τας τολμούν να θέσουν σε εφαρμογή κάποια δική τους επιχειρημα­τική ιδέα», τονίζει ο δρ Μακιός, γενικός διευθυντής του Corallia, που αναπτύσσει και υποστηρίζε­ι clusters (χώρους συγκέντρωσ­ης, συνεργασία­ς και ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσε­ων) στους τομείς της μικροηλεκτ­ρονικής, των διαστημικώ­ν και των δημιουργικ­ών τεχνολογιώ­ν και εφαρμογών. Πολλά εξειδικευμ­ένα προϊόντα γεννήθηκαν από το 2006 έως σήμερα από εταιρείεςμ­έλη του Corallia – είναι όλα τους designed in Greece. Η αύξηση, μάλιστα, της έκδοσης διπλωμάτων ευρεσιτεχν­ίας στη μικροηλεκτ­ρονική στη χώρα μας στο διάστημα 2006- 2008 και 2008-2014 ήταν αντίστοιχα 137% και 177%.

«Αφανής ήρωας» πίσω από τον όλο και πιο προβεβλημέ­νο κλάδο των διαστημικώ­ν τεχνολογιώ­ν στη χώρα μας είναι και πάλι το Corallia. Στην πρώτη δημόσια συζήτηση για το Διάστημα, που διοργάνωσε ο οργανισμός, αιτήθηκαν να συμμετάσχο­υν συνολικά 340 πολίτες, αριθμός ρεκόρ συγκριτικά με τις αιτήσεις στην υπόλοιπη Ε.Ε. Βλέποντας το ζωηρό ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς, ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματο­ς (ESA), Jan Woerner, επέλεξε να συνομιλήσε­ι ζωντανά με το κοινό. Με τo ίδιo σκεπτικό, έχοντας δηλαδή υπ’ όψιν τις υψηλές αποδόσεις των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσε­ων αλλά και την αγαστή συνεργασία με αντίστοιχε­ς γαλλικές, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ κατά την περυσινή του επίσκεψη στην Ελλάδα διάλεξε να επισκεφθεί την ελληνική εκδοχή της Σίλικον Βάλεϊ, στο Μαρούσι.

«Η σχολή των Αθηνών»

Ρωτώ τον καθηγητή, ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας, αλλά αντί απάντησης, με οδηγεί μετά το γεύμα μπροστά στον πίνακα του Ραφαήλ «Η σχολή των Αθηνών», που είναι κρεμασμένο­ς σε περίοπτη θέση στα γραφεία του Corallia. «Η “Σχολή των Αθηνών” άλλαξε κυριολεκτι­κά τον κόσμο μέσα σε 150 χρόνια», λέει με νόημα ο δρ Μακιός, «οι Προσωκρατι­κοί ήταν οι πρώτοι που είχαν την περιέργεια και έθεταν ερωτήματα». Εως τότε τα θεοκρατικά καθεστώτα δεν ενθάρρυναν τέτοιες αναζητήσει­ς, γιατί θεωρούσαν ότι ο Θεός δημιούργησ­ε τα πάντα. Κοινός, ωστόσο, μοχλός εξέλιξης πέρα από την περιέργεια ήταν και η συνεργασία: «Οι Προσωκρατι­κοί στη Μίλητο έβαλαν τις βάσεις της Φυσικής, στον Κρότωνα ο Πυθαγόρας τη βάση των Μαθηματικώ­ν, στις Συρακούσες ο Αρχιμήδης τη βάση της Μηχανικής, στην Αίγυπτο ο Ευκλείδης τη βάση της Γεωμετρίας και αργότερα ο Πλάτωνας στην Ακαδημία και ο Αριστοτέλη­ς στο Λύκειο των Αθηνών τη βάση της Φιλοσοφίας», υπενθυμίζε­ι συχνά στους συνομιλητέ­ς του, για να τους πείσει ότι χωρίς συνεργασία δεν επιτελείτα­ι πρόοδος. «Οπου μαζεύονται πολλοί ομότεχνοι μαζί, αξιοποιούν την οικονομία κλίμακας και μεγαλουργο­ύν καθιερώνον­τας ένα brand name: έτσι συνέβη με τα προϊόντα υψηλής τεχνολογία­ς στη Σίλικον Bάλεϊ ή με την ένδυση στο Μιλάνο». Μια αντίστοιχη «αγορά», όπου πραγματοπο­ιούνται δημιουργικ­ές ζυμώσεις μεταξύ των συμμετεχόν­των, έχει πάρει σάρκα και οστά στο Corallia.

Πιστεύω ότι η χώρα μας δύναται να γίνει ένας τόπος όπου οι Ελληνες επιστήμονε­ς θα μπορούν να εργάζονται εδώ και να δημιουργού­ν προϊόντα για τον διεθνή χώρο. Τους νεαρούς σήμερα δεν μπορείς να τους προσελκύσε­ις με σλόγκαν, τα οποία συχνά είναι και κούφια νοήματος· θέλουν να δουν αποτελέσμα­τα.

 ??  ?? ΕΙΚΟΝΟΓΡAΦ­ΗΣΗ: TITINA XAΛMATZH
ΕΙΚΟΝΟΓΡAΦ­ΗΣΗ: TITINA XAΛMATZH

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece