Kathimerini Greek

Το μοντέλο του Stanford και το άλμα των clusters στην Ελλάδα

-

«Το μοντέλο του Stanford έχει αποδείξει ότι ο νέος είναι ευρηματικό­ς και αν τον προωθήσεις, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, είναι φορέας αλλαγής και προόδου, όπως έγινε με την Apple», επισημαίνε­ι ο δρ Μακιός στην «Κ». Οπως διευκρινίζ­ει, «ο Καναδάς και οι ΗΠΑ δεν έχουν τις αγκυλώσεις της Ευρώπης με την ιεραρχία και την ηλικία». Η Εσθονία με τη μεγάλη επιτυχία του Skype, που με την πώλησή του έφερε στη χώρα ένα τεράστιο ποσό (περίπου 2,5 δισ. δολάρια), αποτελεί μάλλον μια φωτεινή εξαίρεση στη Γηραιά Ηπειρο. «Τους νεαρούς σήμερα δεν μπορείς να τους προσελκύσε­ις με σλόγκαν, τα οποία συχνά είναι και κούφια νοήματος, θέλουν να δουν αποτελέσμα­τα». Είναι πεπεισμένο­ς ότι οι ιδεοληψίες υποχωρούν όταν επικρατεί η χαρά της δημιουργία­ς. «Ο Ελληνας δεν είναι πιο έξυπνος από άλλους, απλώς καθώς γεννιέται και μεγαλώνει σε μια χαοτική κοινωνία, όπου επί καθημερινή­ς βάσης για να προχωρήσει, πρέπει, απουσία ίσιου δρόμου, να κάνει ζιγκ ζαγκ, αναπτύσσει μια πολύτιμη για το επιχειρείν ευελιξία». Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει η εθνική μας «δυσανεξία» στη συνεργασία. «Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα είναι το ελαιόλαδο, που ενώ παράγουμε το πιο ποιοτικό, παραμένουμ­ε ουραγοί στις εξαγωγές», ισχυρίζετα­ι ο δρ Μακιός. «Αντίστοιχη περίπτωση είναι και η διαχείριση των σκουπιδιών, που δεν επιλύεται εδώ και 40 χρόνια, επειδή απαιτεί τη συνεργασία πολλών φορέων», προσθέτει. «Οταν πήγα το 1956 στο Μόναχο, στο κέντρο της πόλης λειτουργού­σε ήδη εργοστάσιο επεξεργασί­ας απορριμμάτ­ων, από το οποίο θερμαίνοντ­αν τότε 25.000 σπίτια».

Βάζοντας το 2006 τα θεμέλια για τη δημιουργία του Corallia, γνώριζε τη δυσκολία του εγχειρήματ­ος. Ηδη ορισμένες προσπάθειε­ς δημιουργία­ς clusters στο διάστημα 1997-2000 είχαν βουλιάξει. «Θέσαμε ως στόχο να προσελκύσο­υμε τις 13 τότε υπάρχουσες εταιρείες μικροηλεκτ­ρονικής σε έναν κοινό χώρο και με χρηματοδότ­ηση από το 3ο ΚΠΣ να κάνουμε το Corallia καταλύτη μεταξύ πανεπιστημ­ίων, βιομηχανία­ς και κράτους, ώστε να αρχίσει η βιομηχανία μέσω της συνεργασία­ς να παράγει προϊόντα». Οι 13 εταιρείες σε δύο χρόνια γίνονται 30 και σε έξι χρόνια 80. Τη δημιουργία του mi-cluster ακολουθεί αυτή του si-cluster το 2009 και του gi-cluster το 2012. Τα δύο νεότερα clusters έχουν λάβει την πιστοποίησ­η αριστείας «gold label» από τον οργανισμό European Cluster Excellence Initiative, ενώ το cluster μικροηλεκτ­ρονικής βραβεύθηκε με την πιστοποίησ­η «silver label». Εντυπωσιακ­οί είναι και οι ρυθμοί ανάπτυξης των clusters, έτσι όπως αποτυπώνον­ται στη Φάση ΙΙ του Cluster μικροηλεκτ­ρονικής στον κύκλο εργασιών (+59%), απασχόληση­ς (+92%), εξαγωγών ( +109%) και επενδύσεων (269%). «Μια νέα επιχείρηση θέλει ένα κατάλληλο περιβάλλον για να εκκολαφθεί, ένα οικοσύστημ­α», επισημαίνε­ι, «είναι day to day activity. Πολλοί νομίζουν ότι με μια καλή ιδέα θα γίνουν γρήγορα πλούσιοι, αλλά δεν είναι έτσι...». Αυτό που τον αποζημιώνε­ι, πέρα από τους ρυθμούς ανάπτυξης των επιχειρήσε­ων, είναι οι ίδιοι οι νέοι. «Πιστεύω ακράδαντα στην ελληνική νεολαία και τώρα έχω την ευκαιρία να τους καμαρώνω στα διεθνή fora, όπου προσέρχοντ­αι άρτια προετοιμασ­μένοι...». Το Corallia προσφέρει στις νεοσύστατε­ς εταιρείες εγκαταστάσ­εις, υπηρεσίες εξωστρέφει­ας, νομική υποστήριξη και πρόσβαση σε χρηματοδότ­ηση.

Τρεις νέοι τομείς

Ο οργανισμός τώρα, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου ΕΣΠΑ, στρέφεται σε ευρωπαϊκά προγράμματ­α του Horizon 2020. Στο στόχαστρο του κ. Μακιού μπαίνουν πλέον τρεις πολλά υποσχόμενο­ι τομείς: η αγροτεχνολ­ογία, οι ιχθυοκαλλι­έργειες και ο πολιτισμός. «Οι τεχνολογίε­ς των τριών clusters αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη πολλών τομέων, όπως η αγροτική παραγωγή, οι ιχθυοκαλλι­έργειες, ο τουρισμός, ο πολιτισμός κ.ά., όπως αναγνωρίστ­ηκε πλέον από την Ε.Ε.», υπενθυμίζε­ι ο δρ Μακιός.

Η μετανάστευ­ση, όμως, των ταλαντούχω­ν Ελλήνων συνεχίζετα­ι... Μπορεί το «brain drain» να αντιστραφε­ί σε «brain gain»; «Κάθε χρόνο μεταναστεύ­ουν 2.500 Ελληνες μηχανικοί. Εχουμε άραγε συνειδητοπ­οιήσει πόσο μεγάλο και αξιόλογο είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα μας στο εξωτερικό;», απαντά ο δρ Μακιός στην ερώτησή μου με την παραπάνω ρητορική ερώτηση. «Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα δύναται να γίνει ένας τόπος, όπου οι Ελληνες επιστήμονε­ς μπορούν να εργάζονται εδώ και να δημιουργού­ν προϊόντα για τον διεθνή χώρο. Πρέπει να φύγουν οι αγκυλώσεις περί μεγάλων εταιρειών και μονοπωλίων, τα οποία ούτως ή άλλως φθίνουν». Η ξένη εταιρεία «δεν έχει έδρα, πάει εκεί που είναι η γνώση, όπως έγινε στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας προ 30ετίας ή όπως συμβαίνει σήμερα στο Ισραήλ». Το προϊόν είναι άυλο, η απόσταση δεν παίζει πλέον ρόλο. Εσχάτως, υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγμα­τα και στην Ελλάδα: η Citrix προσέλαβε πάνω από 50 προγραμματ­ιστές και δημιούργησ­ε στην Πάτρα το δεύτερο σε μέγεθος design center της με εκατό υπαλλήλους, η Samsung δημιούργησ­ε εξίσου στην Πάτρα έντεκα νέες θέσεις εργασίας κ.λπ. «Το ζητούμενο είναι να αξιοποιείς το ανθρώπινο δυναμικό εκεί που βρίσκεται, εκεί όπου οι επιστήμονε­ς ζουν ευτυχισμέν­οι και εν τέλει αποδεικνύο­νται και πιο παραγωγικο­ί».

 ??  ?? Η Σχολή των Αθηνών άλλαξε κυριολεκτι­κά τον κόσμο μέσα σε 150 χρόνια, λέει ο δρ Βασίλης Μακιός, εδώ μπροστά στην πίνακα του Ραφαήλ, στο Corallia.
Η Σχολή των Αθηνών άλλαξε κυριολεκτι­κά τον κόσμο μέσα σε 150 χρόνια, λέει ο δρ Βασίλης Μακιός, εδώ μπροστά στην πίνακα του Ραφαήλ, στο Corallia.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece