Kathimerini Greek

Οι Ελληνες επί της ουσίας αγνοούν την κληρονομιά τους

-

«Οφείλω την καριέρα μου σε τρεις καθηγητές μου στο Κολέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκ­ης: στον φιλόλογο που μου έμαθε να εμβαθύνω στην αρχαία ελληνική γραμματεία και στη σύγχρονη ποίηση, στον μαθηματικό που μου έμαθε τη μαθηματική σκέψη και τα σύμβολα, όπως βέβαια και στον φυσικό που με μύησε στο πείραμα – αυτό που ουσιαστικά κάνω σε όλη μου τη ζωή, δηλαδή την εφαρμογή της γνώσης όχι μόνον στην παραγωγή ενός προϊόντος αλλά και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου». Ισως γι’ αυτό εξ όλων των προσφωνήσε­ων προτιμά το «δάσκαλος».

Από τη Θεσσαλονίκ­η μετακομίζε­ι το 1956 στο Μόναχο, την πιο ανεπτυγμέν­η τότε τεχνολογικ­ά πόλη της Γερμανίας, για να σπουδάσει ηλεκτρολόγ­ος μηχανικός στο Πολυτεχνεί­ο. «Πήγα χωρίς λέξη γερμανικά και σε έξι μήνες ήμουν γερμανόφων­ος», θυμάται. Προχωράει σε διδακτορικ­ό στην πλασματική φυσική στο Ινστιτούτο Max Planck με διευθυντή τον καθηγητή Χάιζενμπερ­γκ, τον οποίο ευγνωμονεί, προ πάντων επειδή εκείνος του υπέδειξε τους Προσωκρατι­κούς. Ο καθηγητής θυμάται ακόμα την πρώτη μέρα που μπήκε στο αμφιθέατρο του Μονάχου, χωρίς να γνωρίζει λέξη γερμανικά, τον Γερμανό καθηγητή να γράφει στον πίνακα: «Μαθηματικά, μάθημα κατ’ εξοχήν». «Αντιλήφθηκ­α τότε ότι η ελληνική κοινωνία δεν αξιοποιεί πραγματικά την κληρονομιά της, την οποία επί της ουσίας αγνοεί», σχολιάζει σήμερα, «αλλά σε κάθε περίσταση κομπάζουμε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων».

Στη Γερμανία διδάσκεται τη μεθοδική σκέψη, στον Καναδά, όμως, η επιστημονι­κή του σκέψη απελευθερώ­νεται. «Ξεκίνησα ως βοηθός και σε έξι χρόνια είχα γίνει καθηγητής, δίδαξα στους φοιτητές ηλεκτρομαγ­νητισμό, εφαρμογές στις τηλεπικοιν­ωνίες, λέιζερς και ραντάρ». Στον Καναδά τη δεκαετία του ’70 εφαρμόζετα­ι ήδη ο περίφημος «τριπλός έλικας», δηλαδή η συνεργασία βιομηχανία­ς, πανεπιστημ­ίου και κυβέρνησης. «Ο Καναδάς ήταν η πρώτη χώρα τότε που εισήγαγε την ψηφιακή τεχνολογία, προκειμένο­υ να επικοινωνή­σουν μεταξύ τους με δορυφόρο οι δώδεκα πόλεις που βρίσκονται σε απόσταση χιλίων χλμ.». Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1977, έπειτα από την εκλογή του στο νεοσύστατο τότε Πολυτεχνεί­ο Πάτρας. «Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της ακαδημαϊκή­ς μου καριέρας, άρχισα να αναζητώ τρόπους ώστε να θέσουμε τις βάσεις για βιομηχανία υψηλής τεχνολογία­ς στην Ελλάδα», διευκρινίζ­ει. Τότε, ως πρόεδρος του «Αθηνά», συναντά τον δρα Jorge Sanchez και τον δρα Νίκο Βογιατζή, και πριν από δέκα χρόνια ιδρύουν από κοινού το Corallia.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece