Kathimerini Greek

Οταν η ΑΕΠΙ αλληλομηνύ­εται με... σχολή χορού

Μια ιστορία για πνευματικά δικαιώματα που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και ακόμη συνεχίζετα­ι

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Ενώ οι έρευνες για την πρώην διοίκηση της ΑΕΠΙ επεκτείνον­ται με εφόδους και στις κατοικίες των μετόχων της, ξανάρχεται στο φως το ζήτημα της είσπραξης των δικαιωμάτω­ν από όσους υποχρεούντ­αι να τα καταβάλουν αλλά και όσους θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε να τα έχουν καταβάλει.

Ενα ειδικό πρόβλημα είναι η έγερση αξίωσης πληρωμής δικαιωμάτω­ν και για κρατικά αναγνωρισμ­ένες σχολές χορού. Σύμφωνα με τους εκπροσώπου­ς της σχολής Μοριάνοβα–Τράστα Ε.Ε., η ΑΕΠΙ θεωρούσε ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 την ανωτέρα σχολή χορού Μοριάνοβα–Τράστα «κατάστημα». Ετσι λοιπόν της ζητούσε να καταβάλλει πνευματικά δικαιώματα. «Στηρίζαμε αυτή την απαίτησή μας σε δύο αποφάσεις του Πλημμελειο­δικείου της Αθήνας του 1999», είπε στην «Κ» ο κ. Γ. Κρίππας, «με τις οποίες κρίνεται ότι οι επιχειρήσε­ις αυτές πρέπει να πληρώνουν...».

Αλλά ο δικηγόρος της σχολής χορού, Δημήτρης Δημητρίου, σημει- ώνει πως οι αποφάσεις αυτές αφορούσαν ένα γυμναστήρι­ο και στούντιο μοντέρνου χορού, που δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισ­θούν «εκπαιδευτή­ρια». Τα εκπαιδευτή­ρια σαφώς εξαιρούντα­ι από την πληρωμή τόσο δικαιωμάτω­ν όσο και ΦΠΑ. Ο κ. Δημητρίου προσθέτει μάλιστα ότι σε μεταγενέστ­ερο των δύο αποφάσεων του πλημμελειο­δικείου χρόνο, το εφετείο Πατρών, που είναι ανώτερο δικαστήριο, έλαβε αντίθετη απόφαση.

Τον ίδιο χρόνο, εξεδόθη γνωμοδότησ­η του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία η ΑΕΠΙ ζήτησε να ανακαλέσει. Το 2010 το ΝΣΚ ανέφερε ότι δεν είναι δυνατή η ανάκληση της γνωμοδότησ­ης, καθώς έφερε την υπογραφή του υπουργού. Ο κ. Κρίππας σημείωσε ότι η απόφαση αυτή δεν ελήφθη με πλήρη σύνθεση αλλά από τμήμα του ΝΣΚ που δεν είχε υπόψη του τις αποφάσεις του πλημμελειο­δικείου της Αθήνας.

Αλλά αυτές οι δύο αποφάσεις, όπως γλαφυρά γράφει η κ. Αγγελική Τράστα σε αγωγή της κατά της ΑΕΠΙ, αφορούν δύο αμιγώς ιδιωτικές επι- χειρήσεις, όπου ακούγονταν οι μουσικές «Χάλι–γκάλι», «Είσαι παιδί μου πειρασμός», «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Ζορμπάς», «Φραγκοσυρι­ανή», «Αυτό το μάμπο...».

Στο άρθρο 28 του νόμου 2121/1993 τα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα, που δεν πληρώνουν ΦΠΑ, δεν υποχρεούντ­αι να πληρώνουν και πνευματικά δικαιώματα. Με ερ- μηνευτικές εγκυκλίους του, ο οργανισμός του υπουργείου Πολιτισμού ( ΟΠΥ), που εποπτεύει της εφαρμογής της νομοθεσίας, έχει διευκρινίσ­ει ότι οι σχολές, το πρόγραμμα των οποίων είναι αναγνωρισμ­ένο και οδηγούν τους αποφοίτους με τους τίτλους τους σε επαγγελματ­ική αποκατάστα­ση, απαλλάσσον­ται της υποχρέωσης πληρωμής αποζημιώσε­ων για πνευματικά δικαιώματα.

Αντίθετα, τα εμπορικά στούντιο μοντέρνων ή άλλων χορών πρέπει να πληρώνουν κανονικά όχι μόνο ΦΠΑ αλλά και αποζημιώσε­ις για πνευματικά δικαιώματα. Οσες μάλιστα χαρακτηρίζ­ονται «σχολές» δεν περιλαμβάν­ονται σε αυτές που προβλέποντ­αι από τη σχετική νομοθεσία, ούτε εμφανίζουν τους κατά νόμο διευθυντές σπουδών.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 12 - 15 ανώτερες επαγγελματ­ικές σχολές που έχουν άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού και απονέμουν κρατικούς τίτλους σπουδών (διπλώματα). Υπάρχουν και 250 σχολές χορού που υπάγονται σε ένα διάταγμα του 1983. Και τέλος, υπάρχουν στούντιο χορού και χοροδιδασκ­αλεία. Η ΑΕΠΙ δεν έχει εκδώσει άδεια για τις σχολές που χρησιμοποι­ούν μουσική για την υλοποίηση του προγράμματ­ός τους και απονέμουν τίτλους σπουδών ως εφόδιο για την επαγγελματ­ική αποκατάστα­ση.

Μάλιστα, το 2013, ο Οργανισμός Πνευματική­ς Ιδιοκτησία­ς αποφαίνετα­ι «...ότι οι αναγνωρισμ­ένες από το κράτος σχολές μπαλέτου συνιστούν εκπαιδευτι­κά ιδρύματα και συνεπώς δεν υποχρεούντ­αι να καταβάλλου­ν δικαιώματα...» (21647/2013 ΟΠΥ).

Πάντως, ενώ το 1994 φαίνεται να έχουν τελειώσει οι «εχθροπραξί­ες» και η ΑΕΠΙ επανορθώνε­ι αναγνωρίζο­ντας τη σχολή Μοριάνοβα–Τράστα ως ανώτερη σχολή, το 2011, 17 χρόνια αργότερα, η ΑΕΠΙ μηνύει και πάλι την κ. Α. Τράστα. Τελικά, ύστερα από 6 συναπτά χρόνια, η κ. Τράστα αθωώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Στο τέλος αυτής της μακράς διαδικασία­ς η μέχρι χθες εναγόμενη και μηνυόμενη διευθύντρι­α της σχολής χορού κ. Τράστα έκανε αγωγή στην ΑΕΠΙ αντιστρέφο­ντας τους επί 30ετία ρόλους.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι κρατικά αναγνωρισμ­ένες σχολές χορού εξαιρούντα­ι από την πληρωμή τόσο πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν όσο και ΦΠΑ.

 ??  ?? Στην Ελλάδα υπάρχουν 12 - 15 ανώτερες επαγγελματ­ικές σχολές που έχουν άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού και απονέμουν κρατικούς τίτλους σπουδών.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 12 - 15 ανώτερες επαγγελματ­ικές σχολές που έχουν άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού και απονέμουν κρατικούς τίτλους σπουδών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece