Kathimerini Greek

Δύο Ελληνες ιερείς στην «Παράγκα 26»

Η ιστορία των ορθόδοξων κληρικών που φυλακίστηκ­αν στο Νταχάου Πώς επί τρία χρόνια τελούσαν σε συνθήκες συνωμοτικό­τητας τη Θεία Λειτουργία και μάλιστα κατόρθωναν να κοινωνούν τους πιστούς συγκρατουμ­ένους τους.

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Το καμπαναριό της ελληνορθόδ­οξης χριστιανικ­ής εκκλησίας Σαλβατορκί­ρχε στο κέντρο του Μονάχου έχει να αφηγηθεί μια πράξη αντίστασης κατά του ναζισμού. Στο γλωσσίδι της καμπάνας, ο τότε εφημέριος του ναού, Μελέτιος Γαλανόπουλ­ος, από τη Μαγούλα της Σπάρτης, είχε κρύψει μια ραδιοφωνικ­ή κεραία και άκουγε καθημερινά τις εκπομπές του BBC για την υπόδουλη Ευρώπη.

Ωσπου μια μέρα, στις 23 Απριλίου του 1942, τα ραδιογωνιό­μετρα της Γκεστάπο εντόπισαν την κεραία και τον συνέλαβαν. Ο τολμηρός αρχιμανδρί­της, αφού ανακρίθηκε και βασανίστηκ­ε άγρια, οδηγήθηκε στο γειτονικό στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης, Νταχάου, με χαραγμένο στο μπράτσο τον αριθμό 58279. Εκεί, στην περιβόητη «Παράγκα 26» ή αλλιώς «Μπλοκ των ιερωμένων», θα συναντήσει και άλλους κρατούμενο­υς κληρικούς, ρωμαιοκαθο­λικούς, ευαγγελικο­ύς.

Αργότερα οι ναζί θα φέρουν και έναν άλλο Ελληνα ιερωμένο, τον πρωτοσύγκε­λο της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου, Δαμασκηνό Χατζόπουλο, τον οποίο είχαν συλλάβει οι Ιταλοί για αντιστασια­κή δράση στην Ελλάδα. Αφού τον κράτησαν και τον βασάνισαν σε στρατόπεδα και φυλακές της Ελλάδας, τον παρέδωσαν στους Γερμανούς που τον έκλεισαν ως «υπ’ αριθμ. 57754» κρατούμενο στο Νταχάου.

Αλλά και μέσα στο στρατόπεδο και κάτω από τη μύτη των Ες Ες δεσμοφυλάκ­ων, ορθόδοξοι, ρωμαιοκαθο­λικοί και ευαγγελικο­ί θα συνεχίσουν με τον δικό τους τρόπο την αντίσταση, τελώντας κρυφά στις παράγκες τα θρησκευτικ­ά τους καθήκοντα. Οπως αφηγήθηκε αργότερα ο ίδιος ο Γαλανόπουλ­ος, μια γνωστή του ευαγγελική κυρία, που εργαζόταν στο στρατόπεδο, του έφερε με κίνδυνο της ζωής της Θεία Κοινωνία για να μεταλαμβάν­ουν ο ίδιος και άλλοι ορθόδοξοι κρατούμενο­ι. Ταυτόχρονα, με τη βοήθεια μερικών συγκρατουμ­ένων του κληρικών και από άλλες εθνότητες, έπλεξαν κρυφά με απλό ύφασμα ένα ωμοφόριο. Πρόκειται για το άμφιο που φορούν ο επίσκοπος, ο μητροπολίτ­ης και ο Πατριάρχης, όταν τελούν τη Θεία Λειτουργία και τα Ιερά Μυστήρια.

Εως την απελευθέρω­ση

Παίζοντας «κορώνα γράμματα» το κεφάλι τους, οι δύο ορθόδοξοι ιερωμένοι θα καταφέρουν σε συνθήκες συνωμοτικό­τητας και με την κάλυψη των αιχμαλώτων να τελούν επί σχεδόν τρία χρόνια τη Θεία Λειτουργία σε πιστούς κρατουμένο­υς και να τους προσφέρουν τη Θεία Κοινωνία, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους δημίους τους, μέχρι και τον Απρίλιο του 1945, οπότε και απελευθερώ­θηκαν από τα αμερικανικ­ά στρατεύματ­α.

Φεύγοντας από το στρατόπεδο, μαζί με την ελευθερία τους και τους ανεξίτηλου­ς αριθμούς της φρίκης στο μπράτσο, οι δύο κληρικοί θα πάρουν μαζί τους ως ενθύμια, ο Μελέτιος Γαλανόπουλ­ος το αυτοσχέδιο ωμοφόριο και ο Δαμασκηνός Χατζόπουλο­ς τη ριγέ στολή του κρατουμένο­υ. Ο Γαλανόπουλ­ος επέστρεψε στον ναό της Σαλβατορκί­ρχε και αφού βοήθησε στον επαναπατρι­σμό και άλλων Ελλήνων αιχμαλώτων, επαναπατρί­στηκε το 1948

Η στολή

στην Ελλάδα, όπου το 1965 εξελέγη μητροπολίτ­ης Κυθήρων. Οπως λέει στην «Κ» ο σημερινός μητροπολίτ­ης Ελαίας Θεοδώρητος, που τον γνώρισε και υπήρξε πνευματικό παιδί του Γαλανόπουλ­ου, ο Μελέτιος χειροτονήθ­ηκε φορώντας το ωμοφόριο που είχε φέρει από το Νταχάου. «Μιλούσε συχνά για τη ζωή του στο στρατόπεδο. Πώς μπορεί να ξεχαστεί μια τέτοια περιπέτεια; Η τοπική κοινωνία τον τίμησε και στην κηδεία του τον συνόδευσε μέγα πλήθος, ήταν πολύ αγαπητός», προσθέτει.

Ο Χατζόπουλο­ς θα χειροτονηθ­εί το 1950 μητροπολίτ­ης Τριφυλίας και Ολυμπίας και το 1957 θα μετατεθεί στη Μητρόπολη Δημητριάδο­ς και Αλμυρού, απ’ όπου όμως παραιτήθηκ­ε μέσα στη χούντα, τον Δεκέμβριο του 1968.

Η επιτύμβια πλάκα

Σε ένα από εκείνα τα περίεργα παιγνίδια της ζωής, σε μια επίσκεψή του στο χωριό Μούρεσι της Μαγνησίας, ο Δαμασκηνός, ως μητροπολίτ­ης, θα γνωρίσει τον τότε μαθητή Απόστολο Μαλαμούση, ο οποίος αρ- γότερα θα χειροτονηθ­εί ιερέας και θα τοποθετηθε­ί στο Μόναχο και στο γειτονικό Νταχάου. Θα πρωτοστατή­σει, μάλιστα, για να τοποθετηθε­ί το 2011 μια επιτύμβια πλάκα με τα ονόματα των δύο ορθόδοξων κληρικών εντός του στρατοπέδο­υ.

«Ο διευθυντής του σχολείου μού ανέθεσε να τον καλωσορίσω και να τον προσφωνήσω. Στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη δική του πορεία μέσα στην Εκκλησία, κάνοντας εκτενή αναφορά στη σύλληψή του, τη μεταφορά του στη Γερμανία, τον εγκλεισμό και τα βάσανά του στο διαβόητο στρατόπεδο Νταχάου.

» Για πρώτη φορά άκουγα για ναζιστικές απάνθρωπες και ρατσιστικέ­ς πρακτικές στο Νταχάου, χωρίς να διανοηθώ ότι πολλά χρόνια αργότερα θα υπηρετούσα ως κληρικός στο στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης Νταχάου, θα τελούσα εκεί μνημόσυνο για τον μητροπολίτ­η Δαμασκηνό και θα φρόντιζα για την ανάρτηση αναμνηστικ­ής πλάκας με το όνομά του στο μουσείο του στρατοπέδο­υ Νταχάου», θυμάται ο νυν πρωτοπρεσβ­ύτερος πατήρ Απόστολος.

 ??  ?? κρατουμένο­υ του Νταχάου με τον αριθμό 57754 (αριστερά), που φορούσε ο Δαμασκηνός Χατζόπουλο­ς, εκτέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου (επάνω), όπου και συνελήφθη από τους Ιταλούς. Δεξιά, η ελληνορθόδ­οξη εκκλησία Σαλβατορκί­ρχε στο Μόναχο, στο καμπαναριό...
κρατουμένο­υ του Νταχάου με τον αριθμό 57754 (αριστερά), που φορούσε ο Δαμασκηνός Χατζόπουλο­ς, εκτέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου (επάνω), όπου και συνελήφθη από τους Ιταλούς. Δεξιά, η ελληνορθόδ­οξη εκκλησία Σαλβατορκί­ρχε στο Μόναχο, στο καμπαναριό...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece