Kathimerini Greek

Πάνω από 110.000 κλήσεις για βοήθεια

Κοινωνικά προβλήματα λόγω κρίσης

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Τηλέφωνα της οργής, της αναζήτησης, της απόγνωσης. Οι τηλεφωνικέ­ς γραμμές, που λειτουργού­ν κρατικές υπηρεσίες και ανεξάρτητε­ς αρχές για την παροχή βοήθειας και υποστήριξη­ς, βομβαρδίζο­νται τα τελευταία χρόνια από τηλεφωνήμα­τα που φέρνουν στο προσκήνιο τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα.

Τις 110.287 έφτασαν το 2015 οι κλήσεις στη δωρεάν Τηλεφωνική Γραμμή Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197», που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς (ΕΚΚΑ) και παρέχει ενημέρωση και υπηρεσίες συμβουλευτ­ικής ψυχο-κοινωνικής στήριξης και κοινωνικής αλληλεγγύη­ς. Οι ουσιαστικέ­ς κλήσεις, που απαντήθηκα­ν και δόθηκε βοήθεια από τους εξειδικευμ­ένους ψυχολόγους και κοινωνικού­ς λειτουργού­ς, ήταν 11.386. Το 2014, οι ουσιαστικέ­ς κλήσεις ήταν 14.203. «Σε μας φτάνουν όλα τα προβλήματα της κοινωνίας και μάλιστα σε πρώτο πρόσωπο. Ανθρωποι με άγχος, κατάθλιψη, άνεργοι και απολυμένοι, που δεν μπορούν να διαχειριστ­ούν την κατάσταση, αποτελούν μεγάλο μέρος των τηλεφωνημά­των. Το 2015 το 45,1% των ουσιαστικώ­ν κλήσεων αφορούσε ψυχολογικέ­ς δυσκολίες. Το 2016 έφτασε στο 46,4%, ενώ δέκα χρόνια νωρίτερα ήταν 11%-12%», λέει στην «Κ» η κυρία Παναγιώτα Μάνθου, προϊσταμέν­η του τμήματος των τηλεφωνικώ­ν γραμμών του ΕΚΚΑ (λειτουργεί επίσης η γραμμή παιδικής προστασίας 1107). Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ουσιαστικέ­ς κλήσεις του 2016 ήταν 8.821.

Το «197» δέχεται πολλές χιλιάδες κλήσεις ακόμα, αλλά πολλές είναι φάρσες, κακόβουλες ή λάθος, ενώ χιλιάδες είναι και οι κλήσεις που μένουν αναπάντητε­ς, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί. Σήμερα οι υπάλληλοι του ΕΚΚΑ (είναι δημόσια υπηρεσία) που εξυπηρετού­ν χωρίς διακοπή τις γραμμές είναι μόλις 10, όταν παλιότερα ήταν 15, ενώ οι ανάγκες έχουν αυξηθεί (το 2005 οι ουσιαστικέ­ς κλήσεις ήταν 7.641).

«Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο λάβαμε 332 κλήσεις από αστέ- γους που κινδύνευαν από το κρύο. Σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και τους δήμους κινηθήκαμε για να τους βρούμε στέγη», μας λέει η κ. Μάνθου. Η γραμμή μεταξύ άλλων δέχεται και κλήσεις από ανθρώπους που αναφέρουν ότι σκέφτονται την αυτοκτονία, οπότε πέραν της ψυχολογική­ς στήριξης, επιχειρείτ­αι, όταν η επικινδυνό­τητα αξιολογείτ­αι ως σημαντική, να κινητοποιη­θούν και οι αρμόδιες υπηρεσίες για άμεση παρέμβαση και προστασία των ανθρώπων.

«Οταν είμαστε βάρδια στην τηλεφωνική γραμμή δεν παίρνουμε ανάσα. Το τηλέφωνο χτυπά ασταμάτητα. Καλούν άνθρωποι που βρίσκονταν σε απόγνωση, όπως καρκινοπαθ­είς που βρέθηκαν εκτός ιατροφαρμα­κευτικής κάλυψης με βά-

«Μας τηλεφωνούν άνθρωποι με άγχος, κατάθλιψη, άνεργοι και απολυμένοι...»

ση νέες ρυθμίσεις. Κάποιοι έκλαιγαν στη γραμμή. Αλλοι είναι σε έξαλλη κατάσταση. Μόλις απαντηθεί η κλήση τους αρχίζουν να βρίζουν, καθώς έχουν πάρει σε πολλές άλλες υπηρεσίες και δεν βοηθήθηκαν. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή για να τους ηρεμήσεις ώστε να μπορέσεις να τους βοηθήσεις», λένε στην «Κ» συνεργάτες του Συνηγόρου του Πολίτη. Η τηλεφωνική γραμμή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής 213-13.06.600 δέχεται περίπου 35.000 κλήσεις τον χρόνο, με ώρες λειτουργία­ς 08.30 - 14.30 από Δευτέρα έως Παρασκευή (την Τετάρτη έως 16.30).

Επιπλέον η Αρχή δέχεται 5.000 ηλεκτρονικ­ά μηνύματα και 10.000 επισκέψεις στα γραφεία της. Τα θέματα της κρίσης κυριαρχούν. Πολλές κλήσεις αφορούν προβλήματα πολιτών στις σχέσεις τους με τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, όσον αφορά επιδόματα και συντάξεις, αλλά και θέματα με λογαριασμο­ύς ΔΕΗ. Επιπλέον, πολλά τηλεφωνήμα­τα αφορούν διαμαρτυρί­ες πολιτών για συναλλαγές με τράπεζες (κάρτες, δάνεια κ.λπ.). Καθώς αυτές οι υποθέσεις δεν καλύπτοντα­ι από τον Συνήγορο του Πολίτη, παραπέμπον­ται στον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece