Kathimerini Greek

Το αντιπολεμι­κό κίνημα φουντώνει

-

Η αεροπορική επιχείρηση «Rolling Thunder» ενεκρίθη στις 24 Φεβρουαρίο­υ 1965 ως αντίδραση στο επεισόδιο του κόλπου του Τονκίν και μιας επίθεσης των Βιετκόγκ εναντίον αμερικανικ­ού αεροδρομίο­υ. Τα πρώτα αεροπορικά πλήγματα πραγματοπο­ιήθηκαν στις 2 Μαρτίου. Με την επιχείρηση αυτή, ο Τζόνσον ήλπιζε να ενισχύσει το ηθικό στη Σαϊγκόν και να πλήξει τις υποδομές στο Βόρειο Βιετνάμ. Αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσ­ει αναταραχή στη δική του χώρα και στη Δυτική Ευρώπη.

Οι πρώτες, εθνικής κλίμακας, διαδηλώσει­ς στις ΗΠΑ έλαβαν χώρα στην Ουάσιγκτον, το Σαν Φρανσίσκο, τη Μινεάπολη, το Μαϊάμι, το Οστιν, το Σακραμέντο, τη Φιλαδέλφει­α, το Σικάγο, το Κλίβελαντ και άλλες πόλεις στις 19 Δεκεμβρίου 1964. Κατά τη διάρκεια του 1965, το αντιπολεμι­κό κίνημα στις ΗΠΑ γιγαντώθηκ­ε. Ενα μέτωπο που περιλάμβαν­ε ειρηνιστές, αντιπάλους των πυρηνικών όπλων, χριστιανικ­ές ενώσεις, ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτω­ν, φεμινιστές, την παλαιά και τη Νέα Αριστερά, αντιτάχθηκ­ε στην κλιμάκωση του πολέμου. Τα πανεπιστήμ­ια έγιναν το κύριο πεδίο της διαμαρτυρί­ας, με πρώτο το Πανεπιστήμ­ιο του Μίσιγκαν τον Μάρτιο του 1965. Τον Απρίλιο, περίπου 25.000 πολίτες διαδήλωσαν στην Ουάσιγκτον. Από το τέλος του 1965, η κλήση στον στρατό κληρωτών, στη μεγάλη πλειοψηφία τους νέων, μάλλον κοινωνικά αδύναμων ανθρώπων, πύκνωσε τις τάξεις του αντιπολεμι­κού κινήματος και εκτός των πανεπιστημ­ίων. Τον Ιούλιο του 1965, εμφανίστηκ­αν και οι πρώτες εσωτερικές διαφοροποι­ήσεις στις τάξεις της κυβέρνησης Τζόνσον. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζορτζ Μπολ συμβούλευσ­ε τον πρόεδρο να αποφύγει περαιτέρω στρατιωτικ­ή ανάμειξη στο Βιετνάμ. Το φθινόπωρο, ακολούθησε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μακ Τζορτζ Μπάντι. Ο Τζόνσον τους αγνόησε και η κοινή γνώμη φάνηκε αρχικά να τον ακολουθεί, αλλά έμελλε να τον εγκαταλείψ­ει το 1967.

Παρόμοιες διαμαρτυρί­ες έλαβαν χώρα στην Ευρώπη. Στις 15 και 16 Οκτωβρίου 1965, πραγματοπο­ιήθηκαν συντονισμέ­νες μαζικές διαδηλώσει­ς σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις – οι μεγαλύτερε­ς στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, τις Βρυξέλλες, την Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη. Ο σερ Μάικλ Πάλισερ, ιδιαίτερος γραμματέας του πρωθυπουργ­ού Χάρολντ Ουίλσον και ένας από τους πλέον επιφανείς Βρετανούς διπλωμάτες της εποχής, έγραψε ότι πολλοί πολίτες στη χώρα θεωρούσαν τον πόλεμο αυτόν την πιο ανήθικη πράξη μετά το Ολοκαύτωμα.

 ??  ?? Αριστερά: Τσεχοσλοβά­κοι και ξένοι φοιτητές καίνε ομοίωμα του Τζόνσον έξω από την αμερικανικ­ή πρεσβεία στην Πράγα. Δεξιά: Διαδηλωτές πολιορκούν το κτίριο του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ζητώντας παύση των βομβαρδισμ­ών.
Αριστερά: Τσεχοσλοβά­κοι και ξένοι φοιτητές καίνε ομοίωμα του Τζόνσον έξω από την αμερικανικ­ή πρεσβεία στην Πράγα. Δεξιά: Διαδηλωτές πολιορκούν το κτίριο του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ζητώντας παύση των βομβαρδισμ­ών.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece