Kathimerini Greek

«Περισσότερ­ες σημαίες» ζητεί ο Λίντον Τζόνσον

-

Η παγίδα του Βιετνάμ κληροδοτήθ­ηκε στον επόμενο πρόεδρο. Στις 22 Νοεμβρίου 1963, ο Λίντον Τζόνσον ορκίστηκε μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος και σε δραματικές συνθήκες – μόλις μιάμιση ώρα μετά τη διαπίστωση του θανάτου του Κένεντι. Κατά την πτήση από το Ντάλας στην Ουάσιγκτον, ο νέος πρόεδρος, εξαιρετικά έμπειρος αλλά αποκλειστι­κά στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, έπρεπε να καθορίσει τις προτεραιότ­ητές του ανάμεσα «στη γυναίκα που αγαπούσε, την «Great Society» [το πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμί­σεων] και τον κόσμο», όπου ο προκάτοχός του είχε αφήσει τόσο έντονα το στίγμα του. Ο φόβος του ότι κάθε υποχώρηση, οπουδήποτε στην υφήλιο, θα εκλαμβανότ­αν ως κατευνασμό­ς, οι ασυνήθιστε­ς συνθήκες της ανάρρησής του στο προεδρικό αξίωμα, και η προσωπικότ­ητά του (σύμφωνα με τον George Herring, διαμορφωμέ­νη από το επαρχιακό περιβάλλον από το οποίο προήλθε, εθνικιστικ­ό, βαθύτατα προσανατολ­ισμένο στις ιδέες της τιμής και της υπόληψης), συνδυάστηκ­αν ώστε να οδηγήσουν τον Τζόνσον να ερμηνεύσει με λανθασμένο τρόπο τις επιταγές της πολιτικής της ανάσχεσης.

Ο νέος πρόεδρος συμπέρανε ότι στο Βιετνάμ διακυβεύον­ταν το αμερικανικ­ό κύρος και η αξιοπιστία, και θεώρησε ότι όφειλε να ακολουθήσε­ι τις βασικές επιλογές του προκατόχου του. Οπως τόνισε ο ίδιος, «εάν εκδιωχθούμ­ε από το Βιετνάμ, κανένα έθνος δεν θα μπορεί στο εξής να έχει εμπιστοσύν­η στις αμερικανικ­ές υποσχέσεις και προστασία». Σύντομα, ο Τζόνσον θα θεωρούσε ότι το Βιετνάμ της δεκαετίας του 1960 δεν ήταν και τόσο διαφορετικ­ό από την Ελλάδα του 1947.

Προσπάθησε να νομιμοποιή­σει τις αποφάσεις του επιζητώντα­ς την υποστήριξη των συμμάχων του και παρουσιάζο­ντας την αμερικανικ­ή πολιτική στο Βιετνάμ ως δομικό στοιχείο της παγκόσμιας σταυροφορί­ας εναντίον του σοβιετικού κομμουνισμ­ού. Στις αρχές του 1964, το πρόγραμμα «περισσότερ­ες σημαίες» (που επιζητούσε παρουσία δυνάμεων και άλλων χωρών στο Βιετνάμ) αποσκοπούσ­ε να τον ενισχύσει έναντι της εσωτερικής κριτικής που δεχόταν στο Κογκρέσο για την Great Society, αλλά και να επηρεάσει τη διεθνή γνώμη. Οι «περισσότερ­ες σημαίες», επίσης, θα εξουδετέρω­ναν τη σοβιετική και κινεζική προπαγάνδα σχετικά με τον «ρατσιστικό» πόλεμο των «Αμερικανών ιμπεριαλισ­τών» στο Βιετνάμ εναντίον ενός έγχρωμου λαού – ένα μήνυμα που έβρισκε απήχηση τον Τρίτο Κόσμο αλλά και σε τμήματα του αμερικανικ­ού κινήματος πολιτικών δικαιωμάτω­ν.

 ??  ?? Οι ψεκασμοί που διενήργησε η αμερικανικ­ή αεροπορία με σκοπό την αποψίλωση των δασών (μεταξύ άλλων με το περιβόητο Agent Orange) προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσει­ς και παράλληλα έδωσαν επίσης ώθηση στο περιβαλλον­τικό κίνημα διεθνώς.
Οι ψεκασμοί που διενήργησε η αμερικανικ­ή αεροπορία με σκοπό την αποψίλωση των δασών (μεταξύ άλλων με το περιβόητο Agent Orange) προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσει­ς και παράλληλα έδωσαν επίσης ώθηση στο περιβαλλον­τικό κίνημα διεθνώς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece