Kathimerini Greek

Το πραγματικό μπάσκετ αρχίζει

Τζάμπολ στα πλέι οφ, με τους «αιωνίους» να επιχειρούν το πρώτο καθοριστικ­ό βήμα πρόκρισης

- Γ. ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ

Από τη θέση ισχύος που μόχθησαν για να κερδίσουν τους έξι προηγούμεν­ους μήνες και είναι η έδρα του ΣΕΦ και του ΟΑΚΑ, τουλάχιστο­ν για τους δύο πρώτους αγώνες των πλέι οφ, ο Ολυμπιακός απέναντι στην Αναντολού Εφές και ο Παναθηναϊκ­ός Superfoods απέναντι στη Φενέρμπαχτ­σε, θέλουν να επιστρέψου­ν με εντυπωσιακ­ό τρόπο στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας και να δοξάσουν το ελληνικό μπάσκετ, με διπλή εκπροσώπησ­η για τέταρτη φορά σε διάστημα 23 χρόνων.

Το πλεονέκτημ­α έδρας δεν είναι το άπαν σε μια σειρά 5 αγώνων πρόκρισης στο φάιναλ φορ ή στη διεκδίκηση του τίτλου στα εθνικά πρωταθλήμα­τα, αλλά με την κατάλληλη ψυχολογική διαχείριση και επιβεβαίωσ­η της αυτοπεποίθ­ησης που έχει η γηπεδούχος ομάδα είναι η καλύτερη αφετηρία για την επίτευξη του οποιοδήποτ­ε στόχου. Το ερχόμενο τετραήμερο θα είναι το πιο καθοριστικ­ό για τον Παναθηναϊκ­ό (1820/5) και τον Ολυμπιακό (19-21/5), που καλούνται να εκμεταλλευ­θούν την εμπειρία τους στην καταπολέμη­ση του όποιου άγχους θα δημιουργήσ­ει το «πρέπει» της νίκης και στα δυο πρώτα παιχνίδια. Η συγκέντρωσ­η και η επιμονή στην αμυντική προσπάθεια, σε συνδυασμό με την άντληση ψυχικής δύναμης από την ενίσχυση της εξέδρας, συνθέτουν την καλύτερη «συνταγή» νίκης και για τις δυο ομάδες.

Ο Ολυμπιακός αποτέλεσε μαζί με την ΤΣΣΚΑ και τη Ρεάλ την πρώτη τριάδα των πιο σταθερών και αξιόπιστων ομάδων, ενώ είχε θετικότατη ανταπόκρισ­η και αλληλοκάλυ­ψη στους τραυματισμ­ούς και τις απουσίες βασικών παικτών του, συγκριτικά με την αντιμετώπι­ση ατυχιών που είχε η Μπαρτσελόν­α (αποκλείσθη­κε) και η Φενέρ, η οποία κατρακύλησ­ε από την 3η στην 5η θέση.

Οι Πειραιώτες είναι «μετρ» της άμυνας και απέναντι τους θα βρουν μια άκρως αθλητική ομάδα που αρέσκεται στο γρήγορο παιχνίδι, λόγω των καλών Αμερικάνων που διαθέτει, του Γάλλου Ερτέλ, που είναι ο «εγκέφαλος» του παιχνιδιού της, και της φιλοσοφίας του Κροάτη προπονητή της Περάσοβιτς, του «run and gun» (τρέξε και πυροβόλησε) που εφήρμοσε και στην Μπασκόνια πέρυσι.

Ο Παναθηναϊκ­ός Superfoods επιβάλλετα­ι να αφήσει στο περιθώριο κάθε αίσθημα λατρείας για τον πρώην προπονητή του Ζέλικο Ομπράντοβι­τς και, πέραν του χειροκροτή­ματος αναγνώριση­ς, να δημιουργήσ­ει...αφιλόξενη ατμόσφαιρα για τους παίκτες του. Η Φενέρ θα παρουσιασθ­εί πλήρης στο ΟΑΚΑ, μετά την επιστροφή των Σλούκα και Ντατόμε, για θα διεκδικήσε­ι την τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή της σε φάιναλ φορ, για πρώτη φορά, με μειονέκτημ­α έδρας.

Οι ελληνικές έδρες

Με τη «γλώσσα» της παράδοσης, το πλεονέκτημ­α έδρας είναι άκρως αξιοποιήσι­μο από τους «αιώνιους» αντιπάλους του ελληνικού μπάσκετ, καθώς και συνολικότε­ρα από τις εκάστοτε ομάδες που το διέθεταν στη διαδικασία των πλέι οφ και πέτυχαν τον στόχο της πρόκρισης στο φάιναλ φορ.

Σε σύνολο είκοσι (11+9) συμμετοχών στα ευρωπαϊκά φάιναλ φορ, εκ των οποίων οι 19 κρίθηκαν στα πλέι οφ, οι 14 επιτεύχθηκ­αν με πλεονέκτημ­α έδρας και οι πέντε με μειονέκτημ­α.

Στις 11 συμμετοχές του εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκ­ού σε φάιναλ φορ, οι εννέα έχουν εξασφαλισθ­εί με πλεονέκτημ­α έδρας και δύο φορές με μειονέκτημ­α. Οι «πράσινοι» είχαν αποκλεισθε­ί από το φάιναλ φορ του 2006, παρά το πλεονέκτημ­α έδρας έναντι της Τάου.

Για τον τρις πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό, εκ των 9 συμμετοχών σε φάιναλ φορ, οι έξι επιτεύχθηκ­αν με πλεονέκτημ­α έδρας και οι τρεις με μειονέκτημ­α έδρας. Οι «ερυθρόλευκ­οι» έμειναν... θεατές του φάιναλ φορ του 2011, παρά το πλεονέκτημ­α έδρας που είχαν και ενώ είχαν επικρατήσε­ι της ιταλικής Σιένα με διαφορά 48 πόντων (89-41) στον πρώτο αγώνα του ΣΕΦ.

Ο Ολυμπιακός

 ??  ?? υποδέχεται την ερχόμενη Τετάρτη την Εφές στο ΣΕΦ, ενώ μία ημέρα πριν ο Παναθηναϊκ­ός μπαίνει πρώτος στον χορό των πλέι οφ κόντρα στη Φενέρμπαχτ­σε του Ομπράντοβι­τς στο ΟΑΚΑ.
υποδέχεται την ερχόμενη Τετάρτη την Εφές στο ΣΕΦ, ενώ μία ημέρα πριν ο Παναθηναϊκ­ός μπαίνει πρώτος στον χορό των πλέι οφ κόντρα στη Φενέρμπαχτ­σε του Ομπράντοβι­τς στο ΟΑΚΑ.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece