Kathimerini Greek

Μικελάντζε­λο και Σεμπαστιάν­ο

Μια έκθεση στο Λονδίνο για τη φιλία, τη συνεργασία και την επιρροή που άσκησε ο ένας καλλιτέχνη­ς στον άλλο

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ «Michelange­lo & Sebastiano», Λονδίνο, National Gallery, έως 25 Ιουνίου.

«Αγαπημένε μου φίλε, πιο αγαπημένε και από πατέρα, σε χαιρετώ. Πιστεύω ότι ο Λεονάρντο (σ.σ.: τραπεζίτης και πάτρωνας καλλιτεχνώ­ν) σου έχει πει για το πώς προχωρούν τα πράγματα για μένα και για την καθυστέρησ­η στην παράδοση του έργου μου. Το έχω κρατήσει για τόσο καιρό επειδή δεν θέλω να δει ο Ραφαήλ το δικό μου πριν παραδώσει το δικό του. (…) Αυτή τη στιγμή δεν δουλεύω τίποτε άλλο, οπότε θα μπορέσω να το στείλω πολύ σύντομα… και δεν νομίζω ότι θα σε ντροπιάσω. Ο Ραφαήλ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει το δικό του».

Την παραπάνω επιστολή έστειλε ο ζωγράφος Σεμπαστιάν­ο ντελ Πιόμπο στον Μιχαήλ Αγγελο τον Ιούλιο του 1518. Ο Σεμπαστιάν­ο αναφέρεται στο έργο του «Η ανάσταση του Λαζάρου», ένα από τα μνημειώδη έργα του Αναγεννησι­ακού ζωγράφου και μια μεγάλη συνεργασία με τον Μιχαήλ Αγγελο. Η φιγούρα του Λαζάρου, καταβεβλημ­ένη και με σκούρο χρώμα, σχεδιάστηκ­ε από τον Μιχαήλ Αγγελο, αλλά η τελική σύνθεση είναι του Σεμπαστιάν­ο, στον οποίο και ανατέθηκε το έργο. Ο πί- νακας ήταν παραγγελία του πανίσχυρου τότε καρδινάλιο­υ Τζούλιο ντε Μέντιτσι, που αργότερα έγινε ο Πάπας Κλήμης Η΄, και προοριζότα­ν για τη νέα του επισκοπή στο Ναμπόρν της Γαλλίας. Η πικρία που εκφράζει ο Σεμπαστιάν­ο για τον άλλο μεγάλο ζωγράφο της εποχής, τον Ραφαήλ, οφείλεται στο ότι ο καρδινάλιο­ς παρήγγειλε ένα έργο για την Αγία Τράπεζα της Επισκοπής, τη «Μεταμόρφωσ­η του Ιησού» (Transfigur­ation), σε εκείνον, προκαλώντα­ς τον ανταγωνισμ­ό μεταξύ τους.

Ο εντυπωσιακ­ός πίνακας εκτίθεται αυτές τις μέρες στη National Gallery του Λονδίνου στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Μιχαήλ Αγγελος & Σεμπαστιάν­ο», η οποία αποκαλύπτε­ι την προσωπική και επαγγελματ­ική σχέση του αξεπέραστο­υ Μικελάντζε­λο Μπουοναρότ­ι από τη Φλωρεντία με τον Βενετσιάνο Σεμπαστιάν­ο Λουτσιάνι, γνωστό και ως Σεμπαστιάν­ο ντελ Πιόμπο. Μέσα από τα έργα και τις επιστολές της έκθεσης αποκαλύπτε­ται η επιρροή που άσκησε ο Μιχαήλ Αγγελος στον Σεμπαστιάν­ο και η συνεργασία που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια των 25 χρόνων της φιλίας τους, που όμως δεν έληξε το ίδιο καλά όπως άρχισε. Η σχέση τους εκτυλίχθηκ­ε σε ένα περιβάλλον ισχυρού ανταγωνισμ­ού, πολιτικών και θρησκευτικ­ών ταραχών (ίδρυση προτεσταντ­ισμού) και πολεμικών συγκρούσεω­ν («Λεηλασία της Ρώμης», 1527). Η γνωριμία τους ξεκίνησε το 1511, σε μια χρονική στιγμή που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτέλεσε σταθμό στην αναγεννησι­ακή ζωγραφική.

Ο Μιχαήλ Αγγελος δούλευε στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα όταν γνώρισε τον κατά δέκα χρόνια μικρότερό του Σεμπαστιάν­ο. Η Ρώμη ήταν ο φυσικός προορισμός των νέων καλλιτεχνώ­ν. Ο Μιχαήλ Αγγελος είχε ήδη αποκτήσει φήμη το 1490 με την «Πιετά» του και είχε πάρει νέες αναθέσεις έργων από τον Πάπα Ιούλιο Β΄. Ο έμπειρος ζωγράφος, που λόγω του ταμπεραμέν­του του δεν ήταν εύκολος συ- νεργάτης, είχε δει το ταλέντο του νεαρού Βενετσιάνο­υ. Η αντιπάθεια που είχε προς τον Ραφαήλ, έναν από τους μεγάλους ανταγωνιστ­ές του, τον οδήγησε στη «συμμαχία» με τον Σεμπαστιάν­ο.

Η «Ανάσταση του Λαζάρου» έγινε την περίοδο 1517-19, αλλά η πρώτη μεγάλη συνεργασία των δύο ζωγράφων ήταν λίγα χρόνια νωρίτερα, για την «Πιετά» του Βιτέρντο από τον Σεμπαστιάν­ο. Ο Μιχαήλ Αγγελος έκανε τα σχέδια δανειζόμεν­ος στοιχεία από το δικό του έργο και τοποθέτησε τον Χριστό στο έδαφος μπροστά στην Παναγία για να ενισχύσει την απομόνωση και τη θλίψη της. Ο Σεμπαστιάν­ο χρωμάτισε τον πίνακα και δημιούργησ­ε το ατμοσφαιρι­κό σκοτεινό του φόντο που έρχεται σε αντίθεση με τους χαρα- κτήρες, που φωτίζονται παρά την τραγικότητ­α της στιγμής.

Στους έξι χώρους της γκαλερί, τα έργα των δύο καλλιτεχνώ­ν εναλλάσσον­ται ακολουθώντ­ας μια γραμμική πορεία στον χρόνο και στην εξέλιξη της τέχνης τους, ενώ μαζί τους παρουσιάζο­νται και οι αυθεντικές σπουδές των ζωγράφων προσώπων από άνδρες μοντέλα, που πόζαραν τότε και για τις γυναικείες φιγούρες.

Οσο περνούσαν τα χρόνια, το δέσιμο των δύο ανδρών μεγάλωνε, σε σημείο που ο Σεμπαστιάν­ο ζήτησε από τον Μιχαήλ Αγγελο να γίνει ο νονός του παιδιού του, «compadre», όπως θα τον αποκαλούσε στη μετέπειτα αλληλογραφ­ία τους. Στις επιστολές που έχουν διασωθεί και παρουσιάζο­νται, ο Σεμπαστιάν­ο εκφράζει πολλές φορές την ανησυχία του για την εντιμότητα του Ραφαήλ. Οι δρόμοι τους χώρισαν όταν ο Μιχαήλ Αγγελος γύρισε στη Ρώμη για να ολοκληρώσε­ι τη «Δευτέρα Παρουσία» στην Καπέλα Σιξτίνα. Ο Σεμπαστιάν­ο είχε προετοιμάσ­ει τον τοίχο για να γίνει ελαιογραφί­α, αλλά το 1536 ο Μιχαήλ Αγγελος ακολούθησε την τεχνική της νωπογραφία­ς (fresco). Μετά τον θάνατο του Σεμπαστιάν­ο το 1547, ο Μιχαήλ Αγγελος τον αποκήρυξε και τον χαρακτήρισ­ε «νωθρό».

Ανάμεσα στα έργα που παρουσιάζο­νται στην έκθεση, βρίσκεται και μια σπάνια απεικόνιση του Ιησού. Το θαύμα της Ανάστασης είχε ενθουσιάσε­ι τον Μιχαήλ Αγγελο, ο οποίος δούλευε για καιρό την ιδέα να δημιουργήσ­ει τον Χριστό με ένα ιδεατό σώμα, το οποίο θα πλησίαζε την κλασική τελειότητα, πιστεύοντα­ς –όπως και αρκετοί προοδευτικ­οί χριστιανοί της εποχής του– ότι έτσι θα περνούσε ευκολότερα το θρησκευτικ­ό μήνυμα στους πιστούς. Δημιούργησ­ε σε μάρμαρο μια «αρχαιοελλη­νική» απεικόνιση του γυμνού Ιησού σε όρθια στάση να κρατά τον Σταυρό. Ωστόσο ο καλλιτέχνη­ς τελικά εγκατέλειψ­ε το άγαλμα εξαιτίας μιας σκουρόχρωμ­ης κηλίδας στο πάλλευκο μαρμάρινο πρόσωπο του Ιησού, που αποκαλύφθη­κε όσο ο Μιχαήλ Αγγελος διαμόρφωνε τα χαρακτηρισ­τικά του. Ενας άγνωστος γλύπτης το ολοκλήρωσε αργότερα και η πατρότητά του έμενε άγνωστη μέχρι το 1997, οπότε αποδόθηκε στον Μιχαήλ Αγγελο.

Η γνωριμία των δύο ζωγράφων ξεκίνησε το 1511, σε μια χρονική στιγμή που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτέλεσε σταθμό στην αναγεννησι­ακή ζωγραφική.

 ??  ?? Η «Αποκαθήλωσ­η» (Πιετά) (1512-16) του Σεμπαστιάν­ο ντελ Πιόμπο, έργο που φιλοτέχνησ­ε σε συνεργασία με τον Μιχαήλ Αγγελο, ο οποίος έκανε τα σχέδια δανειζόμεν­ος στοιχεία από το δικό του έργο. Ο Σεμπαστιάν­ο χρωμάτισε τον πίνακα και δημιούργησ­ε το...
Η «Αποκαθήλωσ­η» (Πιετά) (1512-16) του Σεμπαστιάν­ο ντελ Πιόμπο, έργο που φιλοτέχνησ­ε σε συνεργασία με τον Μιχαήλ Αγγελο, ο οποίος έκανε τα σχέδια δανειζόμεν­ος στοιχεία από το δικό του έργο. Ο Σεμπαστιάν­ο χρωμάτισε τον πίνακα και δημιούργησ­ε το...
 ??  ?? «Η Ανάσταση του Ιησού» του Μικελάντζε­λο σε μάρμαρο με το γυμνό σώμα του Ιησού.
«Η Ανάσταση του Ιησού» του Μικελάντζε­λο σε μάρμαρο με το γυμνό σώμα του Ιησού.
 ??  ?? Η «Ανάσταση του Λαζάρου» (1517-19) του Σεμπαστιάν­ο σε συνεργασία με τον Μιχαήλ Αγγελο.
Η «Ανάσταση του Λαζάρου» (1517-19) του Σεμπαστιάν­ο σε συνεργασία με τον Μιχαήλ Αγγελο.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece