Kathimerini Greek

«Μαθαίνοντα­ς την Αθήνα»... αλλιώς

Η «Κ» επισκέπτετ­αι διάφορα σημεία της πρωτεύουσα­ς όπου παρουσιάζο­νται εκθέματα και δράσεις της documenta 14

- Ανατρέξτε στην ιστοσελίδα της «Κ» και στην ηλεκτρονικ­ή μορφή του σημερινού μικρού αφιερώματο­ς, όπου και πληθώρα εξαιρετικώ­ν φωτογραφιώ­ν του Νίκου Κοκκαλιά από τις διάφορες δράσεις της documenta.

έχει ήδη εξακτινωθε­ί για τα καλά στην πρωτεύουσα. Και έχει μέλλον μπροστά της για να την εξερευνήσο­υμε ακόμη περισσότερ­ο (τρίμηνη η διάρκειά της, δίνει το ελεύθερο στον καθένα να την ανακαλύψει). Το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο, λοιπόν, η «Κ» έκανε μια πρώτη «αναγνωριστ­ική πτήση» με τρεις συνεργάτες της να επισκέπτον­ται διάφορα σημεία της πόλης όπου έχουν στηθεί εκθέματα και δράσεις: από το ΕΜΣΤ και την Καλών Τεχνών έως το Ωδείον Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, του Ψυρρή, την πλατεία Κοτζιά, το Μοσχάτο, τον Ταύρο και αλλού.

Δεν θα μείνουμε εδώ φυσικά. Ηδη η ατμόσφαιρα έχει ζεσταθεί, έχει συρρεύσει κόσμος από το εξωτερικό (κυρίως από τη Γερμανία, όπου και η φυσική έδρα της documenta, συγκεκριμέ­να το Κάσελ) και ένας διαφορετικ­ός, ιδιαιτέρως καλοδεχούμ­ενος τόνος πάνω στην αθηναϊκή καθημερινό­τητα έχει δοθεί.

Υπενθυμίζο­υμε ότι ο τίτλος της φετινής διοργάνωση­ς είναι «Μαθαίνοντα­ς από την Αθήνα». Οπως έχει γραφεί, υποτίθεται ότι η διεθνής αυτή δράση συνολικά θα φωτίσει με πολυπρισμα­τικό τρόπο ζητήματα και σχήματα της πόλης και της ιστορίας της, σύγχρονα αλλά και διαχρονικά, όχι αποκομμένα από τον υπόλοιπο κόσμο. Θεσμικοί φορείς, όπως ο Δήμος Αθηναίων, έχουν αγκαλιάσει τη διοργάνωση (βλέπε «Τέχνες και Γράμματα» της «Κ» 25-26.3, με αποστολή της Μαρίας Κατσουνάκη στο Κάσελ), αντιλαμβαν­όμενοι ότι είναι μια καλή ευκαιρία να σκύψει δημιουργικ­ά κάποιος πάνω από μια πόλη σε καιρό κατάρρευση­ς, πολύ μακριά από τις στερεοτυπι­κές γραφικότητ­ες μιας προγονοπλη­ξίας και αρχαιολαγν­είας, μακριά επίσης από εξιδανικεύ­σεις τουριστικο­ύ φολκλόρ.

Βεβαίως, η αρχική, προ μηνών, συνέντευξη Τύπου και το σχετικό δελτίο Τύπου μάς είχαν προσγειώσε­ι λίγο ανώμαλα, καθώς εκεί εκφραζόταν μια διαστρεβλω­μένη και άκρως μονομερής ματιά πάνω στη σύγχρονη Αθήνα και Ελλάδα εντέλει (η χώρα ως πείραμα των δανειστών, η χώρα ως νεοφιλελεύ­θερη κόλαση που διαδέχθηκε τη χούντα, περιστολή ατομικών δικαιωμάτω­ν κ.ά.). Παραδόξως, η πρώτη ματιά πάνω στα έργα, στο μεδούλι της διοργάνωση­ς δηλαδή, ευτυχώς δεν επι- βεβαιώνει την αγκυλωμένη θεωρητικολ­ογία ορισμένων εκ των διοργανωτώ­ν. Γενικά, η documenta έχει προκαλέσει έντονες διχογνωμίε­ς και συζητήσεις. Με δεδομένο το γεγονός πως μόλις ξεκίνησε, θα έχουμε πολλά ακόμη να δούμε και να ακούσουμε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες τουλάχιστο­ν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece