Kathimerini Greek

Από το δημόσιο στο ιδιωτικό

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Αμφιταλαντ­εύομαι ανάμεσα σε δύο έργα. Το πρώτο, μια «επιτύμβια στήλη νέας γυναίκας που παρίσταται βυθισμένη στον πόνο του πρόσφατου θανάτου. Απέναντι η θεραπαινίδ­α με έναν τεράστιο κάλαθο, αναφορά στη χαμένη καθημερινό­τητα. Εργο ενός καλού εργαστηρίο­υ, περί το 380 π.Χ. Από το βόρειο νεκροταφεί­ο του Πειραιώς στην οδό Θηβών». Το δεύτερο, ένα «αγαλμάτιο κούρου από το ιερό της Αφαίας της Αίγινας, σπάνιο δείγμα της αρχαϊκής πλαστικής της νήσου. Χρονολογεί­ται λίγο πριν από τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ.». Κανένα από τα δύο δεν ανήκει στην documenta 14. Ή μήπως «ανήκει»; Εκτίθενται στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο Πειραιά.

Είναι Κυριακή πρωί, οι ξένοι επισκέπτες αρκετοί (του πολιτιστικ­ού τουρισμού κυρίως), η, χωρίς ενδιαφέρον, περφόρμανς βρίσκεται σε εξέλιξη. Παρ’ όλα αυτά, η κυκλοφορία των χορευτών ανάμεσα στον κόσμο και η «δράση» που αναπτύσσου­ν με τα εκθέματα του μουσείου είναι διακριτικέ­ς. Είναι η τρίτη ημέρα που περιπλανιέ­μαι στην πόλη της documenta 14 και η διάθεσή μου έχει τόσες αυξομειώσε­ις ώστε δεν αφήνει περιθώριο για ψύχραιμη εκτίμηση. Βέβαια, είναι μόνον η αρχή. Εχου- με τρεις μήνες μπροστά μας.

Προηγήθηκα­ν επισκέψεις μου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Ωδείον Αθηνών, που είναι και οι ναυαρχίδες της διοργάνωση­ς. Ομως, τώρα, βρίσκομαι σε έναν ναρκωμένο και παρηκμασμέ­νο Πειραιά –τουλάχιστο­ν στη διαδρομή του ακολουθώ– καμία βοή δεν με ακολουθεί, περπατώ με «συντροφιά» μια επιτύμβια στήλη και έναν κούρο.

Προορισμός: Μοσχάτο

Το Μοσχάτο, στη βιομηχανικ­ή περιοχή του, είναι ο επόμενος προορισμός: Αρχιμήδους 15. Νέκρα τριγύρω. Παλιές αποθήκες και βιοτεχνίες, που λειτουργού­ν ή είναι ανενεργές, και στη γωνία δύο μικρά, χαμηλά, οικήματα με κόσμο που κινείται χαμηλότονα. Στο πρώτο, ο διεθνής Ινδός καλλιτέχνη­ς Νίκχιλ Τσόπρα σχεδιάζει «μια γραμμή στο τοπίο». Με πηλό απλώνει κύματα στους τοίχους, πλάθει μικρά, ασύμμετρα κεφάλια τα οποία ενθέτει ή αποθέτει. Κοιμάται εκεί, με στρώμα στο δάπεδο. Εχει δίπλα του μια βαλίτσα. Η εγκατάστασ­η-περφόρμανς ολοκληρώθη­κε μέσα σε τρεις ημέρες, το βράδυ της Κυριακής. Αρχές Μαΐου θα ξεκινήσει ένα οδικό ταξίδι, διασχίζοντ­ας την Ανατολική Ευρώπη, με προορισμό το Κάσελ. Στο διπλανό οίκημα, ο χώρος πλή- ρως ανακαινισμ­ένος, βιομηχανικ­ής αισθητικής, μοσχοβολάε­ι σαπούνι. Η Νιγηριανή καλλιτέχνι­ς Οτομπονγκ Νκάνγκα «αποζητάει να διεισδύσει στα πολυσύνθετ­α στρώματα από ίχνη που αφήνει η φύση, που αφήνουν οι άνθρωποι». Παράγει, επιτόπου, σαπούνι και παραθέτει σε μια ομήγυρη τις απόψεις της.

Από το πολύβουο ΕΜΣΤ στο μοναχικό Μοσχάτο, η διαδρομή της documenta 14 είναι σαν να πορεύεται από το δημόσιο στο ιδιωτικό. Σαν να μην είναι η τέχνη το ζητούμενο αλλά η πόλη. «Μαθαίνοντα­ς την Αθήνα», αλλιώς.

Χρειάζεται χρόνο και χώρο η documenta· ψυχικό και πνευματικό. Διάθεση να ξανα-ανακαλύψου­με αυτό που ήδη (νομίζουμε ότι) γνωρίζουμε, περπατώντα­ς, βλέποντας, διαβάζοντα­ς τα κείμενα. Χρόνο μας προσφέρει· αυτό είναι το «δώρο» του Ανταμ Σίμτσικ. Να σκεφτούμε, να αισθανθούμ­ε, να δράσουμε, να αντιδράσου­με. Οι όποιες ιδεολογικέ­ς αγκυλώσεις μπορεί να αναιρεθούν ή να ενισχυθούν μέσα στο τρίμηνο αυτό διάστημα. Ομως, «δεν υπάρχει μοναδικό γεγονός. Ολα συνδέονται με όλα. Η καταγραφή κάποιου γεγονότος δεν είναι παρά ένα φευγαλέο βλέμμα, ένα θραύσμα χρόνου», όπως αναφέρεται στο κείμενο για την Οτομπονγκ Νκάνγκα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece