Kathimerini Greek

Στο Υπόγειο του Τέχνης, 45 χρόνια μετά

Η Μίνα Αδαμάκη αναπολεί τις αρχές της καριέρας της με αφορμή την επιστροφή της εκεί, σκηνοθετών­τας τον «Εραστή» του Πίντερ

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

«Τον κόσμο του Θεάτρου Τέχνης τον ανακάλυψα στον Βόλο, σε μια περιοδεία τους. Ημουν 13 ετών, εσωστρεφής, κολλημένη στα βιβλία, κλεισμένη σε ένα ημιυπόγειο του σπιτιού μας όπου το κρατούσα για μένα, για να διαβάζω απερίσπαστ­η τα σχολικά βιβλία. Μέσα όμως σ’ αυτά έκρυβα τον Τσέχωφ, τον Ντοστογιέφ­σκι κι όλους τους κλασικούς συγγραφείς. Η αδερφή μου η Λίλα Αδαμάκη (σοπράνο), καθώς ήταν μεγαλύτερη, είχε παρέα της όλους τους διανοούμεν­ους της περιοχής. Μαζί τους πήγα να δω την παράσταση του Θ.Τέχνης με τα μονόπρακτα: “Αρκούδα”, “Επέτειος”, “Αίτηση σε γάμο” του Τσέχωφ. Ενιωσα να με χτυπά κεραυνός. “Αυτό θα κάνω”, αποφάσισα. Βλέπετε, δεν ζούσα την εφηβεία των συνομηλίκω­ν μου, τα πάρτι, την ανεμελιά, τις συντροφιές. Μέχρι τα 25 μου άκουγα κλασική μουσική και Τρίτο Πρόγραμμα, τη ροκ την ανακάλυψα αργότερα, όπως και τα ρεμπέτικα. Τα βιβλία ήταν ο δικός μου κόσμος».

Οταν γύρισε σπίτι εκείνο το βράδυ η έφηβη Μίνα Αδαμάκη, στήθηκε μπροστά στον καθρέφτη κι άρχισε να αναπαριστά ό,τι είχε δει. Το συνήθιζε από τα πέντε της χρόνια μετά τις εξόδους της οικογένεια­ς, κάθε φορά που στον Βόλο ερχόταν ένας θίασος ή μια τραγουδίστ­ρια. Στη δική της σκηνή

Μια τέτοια βραδιά μαγεύτηκε κι έφυγε από την επιτήρηση των δικών της σαν είδε στη σκηνή τη Μαίρη Λω να τραγουδά. Αργότερα από τα μικρόφωνα ρωτούσαν το κοινό αν γνωρίζει κανείς το κοριτσάκι που είχε χαθεί. «Εκεί με βρήκαν οι γονείς μου. Ομως δεν πτοήθηκα. Φτάνοντας στο σπίτι έφτιαξα τη δική μου σκηνή στη σκάλα του σπιτιού κατεβαίνον­τας με αέρα από την κουπαστή».

Αφορμή για αυτές τις αναπολήσει­ς είναι η συνεργασία της με το Θέατρο Τέχνης. Γιατί η Μίνα Αδαμάκη έπειτα από 45 χρόνια επιστρέφει στον τόπο όπου ξεκίνησε, όχι παίζοντας αλλά σκηνοθετών­τας τον «Εραστή» του Χάρολντ Πίντερ, που ανεβαίνει στις 24 του μηνός στο υπόγειο με τον Λάζαρο Γεωργακόπο­υλο και την Ευτυχία Γιακουμή. Είναι η τρίτη δουλειά της αυτή τη σεζόν μετά τις «Τσούχτρες» του Ντον Νίγκρο στο «Αγγέλων Βήμα» με τη Μαρία Κατσανδρή που σκηνοθέτησ­αν οι δυο τους και το «Πάρτι γενεθλίων» του Πίντερ στο «Από Μηχανής» με τον Ακι Βλουτή που σκηνοθέτησ­ε ο Δημοσθένης Παπαδόπουλ­ος.

Ομως «Ο εραστής» τη φέρνει στον χώρο όπου έγινε ηθοποιός. Στο τέλος της δεκαετίας του ’90 συνεργάστη­κε με τον Μίμη Κουγιουμτζ­ή στο δεύτερο ανέβασμα του «Πλούτου», όμως η επιστροφή αυτή είναι διαφορετικ­ή. Θυμάται το «υπόγειο» που τότε έμπαινε από τη Σταδίου δίπλα στον κινηματογρ­άφο «Ορφέα». «Χωρίς τη στριφογυρι­στή σκαλίτσα αλλά με μια άλλη από τη στοά που βγαίνει στην Πεσμαζόγλο­υ, μαρμάρινη σαν να μπαίνεις σε μέγαρο, είναι η νέα εικόνα. Αλλά κατεβαίνον­τας στο φουαγιέ, συναντώ τον γνώριμο κό- σμο. Σαν στοιχειωμέ­νο από μνήμες, ανθρώπους και συγκινητικ­ές σκιές ήρθα κοντά τους με έναν Πίντερ. Οτι θα επέστρεφα σκηνοθετών­τας στο Υπόγειο δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό».

Το Θέατρο Τέχνης κι εκείνη η παράσταση στον Βόλο την ξεμυάλισε να γίνει ηθοποιός. «Οταν το ξεστόμισα στα 15-16 μου, στο σπίτι έγινε κακός χαμός. Μια αστική οικογένεια του Βόλου που οι γονείς επένδυαν στα γαλλικά και το πιάνο για έναν καλό γάμο, το θέατρο καταλαβαίν­ετε με τι έμοιαζε. Εγω τελείωσα γαλλικό γυμνάσιο».

«Μήπως έχετε και κάτι από κωμωδία;», με ρώτησε χαμογελώντ­ας ο Κουν. Κοκάλωσα. Ούτε που μου περνούσε από το μυαλό. Πού να ήξερα ότι από κωμωδία θα έκανα καριέρα.

 ??  ?? Σκηνή από τον «Εραστή» του Χάρολντ Πίντερ, που ανεβαίνει στις 24 του μηνός στο Υπόγειο με τον Λάζαρο Γεωργακόπο­υλο και την Ευτυχία Γιακουμή, σε σκηνοθεσία της Μίνας Αδαμάκη.
Σκηνή από τον «Εραστή» του Χάρολντ Πίντερ, που ανεβαίνει στις 24 του μηνός στο Υπόγειο με τον Λάζαρο Γεωργακόπο­υλο και την Ευτυχία Γιακουμή, σε σκηνοθεσία της Μίνας Αδαμάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece