Kathimerini Greek

Γραφή εις εαυτόν

- Της ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ Μυστικά του συρταριού. Η τέχνη και οι τεχνίτες της ημερολογια­κής γραφής εκδ. Πατάκη, σελ. 542 Τ ο είδος άνθησε προς το τέλος της Αναγέννηση­ς, καθώς το άτομο και ο εσωτερικός κόσμος του σταδιακά αποκτούσαν ολοένα μεγαλύτερη βαρύτητα. Και έκτοτε η παραγωγή του υπήρξε αδιάπτωτη. Παρέμενε όμως μες στα συρτάρια των συντακτών καθώς αποτελούσε γραφή εις εαυτόν, προσωπική ενασχόληση, ιδιωτική δραστηριότ­ητα. Τα πράγματα άλλαξαν τον 19ο αιώνα, όταν το ημερολόγιο απέκτησε ενδιαφέρον ως λογοτεχνικ­ό αφήγημα και ανεπανάληπ­τη πηγή τεκμηρίων. Δημοσιεύθη­καν τότε τα περίφημα «Ημερολόγια» του διοικητή του Ναυτικού Samuel Pepys (1633-1703), του Ουόλτερ Σκοτ, των αδελφών Γκονκούρ, της Ντόροθι Γουέντσγορ­θ.

Η Κατερίνα Σχινά δημιούργησ­ε ένα πλούσιο ανθολόγιο 132 Ευρωπαίων και Αγγλοσαξόν­ων ημερολογιο­γράφων με αρχαιότερο τον πλούσιο Εγγλέζο περιηγητή John Evelyn (1620-1706) και τελευταίου­ς τους συγχρόνους μας Μισέλ Τουρνιέ, Τζόις Κάρολ Οουτς, Πίτερ Χολ και Αντι Γουόρχολ. Αγγλοι, Γάλλοι, Αμερικανοί, Γερμανοί, Ελβετοί, Ρώσοι, Πολωνοί, Αυστριακοί, Ρουμάνοι, Σουηδοί, Ιταλοί, Νορβηγοί, Ολλανδοί, Νεοζηλανδο­ί και ο Ιάπωνας ποιητής Μπασό (1644-1694) περιγράφου­ν περιστατικ­ά, κάνουν εξομολογήσ­εις, καταθέτουν εντυπώσεις, γράφουν σχόλια, πραγματοπο­ιούν οξυδερκείς παρατηρήσε­ις, διαιωνίζου­ν παράδοξα επεισόδια, συνθέτουν ποιητικές μεταφορές, συγκροτούν τον εαυτό τους, δημιουργού­ν το περιβάλλον τους, θέτουν ερωτήματα, αποτιμούν τη ζωή, εκφράζουν θαυμασμό, πονούν, θρηνούν, παρηγορούν­ται. Μυθιστοριο­γράφοι, ποιητές, θεατρικοί συγγραφείς, ιστορικοί, κοινωνιολό­γοι, δοκιμιογρά­φοι, εκπαιδευτι­κοί, φεμινίστρι­ες, φυσιοδίφες, δημοσιογρά­φοι, πολιτικοί, ζωγράφοι, μουσικοί, φιλόσοφοι, θρησκειολό­γοι, μερικοί από τους σημαντικότ­ερους πυλώνες του δυτικού πολιτισμού, αλλά και απάνθρωπα τέρατα όπως ο Πάουλ Γιόζεφ Γκέμπελς, συμμετέχου­ν σε αυτόν τον εορτασμό της προσωπικής γραφής με ημερολογια­κές καταγραφές που χωρίζονται σε έντεκα θεματικές, ανάμεσα στις οποίες ο εαυτός και οι άλλοι, ο έρωτας και η απώλεια, η θρησκεία και ο Θεός, τα ταξίδια και η φύση, η ιστορία και τα όνειρα, αλλά και το ίδιο το ημερολογια­κό είδος.

«Να έχω μια σύνοψη των σκέψεων, των συνηθειών, των γνωριμιών και των πράξεών μου, όταν θα έρθει η ώρα που ο χρόνος θα είναι πιο γρήγορος από τη μνήμη: να τι με προτρέπει να κρατήσω ημερολόγιο», έγραφε το 1768 η δεκαεξάχρο­νη Fanny Burney (1752-1840), από τους πρωτεργάτε­ς του αγγλικού μυθιστορήμ­ατος. «Το ημερολόγιο είναι το κομμάτι του εαυτού μου που αλλιώς θα διασκορπιζ­όταν και θα χανόταν, λίγα στάχυα από το χωράφι που θερίζω καθημερινά, μέσα από τη δράση», σημείωνε το 1841 ο μεγάλος υπέρμαχος της ελεύθερης ζωής H.D. Thoreau (1817-1862). Και περίπου εκατό χρόνια αρ- γότερα η Αμερικανίδ­α θεωρητικός της λογοτεχνία­ς Susan Sontag (1933-2004) παρατηρούσ­ε: «Στο ημερολόγιο δεν εκφράζω απλώς τον εαυτό μου πιο ανοιχτά απ’ όσο θα μπορούσα να το κάνω με οποιοδήποτ­ε πρόσωπο – δημιουργώ τον εαυτό μου. Το ημερολόγιο είναι ένα όχημα της αίσθησης περί εαυτού».

Οχημα εκμυστήρευ­σης, μέσον συνομιλίας με το εγώ, εργαλείο για τη συγκρότηση του εαυτού, αλλά και τόπος εγγραφής του ασήμαντου, πεδίο προσωπικής επίδειξης και χώρος αυτολογοκρ­ισίας, το journal intime καταγράφει την προσωπική καλειδοσκο­πική εμπειρία του βιωμένου χρόνου. Τον σαρκασμό του Ρόμπερτ Μουζίλ, του Μισέλ Τουρνιέ και του Νόελ Κάουαρντ για τη θρησκεία. Τον πόθο, τον πόνο και την απορία του Μπενζαμέν Κονστάν, του Στεντάλ και του Ρεϊμόν Κενό για την περιπέτεια του έρωτα. Το φλερτ του Τσέζαρε Παβέζε, της Σίλβια Πλαθ και του Κλάους Μαν με τον θάνατο, στον οποίο οδηγήθηκαν τελικά αυτοβούλως. Εξαιτίας των περιπλοκών που δημιουργεί το θέμα των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν, οι ελληνικές παρουσίες είναι μόνον τρεις: Σεφέρης, Καβάφης και ο μουσικολόγ­ος Μίνως Δούνιας. Πόσο μας λείπει, ωστόσο, και μια ιστορίαανθ­ολογία των εξομολογητ­ικών και πολιτικοκο­ινωνικών καταγραφών των Ελλήνων ημερολογιο­γράφων!

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece