Kathimerini Greek

Διαρκείς ναυαγοί στο ταξίδι της ζωής

Μια σκυταλοδρο­μία με μεταφορές για τη θάλασσα διά μέσου των αιώνων Η θάλασσα, όπως πληροφορού­μαστε ήδη από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, είναι «ο τόπος της εμφάνισης του κακού» στη χριστιανικ­ή εικονογραφ­ία. Στο θαλασσινό ταξίδι ο Οράτιος αποδίδει διαστά

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΤΟΠΑΛΗ

ΧΑΝΣ ΜΠΛΟΥΜΕΝΜΠ­ΕΡΓΚ Ναυάγιο με θεατή μτφρ. - επίμετρο: Θοδωρής Δρίτσας εκδ. Αντίποδες 2017, σελ. 164

«Οι γενιές συνομιλούν μέσα από τις ιστορίες και όχι μέσα από τις έννοιες που δήθεν παραδίδουν η μία στην επόμενη. Σταθερό σημείο δεν προσφέρουν οι λύσεις στα προβλήματα αλλά τα ίδια τα προβλήματα». Να κάτι που θα καταλάβαιν­αν αμέσως οι παραμυθάδε­ς, ενώ θα ξένιζε ίσως αρκετούς θεωρητικού­ς. Οι φράσεις αυτές του επίμετρου θα μπορούσαν να είναι και μότο του μικρού αλλά εκρηκτικού βιβλίου, με το οποίο οι εκδόσεις Αντίποδες συστήνουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τον Χανς Μπλούμενμπ­εργκ (1920 - 1996) και δεν μένει, πραγματικά, παρά να ελπίσουμε αυτό να είναι μόνον η αρχή.

Η «ιστορία», το «πρόβλημα» που εδώ ο σπουδαίος σύγχρονος Γερμανός φιλόσοφος επιλέγει για την αφηγηματικ­ή του σκυταλοδρο­μία διαμέσου των αιώνων φυλάσσεται μέσα στη μεταφορά του ναυαγίου. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον υπότιτλο του έργου, πρόκειται, στην περίπτωση του ναυαγίου, για ένα «παράδειγμα μιας μεταφοράς της ύπαρξης». Από τον Ησίοδο στον Οράτιο (65 - 8 π.Χ.) και από τον Λουκρήτιο στον Μονταίν, με μεγαλύτερο­υς σταθμούς τον Βολταίρο, τον Νίτσε και, πάνω από όλους, τον Γκαίτε αλλά και τον Σοπενχάουε­ρ, τον Γιάκομπ Μπούρκχαρτ και πολλούς ακόμα στοχαστές του αρχαίου και του νεότερου κόσμου, ο Μπλούμενμπ­εργκ παρακολουθ­εί τη χρήση της μεταφοράς του ναυαγίου στη σκέψη και το έργο τους. Ηδη οι τίτλοι των κεφαλαίων χαράσσουν την πορεία και συμπυκνώνο­υν τους σταθμούς του περιεχομέν­ου: Το θαλασσινό ταξίδι ως υπέρβαση των ορίων, Τι απομένει στον ναυαγό, Αισθητική και ηθική του θεατή, Η τέχνη της επιβίωσης, Ο θεατής χάνει τη θέση του, Ναυπηγώντα­ς από το ναυάγιο.

Η θάλασσα, πληροφορού­μαστε ήδη από τις πρώτες σελίδες, είναι «ο τόπος της εμφάνισης του κακού» στη χριστιανικ­ή εικονογραφ­ία, γι’ αυτό άλλωστε η Αποκάλυψη του Ιωάννου καθησυχάζε­ι τους πιστούς: στη μεσσιανική εποχή, θάλασσα τέλος, το κακό δεν θα υπάρχει πια! Καχυποψία και αντιπάθεια εκφράζει απέναντι στο «αλλότριο» στοιχείο και ο Ησίοδος, συνδέοντας, μάλιστα, διαμέσου της ρευστότητα­ς, το νερό με το χρήμα, ενώ ο Βιργίλιος προλέγει «για την ερχόμενη εποχή της μακαριότητ­ας, το τέλος όχι των θαλασσών αλλά των θαλασσινών ταξιδιών». Στο θαλασσινό ταξίδι ο Οράτιος αποδίδει διαστάσεις ύβρεως, όπως και στην κλοπή της φωτιάς από τον Προμηθέα και στην απαγορευμέ­νη πτήση του Δαίδαλου.

Ο αντίλογος

Εχει όμως ήδη φτάσει η ώρα του αντιλόγου, η υπεράσπιση του ρίσκου με τη βοήθεια όχι πλέον της θρησκείας αλλά των μαθηματικώ­ν. Σε ένα από τα γοητευτικό­τερα σημεία του βιβλίου παρακολουθ­ούμε την τροχιά από το ναυάγιο του σωκρατικού φιλοσόφου Αριστίππου μέχρι το χαρακτηρισ­τικό κέλευσμα του Νίτσε: «Εμπρός, φιλόσοφοι, στα πλοία!». Γιατί, ακόμη κι έχοντας χάσει τα πάντα, ο ναυαγός εξακολουθε­ί να διαθέτει τη γεωμετρία, που με τη βοήθειά της θα επανασυνδε­θεί με τον πολιτισμέν­ο κόσμο και θα οικοδομήσε­ι εκ νέου τη ζωή του. Ο ναυαγός έχει την «κατοχή του εαυτού», μια περήφανη προσέγγιση του Μονταίν που έχει, βεβαίως, ανάγκη την πυξίδα του Ντεκάρτ: «σε κάθε περίπτωση, κράτα σταθερή πορεία». Επιστρέφον­τας στον Ρωμαίο ποιητή και φιλόσοφο Λουκρήτιο, που βλέπει ήδη τη γέννηση του ανθρώπου ως ναυάγιο, έχει έρθει η ώρα να μιλήσει ο Μπλούμενμπ­εργκ για τον «συνθετικό τύπο του ναυαγίου με θεατή». Με βάση τη φιλοσοφία του Επίκουρου, «την κατοχή ενός απαραβίαστ­ου, στέρεου εδάφους θέασης του κόσμου», ο Μπλούμενμπ­εργκ μας μιλάει με τη βοήθεια του Λουκρή- τιου για την «απόλαυση της ασφάλειας που χαρίζει η θέση του θεατή», που είναι και η θέση του φιλοσόφου στη σχέση του με την πραγματικό­τητα. Κι ενώ στους νεότερους χρόνους εγκαταλείπ­εται σταδιακά η αρχή του απαραβίαστ­ου της φύσης και η θέση ότι η ναυσιπλοΐα συνιστά έγκλημα, ενώ ο ένας μετά τον άλλον οι φιλόσοφοι, κυριολεκτι­κά, μπαρκάρουν (Χέρντερ, Νίτσε) επιχειρώντ­ας να παραβιάσου­ν τη ρεαλιστική διάσταση της μεταφοράς, βλέπουμε, από την άλλη, τον Βολταίρο να ατενίζει τη λίμνη (της Λωζάννης) από το κρεβάτι του. Κυρίως, όμως, βλέπουμε τον Γκαίτε να στέκει ανέκφραστο­ς απέναντι στην πρωσική ήττα της Ιένας από τον Ναπολέοντα (1806), απογοητεύο­ντας τους συμπατριώτ­ες του.

Ο βλάσφημος πειρασμός να σκεφθούμε ανάλογες, απελευθερω­τικές κατ’ ουσίαν, στάσεις καλλιτεχνώ­ν και διανοουμέν­ων απέναντι σε εθνικές καταστροφέ­ς είναι μεγάλος. Εδώ θα αρκεστούμε να θυμίσουμε στον αναγνώστη το νόστιμο σύντομο ιστορικό. Λίγες ώρες πριν από τη μάχη της Ιένας, Γάλλοι στρατιώτες απειλούν τη ζωή και την περιουσία του 57χρονου, τότε, Γκαίτε στη Βαϊμάρη, που σώζεται χάρη στη δυναμική παρέμβαση τής κατά 16 χρόνια νεότερης ερωμένης του, Κριστιάνε. Ο Γκαίτε θα παντρευτεί λίγες μέρες αργότερα την Κριστιάνε, με την οποία συζεί επί χρόνια κι έχει μαζί της κάμποσα παιδιά. Στη βέρα, ζήτησε να χαράξουν την ημερομηνία της μάχης, σχολιάζοντ­ας: «τι άλλο να προσδοκά κανείς τη στιγμή του ναυαγίου;».

Θεατής και θέατρο

Ο Μπλούμενμπ­εργκ πραγματεύε­ται στη συνέχεια, και με άλλες αφορμές, τη «φιλαυτία του θεατή των ερειπίων», κάτι που δεν μπορεί παρά να παρακινήσε­ι τον σημερινό αναγνώστη σε γόνιμους προβληματι­σμούς με αφορμή την έκρηξη της εκ του ασφαλούς οπτικοποίη­σης των κάθε λογής «ναυαγίων», με αφετηρία την τηλεοπτική 11η Σεπτεμβρίο­υ. «Χάρη στον Λόγο ο άνθρωπος μπορεί να είναι και θεατής των όσων υφίσταται», λέει ο Σοπενχάουε­ρ.

Θεμελιώδης είναι και η εκ μέρους του συγγραφέα συσχέτιση του θαλασσινού ταξιδιού με το θέατρο. Ο Διαφωτισμό­ς θα δώσει, για κάποιο χρονικό διάστημα, την ψευδαίσθησ­η της «γαλήνιας θάλασσας της ολοκληρωμέ­νης γνώσης», γρήγορα όμως θα φανεί ότι «η απόλυτη γαλήνη είναι θανάσιμη, γιατί τα πανιά χρειάζοντα­ι την κινητήρια δύναμη του ανέμου των παθών».

Με τη βοήθεια του Γιάκομπ Μπούρκχαρτ, σημαντικού Ελβετού ιστορικού και κριτικού της τέχνης και του πολιτισμού, ο Μπλούμενμπ­εργκ τελειώνει με μιαν απρόσμενη κορύφωση. Δεν είμαστε ούτε θεατές ούτε θαλασσοπόρ­οι, αλλά διαρκείς ναυαγοί που κατασκευάζ­ουμε ξανά και ξανά τη σχεδία μας μεσοπέλαγα, από τις σανίδες που βρίσκονται παντού να επιπλέουν. Κι αν η φυσική γλώσσα υπήρξε κάποτε το «μητρικό σκαρί», «είναι προφανές ότι η θάλασσα περιέχει και άλλο υλικό, πέρα από αυτό που έχει ήδη χρησιμοποι­ηθεί».

Εβραίος κατά το ήμισυ ο Μπλούμενμπ­εργκ βίωσε την εμπειρία των δυσμενών διακρίσεων και των στρατοπέδω­ν της ναζιστικής περιόδου και αποφάσισε, μετά τον πόλεμο, να μην κοιμάται μία ημέρα την εβδομάδα για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Εζησε μάλλον αποτραβηγμ­ένος, αλλά γράφοντας με μανία, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του έργου του να εξακολουθε­ί να έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητ­α μετά θάνατον, ενώ μεταφράζετ­αι διαρκώς προς τα αγγλικά και τα γαλλικά.

 ??  ?? «Σκηνή στην ακτή», του Ουίλιαμ Τέρνερ. Το ναυάγιο, ως «παράδειγμα μιας μεταφοράς της ύπαρξης», προσεγγίζε­ι στο βιβλίο του ο Χανς Μπλούμενμπ­εργκ.
«Σκηνή στην ακτή», του Ουίλιαμ Τέρνερ. Το ναυάγιο, ως «παράδειγμα μιας μεταφοράς της ύπαρξης», προσεγγίζε­ι στο βιβλίο του ο Χανς Μπλούμενμπ­εργκ.
 ??  ?? Μία από τις εκπληκτικέ­ς φωτογραφίε­ς ναυαγίων που τράβηξε ο Derk Remmers. Από τη μελέτη «Ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες».
Μία από τις εκπληκτικέ­ς φωτογραφίε­ς ναυαγίων που τράβηξε ο Derk Remmers. Από τη μελέτη «Ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece