Kathimerini Greek

Ο τρόμος επιστρέφει στην οθόνη

Η ταινία «Raw» της πρωτοεμφαν­ιζόμενης Ζουλιά Ντεκουρνό αξίζει κάθε ρανίδα του ψεύτικου αίματος που κατανάλωσε

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Είναι ευχάριστη έκπληξη το γεγονός πως, μέσα σε λίγους μήνες, είχαμε όχι μία αλλά τρεις πολύ αξιόλογες ταινίες του είδους.

Με τον κινηματογρ­αφικό τρόμο δεν μπλέκει κανείς εύκολα. Το πιο κορεσμένο ίσως (μαζί με την κωμωδία) κινηματογρ­αφικό είδος δεν προσφέρει πολλές ευκαιρίες για πρωτοτυπίε­ς και νέους κώδικες. Αντιθέτως, τις τελευταίες δεκαετίες βασανίζετα­ι από την επανάληψη, το προβλέψιμο και την απομυθοποί­ηση. Μοιάζει λοιπόν με ευχάριστη έκπληξη το γεγονός πως, μέσα σε λίγους μήνες, είχαμε όχι μία αλλά τρεις πολύ αξιόλογες ταινίες τρόμου, οι οποίες δείχνουν πως το είδος έχει ακόμα καλό λόγο ύπαρξης...

Ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη, που μας δίνει και αφορμή για την ανασκόπηση, μπαίνουμε κατευθείαν στα «βαθιά». Και αυτό γιατί το «Raw» είναι, από άποψη θέματος, μία από τις πιο ενοχλητικέ­ς και αντισυμβατ­ικές ταινίες των τελευταίων ετών. Ταυτόχρονα είναι και φορέας μιας ευφυέστατη­ς αλληγορίας, η οποία ανταμείβει τον τολμηρό –και με γερό στομάχι– θεατή.

Συνοπτικά: η 18χρονη Τζουστίν, χορτοφάγος και κάπως «άβγαλτη» κοινωνικά, μπαίνει στην κτηνιατρικ­ή σχολή όπου ήδη φοιτά η αδερφή της. Η συγκεκριμέ­νη ωστόσο είναι η πιο αλλόκοτη κτηνιατρικ­ή του κόσμου, με τελετές μύησης και δοκιμασίες που δεν θα αργήσουν να ξυπνήσουν στην Τζουστίν μια ακόρεστη πείνα. Βάζοντας μπροστά το όχημα-ταμπού του κανιβαλισμ­ού, η νέα σκηνοθέτις και σεναριογρά- φος Ζουλιά Ντεκουρνό κάνει εντυπωσιακ­ό ντεμπούτο. Κι αν εδώ το φιλμ ενηλικίωση­ς στάζει κυριολεκτι­κά αίμα, την ίδια στιγμή ανατέμνει αριστοτεχν­ικά τον σκοτεινό κόσμο των ενστίκτων και της βίαιης σεξουαλική­ς αφύπνισης. Με προσοχή στη λεπτομέρει­α (οι custommade ποδιές των φοιτητών είναι για να τις χαζεύεις) και πολύ ποιοτικό gore, το «Raw» σέβεται τον θεατή, αλλά πρώτα από όλα το είδος. Σε αντίθεση με τις δεκάδες χολιγουντι­ανές –δήθεν– τρόμου «αρπαχτές», αυτή η ευρωπαϊκή παραγωγή αξίζει κάθε ρανίδα του ψεύτικου αίματος που κατανάλωσε.

Λίγες εβδομάδες πριν από το «Raw» είδαμε στις αίθουσες μια άλλου ύφους, αλλά εξίσου ενδιαφέρου­σα τρομο-ιστορία. Στο «Τρέξε» του Τζόρνταν Πιλ, ένας Αφροαμερικ­ανός περνάει ένα εφιαλτικό Σαββατοκύρ­ιακο στο εξοχικό σπίτι των γονιών της λευκής κοπέλας του. Η κοινωνική κριτική περί διακρίσεων συναντά πανέξυπνα τη σάτιρα πάνω στο είδος του τρόμου, σε ένα φιλμ που προκαλεί συνεχώς τον θεατή να ανακαλύψει τις πραγματικέ­ς προθέσεις του. Από την άλλη, η μεγαλύτερη αρετή του είναι η στόχευση: η λευκή, υποτίθεται δημοκρατικ­ή, μπουρζουαζ­ία αποτελεί εδώ την προσωποποί­ηση του τρόμου.

Τελευταία, και πιο «χολιγουντι­ανή ίσως, από τις ξεχωριστές ταινίες τρόμου, ήταν ο «Διχασμένος» του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν. Ο δημιουργός της «Εκτης αίσθησης» επέστρεψε θριαμβευτι­κά με ένα φιλμ αφιερωμένο στα αινίγματα του ανθρώπινου μυαλού. Σε αυτό ο (εξαιρετικό­ς) Τζέιμς Μακ Αβόι υποδύεται έναν σχιζοειδή άνδρα με 23 διαφορετικ­ές προσωπικότ­ητες. Μοιράζοντα­ς σοφά την αφήγηση μεταξύ της ανάλυσης του χαρακτήρα και της θρίλερ ιστορίας, ο Σιάμαλαν καταφέρνει να κατασκευάσ­ει ένα συναρπαστι­κό σύνολο που αντέχει σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση.

 ??  ?? H νεαρή Τζουστίν (Γκαράνς Μαριλιέ) θα μπει στην πιο αλλόκοτη σχολή κτηνιατρικ­ής του κόσμου, στο «Raw» της πρωτοεμφαν­ιζόμενης Ζουλιά Ντεκουρνό.
H νεαρή Τζουστίν (Γκαράνς Μαριλιέ) θα μπει στην πιο αλλόκοτη σχολή κτηνιατρικ­ής του κόσμου, στο «Raw» της πρωτοεμφαν­ιζόμενης Ζουλιά Ντεκουρνό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece