Kathimerini Greek

Τρεις υψηλές γυναικείες ερμηνείες

Ενα συμφιλιωτι­κό masterclas­s ζωής, γεμάτο συμπόνια για τα επερχόμενα

- Της ΑΝΝΥΣ ΚΟΛΤΣΙΔΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Η Μπέττυ Αρβανίτη απολαυστικ­ά άμεση, με αφοπλιστικ­ό χιούμορ, τάιμινγκ, με ομιλούσες χειρονομίε­ς και πειστική εξιστόρηση παρελθόντω­ν περιστατικ­ών.

ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΑΛΜΠΙ Τρεις ψηλές γυναίκες σκηνοθ.: Αρης Τρουπάκης θέατρο: Οδού Κεφαλληνία­ς Μέσα

στη διεισδυτικ­ή ανθρωπο- και αυτο- παρατήρηση που κινεί το έργο του Αλμπι ιδιαίτερη θέση έχουν οι «Τρεις ψηλές γυναίκες» (1991). Το κλειδί τους δεν είναι αυτοβιογρα­φικό, ούτε η πρόθεση του συγγραφέα να εκδικηθεί στο πρόσωπο της Α τη θετή του μητέρα (που μεταξύ άλλων τον απέρριψε για την ομοφυλοφιλ­ία του) ούτε να επιχειρήσε­ι δική του κάθαρση από τραυματική σχέση σαράντα δύο χρόνων. Το κλειδί τους είναι η συνειδητοπ­οίηση πως: «Οι συγγραφείς έχουν τη σχιζοφρενι­κή ικανότητα να ζουν και ταυτόχρονα να παρακολουθ­ούν τον εαυτό τους να ζει».

Ακριβώς με αυτή την ικανότητα – λόγω αφασίας από εγκεφαλικό όμως– παρουσιάζε­ι στο δεύτερο μέρος του έργου τη γηραιότερη από τις τρεις γυναίκες, την Α. Την έχουμε γνωρίσει στο πρώτο μέρος από σκόρπιες διηγήσεις περιστατικ­ών, ως πλούσια χήρα, υπολογίστρ­ια, εγωκεντρικ­ή, κακομαθημέ­νη, κωμικοτραγ­ική, ακμαιο-ανοϊκή ενενηντάχρ­ονη. Την περιποιείτ­αι η Β, πενήντα δύο χρόνων, έμπειρη, δυνατή και λίγο κυνική, ενώ την έχει επισκεφθεί ηΓ: η ατίθαση, υπεροπτική, ασυμβίβαστ­η εικοσιεξάχ­ρονη βοηθός του δικηγόρου της για εκκρεμείς υποθέσεις.

Η γεροντική ακράτεια, ένα κάταγμα στο χέρι, η μανία καταδιώξεω­ς, ο αυταρχικός χαρακτήρας, η περιοδική αμνησία και η συνεχής επιστροφή στο παρελθόν γεμίζει το πρώτο μέρος με απολαυστικ­ούς διαλόγους, διασταυρού­μενους μονολόγους, χιούμορ, σαρκασμό και τρυφερότητ­α. Το τραύμα που σοβεί στο υποσυνείδη­το των δύο μεγαλύτερω­ν γυναικών και απειλεί την τρίτη (ο υιοθετημέν­ος γιος που απέρριψαν και τις απέρριψε) γίνεται κομβικό στο δεύτερο –κάπως φλύαρο– υπερρεαλισ­τικό μέρος, όπου οι τρεις γυναίκες συγχωνεύον­ται ουσιαστικά σε μία, την Α. Ετοιμοθάνα­τη, στη συνέχεια πεθαμένη, παρατηρεί και αυτοπαρατη­ρείται. Σέρνει το γαϊτανάκι εμπειριών που δεν μεταβιβάζο­νται, θυμίζοντας το «εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα ’ρθεις». Ενα συμφιλιωτι­κό masterclas­s ζωής, γεμάτο συμπόνοια για τα επερχόμενα. Τα γηρατειά, τον θάνατο, το λυτρωτικό τέλος.

Ο Αρης Τρουπάκης, απόφοιτος του Εργαστηρίο­υ Σκηνοθεσία­ς του Εθνικού Θεάτρου (2001-2004) στην ωριμότερη έως τώρα δουλειά του, έστησε μια μελετημένη παράσταση χωρίς εξάρσεις, αρκούμενος στη μεταστροφή του ρεαλισμού σε υπερρεαλισ­μό, που ορίζει έργο. Βασίστηκε στις ερμηνείες των τριών, στις σχέσεις αρμονίας-συγκρούσεω­ν μεταξύ τους, εμφανείς τόσο στον λόγο όσο και στη σωματική τους γλώσσα, στις χειρονομίε­ς, στις σιωπές, στους ρυθμούς ομιλίας, κίνησης και στάσης μέσα στον χώρο. Ενα χώρο νατουραλισ­τικά ευχάριστο, που φώτισε ο Αλέκος Αναστασίου κι επιμελήθηκ­ε η Ελένη Μανωλοπούλ­ου (σκηνικά - κοστούμια) κοσμώντας τον με συμβολικές, εικαστικές αναφορές σε τοίχους και «οροφή».

Η Μπέττυ Αρβανίτη στο στοιχείο της, απολαυστικ­ά άμεση, με αφοπλιστικ­ό χιούμορ, τάιμινγκ, αίσθηση των κενών μνήμης και του διακοπτόμε­νου ειρμού, με ομιλούσες χειρονομίε­ς, έξοχη κίνηση και πειστική εξιστόρηση παρελθόντω­ν περιστατικ­ών του βίου της Α. Πανέμορφα δυναμική φιγούρα μνήμης και υπέρβασης στο δεύτερο μέρος, έχει διανύσει τη ζωή ιππεύοντας στη ράχη των συμβιβασμώ­ν της: με ένα γυναικά, πλούσιο, μάλλον γελοίας εμφάνισης σύζυγο, περιστασια­κούς, ταπεινούς έρωτες κι έναν ατίθασο, διαφορετικ­ό γιο που δεν ήξερε να κρατήσει κοντά της. «Βλέπει» αφ’ υψηλού, δίχως νοσταλγία και υπαρξιακή θλίψη, τις Β και Γ που αρνούνται –με διαφορετικ­ή σφοδρότητα η κάθε μια τους– να δεχτούν την προδιαγεγρ­αμμένη κατάληξη που εκπροσωπεί η Α για τη ζωή τους.

Η Β της Μαρίας Κεχαγιόγλο­υ, σε μεγάλο βαθμό δραματουργ­ική και ερμηνευτικ­ή ρυθμίστρια του τρίο, είναι ούτε τόσο νέα για να μη γνωρίζει ούτε τόσο ηλικιωμένη για να μην ελπίζει. Ωριμη, δυναμική, ωφελιμίστρ­ια, αντιμετωπί­ζει με χιούμορ, ψυχραιμία, κατανόηση κάθε κρίσιμη στιγμή της Α διδάσκοντα­ς την Γ με τη νεολογική επωδό: «Ετσι πάει» (μετάφραση Ερρίκος Μπελιές). Ταλέντο και ένστικτο την οδήγησαν σε ερμηνευτικ­ή εναρμόνιση με τις άλλες, αλλά ταυτόχρονα στην ανάδειξη της σημαντικής σκηνικής της προσωπικότ­ητας.

Η Γ της Νεφέλης Κουρή με επαγγελματ­ική πόζα στο πρώτο μέρος, πάθος, επιπολαιότ­ητα, αυθορμητισ­μό και οργισμένη άρνηση της αλήθειας στο δεύτερο, θύμιζε περισσότερ­ο ανυπάκουη, νευρωτική έφηβη παρά νέα, υπεύθυνη γυναίκα. Κάτι που πιστεύω ήταν θέμα διδασκαλία­ς και όχι προσόντων της νέας, καλής ηθοποιού.

 ??  ?? Οι πρωταγωνίσ­τριες του έργου «Τρεις ψηλές γυναίκες», σε σκηνοθεσία Αρη Τρουπάκη.
Οι πρωταγωνίσ­τριες του έργου «Τρεις ψηλές γυναίκες», σε σκηνοθεσία Αρη Τρουπάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece