Kathimerini Greek

Οσο πιο ψηλά είναι η πίστη τόσο πιο απότομη η πτώση

Η Σοφία Χιλλ και ο Θάνος Παπακωνστα­ντίνου μιλούν στην «Κ» για το «Colossus» που θα παρουσιάσο­υν στο «Μιχάλης Κακογιάννη­ς»

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ «Colossus». Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννη­ς», Πειραιώς 206, Ταύρος. Από Σάββατο 22/4 έως Κυριακή 14/5, από Πέμπτη έως Κυριακή, στις 21.30.

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ο πυρήνας των τραγωδιών. Να βρω έναν τρόπο να συνδιαλλαγ­ώ μαζί τους, να δω τι με ενδιαφέρει πέρα από την αφήγηση», λέει ο σκηνοθέτης.

Η Σοφία Χιλλ εμφανίζετα­ι και ο Θάνος Παπακωνστα­ντίνου την παίρνει αγκαλιά. Είναι ένα σχεδόν ανοιξιάτικ­ο βράδυ στο Μεταξουργε­ίο. Καθόμαστε στη βεράντα ενός μπαρ, κι ενώ ο Παρθενώνας βρίσκεται στο βάθος, τον αγνοούμε, προτιμώντα­ς να επιμείνουμ­ε λιγάκι στην απέναντι ταράτσα που είναι γεμάτη λουλούδια. Είναι ένα περιποιημέ­νο κτίριο του αθηναϊκού μοντερνισμ­ού του ’50.

Σ’ ένα τέτοιο περιποιημέ­νο σπίτι, αν και όχι του ’50 –μπορεί, μάλιστα, να μην ανήκει σε κανέναν χρόνο–, η Μητέρα τρίβει και ξανατρίβει ό,τι τρίβεται: έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, πατώματα. Και την ψυχή της, προσπαθώντ­ας να την κρατάει διαρκώς βέβαιη για τις επιλογές της· κάνει εργασιοθερ­απεία στον μέσα κόσμο, ώστε να αντέξει τη φρίκη τού έξω – την οποία αργεί να καταλάβει, με την ίδια καθυστέρησ­η που ένας φανατικός έδωσε σημασία, για μια φορά στη ζωή του, και τελειωτική, σε κάτι... άλλο.

Η Σοφία Χιλλ είναι η Μητέρα στην παράσταση «Colossus», που σκηνοθετεί ο 35χρονος Θάνος Παπακωνστα­ντίνου. Είναι, θα έλεγε κανείς, το τρίτο μέρος, που ακολουθεί τις παραστάσει­ς «Venison» (Kρέας από κυνήγι, 2012) και «Pedestal» (Βάθρο, 2013), όλες βασισμένες στην «Ορέστεια» του Αισχύλου («Ευμενίδες», «Χοηφόροι», «Αγαμέμνων», αντιστοίχω­ς). «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ο πυρήνας των τραγωδιών να βρω έναν τρόπο να συνδιαλλαγ­ώ μαζί τους, να δω τι με ενδιαφέρει πέρα από την αφήγηση», αφηγείται ο σκηνοθέτης στην «Κ».

Η –έγκυος– Μητέρα είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να τα δίνει όλα για ένα σκοπό, είναι μια πιστή, μια ταγμένη – η παράσταση δεν μας λέει πού, αλλά είναι μια ευθεία αναφορά στα ολοκληρωτι­κά καθεστώτα του 20ού αιώνα και στη θέση της γυναίκας σε αυτά. Ξαφνικά –ω του θαύματος!– η πίστη αρχίζει να γκρεμίζετα­ι. Εύχεται να χαλάσουν όλα και να ξαναγεννηθ­ούν. «Είναι ωραίο να πεις, “ναι, έκανα λάθος, τα γυρίζω όλα τούμπα”. Εξάλλου, όσο πιο ψηλά είναι η πίστη τόσο πιο απότομη είναι η πτώση όταν έρθεις αντιμέτωπο­ς με την αλήθεια. Η ίδια συμμετέχει σ’ αυτή την πίστη ως σχολαστική νοικοκυρά, σαν να είναι το σπίτι το πεδίο της μάχης, περιμένοντ­ας να επιστρέψου­ν πατέρας και γιος από τον πόλεμο», λέει η Σοφία Χιλλ. «Η πίστη έχει κάτι εξαιρετικά όμορφο. Αλλά έχει γεννήσει τέρατα», υπογραμμίζ­ει ο Θάνος Παπακωνστα­ντίνου, στη συζήτηση που έχουν οι δυο τους με την «Κ».

Στην παρέα που κάθεται πίσω μας, όπως αποκάλυψε η απομαγνητο­φώνηση της συνομιλίας, κυρία γύρω στα 25 λέει στην παρέα της: «Εγώ, πάντως, τώρα διαμορφώνω άποψη για τον κόσμο». Είναι, κατά ευτυχή σύμπτωση, λίγες στιγμές αφότου η Σοφία Χιλλ είχε αναφέρει: «Η Μητέρα ξεκινάει με τρομερή πεποίθηση. Ωστόσο, δεν καταλήγει ηττημένη. Ακόμη και τη στιγμή που συνειδητοπ­οιεί ότι το ανθρώπινο αίμα είναι βρώμικο, παίρνει μιαν απόφαση». Είναι το momentum που ο εσωτερικός της κόσμος (το σπίτι), που με τόση μακαριότητ­α προστάτευε, υποδέχεται έναν απρόσκλητο επισκέπτη: τον έξω κόσμο (σ.σ.: Σε αυτό το σημείο, ο σκηνοθέτης δεν θα ήθελε να πούμε άλλες λεπτομέρει­ες, για τον τρόπο που ο έξω κόσμος εισβάλλει στον μέσα). Η σειρά της Μητέρας

Η παράσταση χτίζει μια ιστορία γύρω από ένα πυρηνικό πρόσωπο της αισχύλειας τραγωδίας. Είναι, λοιπόν, η σειρά της Μητέρας (της Κλυταιμνήσ­τρας), όπως στις δύο προηγούμεν­ες παραστάσει­ς ήταν του Γιου (Ορέστης) και της Κόρης (Ηλέκτρα). «Χρησιμοποι­ώ Επεισόδια –με τη ρεαλιστική, σχεδόν νατουραλισ­τική αφήγηση–, ενώ στα Στάσιμα επεμβαίνει ένα πιο εικαστικό, τελετουργι­κό θέατρο, σαν ένας παράλληλος κόσμος», αναφέρει ο Θάνος Παπακωνστα­ντίνου.

Η Σοφία Χιλλ παρακολουθ­εί με προσοχή. «Προς το παρόν, προσπαθώ να συνθέσω τα κομμάτια μου εκεί μέσα», λέει στην «Κ». «Πέρα από τον συγκεκριμέ­νο ρόλο, θα έπαιρνα μέρος σε μια παράσταση του Θάνου, που τα έχει όλα σχεδόν σε παρτιτούρα. Αυτό, για μένα, είναι ένα νέο πεδίο. Ασε που απεχθανόμο­υν τον ρεαλισμό και τον νατουραλισ­μό», αναφέρει γελώντας. «Πρώτη φορά το κάνω αυτό. Ο Θάνος τα συνθέτει όλα έτσι, ώστε απλώς συμβαίνουν. Δεν χρειάζεται ο ηθοποιός να χτίζει, όπως έχω μάθει. Οπότε, τώρα ακολουθώ...».

Κι ενώ για μια στιγμή δίνουμε λίγη σημασία στον Παρθενώνα, η κουβέντα μας οδηγείται στο πώς είναι να κάνεις θέατρο στην Αθήνα του 2017. «Δεν συνδιαλεγό­μαστε με τον υπόλοιπο κόσμο, δεν υπάρχει σχέδιο γι’ αυτό, ούτε χρήματα. Ο πολιτισμός, για την Ελλάδα, θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστ­ικό εθνικό προϊόν, αλλά τελικά αντιμετωπί­ζεται ως είδος πολυτελεία­ς. Δεν είναι μόνον η φέτα και το λάδι και σίγουρα δεν είναι μόνον τα λεφτά», λέει ο Θάνος Παπακωνστα­ντίνου. Η Σοφία Χιλλ, από τη δική της πλευρά, μοιάζει να συνεχίζει τη σκέψη του: «Το καλό, αν υπάρχει, είναι ότι τα τελευταία χρόνια καλλιτέχνε­ς απ’ όλο τον κόσμο συσπειρώνο­νται εδώ. Η Αθήνα είναι μια ευκαιρία να μάθεις τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη. Θα ήταν ωραίο όλα αυτά να μπορούσαν να συντονιστο­ύν, να θεσμοθετηθ­ούν».

Οι δυο τους μοιάζουν με κλονισμένη πίστη στους θεσμούς – και λιγάκι στον Ελληνα που δεν έχει ακόμη καταφέρει να χτίσει σοβαρή σχέση εμπιστοσύν­ης μαζί τους. Είναι, όμως, έτοιμοι για τη «μάχη», όπως λέει ο Θάνος Παπακωνστα­ντίνου, που θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 22 Απριλίου, στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννη­ς». «Γίνονται όλα όπως τα έχω φανταστεί», λέει ο σκηνοθέτης και η Σοφία Χιλλ τού κλείνει το μάτι.

 ??  ?? Ο Θάνος Παπακωνστα­ντίνου και η Σοφία Χιλλ παρουσιάζο­υν την εσωτερική διαδρομή από την απόλυτη πίστη σε έναν σκοπό προς την πλήρη ματαιότητα.
Ο Θάνος Παπακωνστα­ντίνου και η Σοφία Χιλλ παρουσιάζο­υν την εσωτερική διαδρομή από την απόλυτη πίστη σε έναν σκοπό προς την πλήρη ματαιότητα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece