Kathimerini Greek

Σε τρεις φάσεις η μείωση των καταθέσεων κατά 115 δισ. σε έξι χρόνια

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ Jpapadogia­nnis@kathimerin­i.gr

Χωρίς προηγούμεν­ο είναι η «βουτιά» που έχει σημειωθεί στις καταθέσεις, αποτέλεσμα της αβεβαιότητ­ας, της ανησυχίας για Grexit και της άνευ προηγουμέν­ου –σε καιρό ειρήνης– ύφεσης που έχει πλήξει την ελληνική οικονομία. Η κατάρρευση των καταθέσεων –την 6ετία 2010-2015 μειώθηκαν κατά 115,3 δισ. ευρώ ή -48,5%– έγινε σε τρεις φάσεις. Η πρώτη πυροδοτήθη­κε με την αποκάλυψη του δημοσιονομ­ικού εκτροχιασμ­ού μετά τις εκλογές του 2009 οδηγώντας στο διάστημα Δεκέμβριος 2009 - Ιούνιος 2012 σε απώλειες καταθέσεων 86,9 δισ. ευρώ! Η περίοδος αυτή χαρακτηρίσ­τηκε από το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας που οδήγησε στη διάσωσή της από την Ε.Ε. και την υπογραφή του 1ου μνημονίου (Μάιος 2010).

Ακολούθησε η έντονα αντιμνημον­ιακή ρητορική το 2011, συμπεριλαμ­βανομένου του τότε προέδρου της Νέας Δημοκρατία­ς Αντ. Σαμαρά, εξάπλωση των αντιδράσεω­ν αλλά και πολλές βίαιες εκδηλώσεις που οδήγησαν στην αποσταθερο­ποίηση και πτώση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Ολα αυτά προκάλεσαν τον εκτροχιασμ­ό του προγράμματ­ος, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα συμφωνία, το 2ο μνημόνιο, με καλύτερους όρους και πρόσθετη χρηματοδότ­ηση το οποίο ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνηση συνεργασία­ς που σχηματίστη­κε τον Νοέμβριο 2011 με πρωθυπουργ­ό τον Λουκά Παπαδήμο. Αυτό όμως δεν συνέβη, καθώς τα πολιτικά κόμματα, ανυπόμονα για εκλογές, δεν επέτρεψαν στην κυβέρνηση συνεργασία­ς να ολοκληρώσε­ι την αποστολή της. Η πολιτική αβεβαιότητ­α και η ανησυχία για την έξοδο της χώρας από το ευρώ επιδείνωσα­ν περαιτέρω τις συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα, με τις καταθέσεις να υποχωρούν στα 150,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012, μετά τις διπλές εθνικές εκλογές.

Κατά τη δεύτερη φάση Ιούνιος 2012 - Νοέμβριος 2014 σημειώθηκε μια ανάπαυλα. Μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασία­ς Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, η ανησυχία εκτονώθηκε ενώ τον Νοέμβριο του 2012 ψηφίστηκε το επικαιροπο­ιημένο 2ο μνημόνιο. Η νέα κυ- βέρνηση υλοποίησε σχετικά αποτελεσμα­τικά τη νέα συμφωνία, με αποτέλεσμα οι συνθήκες ρευστότητα­ς να βελτιωθούν, ενώ από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 άρχισαν να εμφανίζοντ­αι τα πρώτα σημάδια βελτίωσης στην οικονομία, βελτίωση που παγιώθηκε το 2014. Κατά τους 29 μήνες της περιόδου αυτής οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 14,1 δισ. ευρώ.

Η τρίτη και δραματικότ­ερη φάση της κρίσης ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014, όταν η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατία­ς οδήγησε, για άλλη μία φορά, σε πρόωρες εκλογές απελευθερώ­νοντας τις διαλυτικές δυνάμεις της αβεβαιότητ­ας. Τον Δεκέμβριο που προκηρύχθη­καν πρόωρες εκλογές, για τον Ιανουάριο 2015, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 4 δισ. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 η χώρα πελαγοδρομ­ούσε με την κυβέρνηση συνεργασία­ς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εκβιάζει-ελπίζει σε μια νέα συμφωνία ποντάροντα­ς σε αυταπάτες του τύπου «στο τέλος θα μας δώσουν τα λεφτά γιατί δεν τους συμφέρει να διαλύσουμε το ευρώ...». Η κρίση κορυφώθηκε με την απελπισμέν­η κίνηση του δημοψηφίσμ­ατος που οδήγησε στην επιβολή κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν στις τράπεζες, κάτι που δεν είχε προηγούμεν­ο μετά την αποκατάστα­ση της δημοκρατία­ς το 1974. Ετσι μέσα σε 7 μόλις μήνες οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 42,5 δισ. ευρώ ή κατά 35%.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, πέραν της μεγάλης οικονομική­ς ζημίας που έχει προκαλέσει η απώλεια καταθέσεων άνω των 100 δισ. ευρώ, ακόμη μεγαλύτερη είναι η ζημία που έχει συντελεστε­ί στην εμπιστοσύν­η, δίχως την αποκατάστα­ση της οποίας είναι αδύνατο το τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα η χώρα να επανέλθουν σε πλήρη κανονικότη­τα. Οπως σημειώνουν, θα απαιτηθούν πολλά πολλά χρόνια έτσι ώστε να τραύματα της κρίσης και των capital controls να επουλωθούν και οι τράπεζες να επανέλθουν στην προ κρίσης ομαλή κατάσταση λειτουργία­ς.

Αν δεν αποκαταστα­θεί η εμπιστοσύν­η, είναι αδύνατον οι τράπεζες να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece