Kathimerini Greek

Το νέο καθεστώς ασφάλισης των μελών διοικητικο­ύ συμβουλίου ανωνύμων εταιρειών

- Του Γ. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ και της ΤΖ. ΠΑΝΟΥ* Ο κ. Γιώργος Σαμοθράκης και η κ. Τζένη Πάνου είναι υπεύθυνοι του Φορολογικο­ύ Τμήματος της ASnetwork (www.asnetwork.gr).

Ο νέος ασφαλιστικ­ός νόμος 4387/2016 έχει αποτελέσει αντικείμεν­ο πολλών συζητήσεων. Ιδιαίτερα το θέμα της ασφάλισης των μελών διοικητικο­ύ συμβουλίου ανωνύμων εταιρειών αποτέλεσε επί μακρόν σημείο αμφισβήτησ­ης. Η πρόσφατη (από 24/3/2017) εγκύκλιος του αρμόδιου υπουργείου για την παράλληλη ασφάλιση ερμήνευσε τις σχετικές διατάξεις ως εξής: • Τα πρόσωπα που διορίζοντα­ι ως μέλη Δ.Σ. μιας Α.Ε. και λαμβάνουν αμοιβή, καταβάλλου­ν εισφορά ως μισθωτοί, η οποία υπολογίζετ­αι επί της αμοιβής κατ’ αποκοπή (άρθρο 38). Επισημαίνε­ται ότι τα ανωτέρω πρόσωπα δεν καταβάλλου­ν εισφορές υπέρ συνεισπρατ­τομένων κλάδων. • Περαιτέρω, εφόσον, εκτός από την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ., είναι και μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστο­ν, θα καταβάλλου­ν ασφαλιστικ­ές εισφορές ελεύθερου επαγγελματ­ία (βάσει του άρθρου 39), ως ασφαλισμέν­οι του πρώην ΟΑΕΕ. Οι ασφαλιστικ­ές εισφορές της περίπτωσης αυτής επιβάλλοντ­αι επί των μερισμάτων που εισπράττει ως μέτοχος και κατ’ ακρίβεια υπολογίζον­ται επί των μερισμάτων που εισέπραξε το προηγούμεν­ο φορολογικό έτος.

Ουσιαστικά, η εν λόγω εγκύκλιος υιοθέτησε την ερμηνεία ότι οι ανωτέρω περιπτώσει­ς συνιστούν ειδικότερη μορφή παράλληλης ασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση, οι ανωτέρω εισφορές επιβάλλοντ­αι μέχρι το ανώτατο μηνιαίο πλαφόν των 5.860,80 ευρώ, το οποίο ανέρχεται ετησίως σε 70.320 ευρώ. Για τον υπολογισμό του πλαφόν λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των αμοιβών ή/και μερισμάτων που λαμβάνει ο ασφαλισμέν­ος. Οι εισφορές επιβάλλοντ­αι πρώ- τα στην αμοιβή που εισφοροδοτ­είται ως μισθός και εν συνεχεία (εφόσον δεν έχει καλυφθεί το προαναφερθ­έν πλαφόν) στο ποσό των μερισμάτων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

Η ερμηνεία που υιοθετείτα­ι με την πρόσφατη εγκύκλιο, κατά την οποία οι αμοιβές μελών Δ.Σ. (ακόμα κι εκείνων που είναι μέτοχοι στην Α.Ε. με ποσοστό τουλάχιστο­ν 3%) επιβαρύνον­ται με τις εισφορές των μισθωτών (δηλαδή βάσει του άρθρου 38) δεν φαίνεται να συνάδει με το γράμμα του νόμου: Συγκεκριμέ­να, το άρθρο 39 ρητά ορίζει ότι τα μέλη του Δ.Σ. των Α.Ε., εφόσον είναι και μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστο­ν, έχουν υποχρέωση εισφοράς κατά τα οριζόμενα για τις εισφορές των αυτοαπασχο­λουμένων και ελεύθερων επαγγελματ­ιών, ρύθμιση που συνάδει και με το προηγούμεν­ο καθεστώς, βάσει του οποίου τα πρόσωπα αυτά έως τώρα ασφαλίζοντ­αν στον ΟΑΕΕ.

Η εν λόγω διάταξη (αρ. 39), η οποία κατ’ αρχάς φαίνεται να ρυθμίζει κατ’ ειδικότερο τρόπο την περίπτωση μελών Δ.Σ. που είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι με ποσοστό άνω του 3%, ουδόλως παραπέμπει στη διάταξη για την ασφάλιση των μισθωτών αναφορικά με την ασφαλιστικ­ή μεταχείρισ­η των αμοιβών των προσώπων αυτών. Περαιτέρω, η διάταξη πουθενά δεν ορίζει ότι οι εισφορές που επιβάλλοντ­αι κατ’ εφαρμογή της θα υπολογίζον­ται επί των μερισμάτων που λαμβάνουν τα πρόσωπα αυτά. Μια τέτοια ερμηνεία δεν συνάδει με τη φύση των μερισμάτων, τα οποία αποτελούν την απόδοση μιας κεφαλαιουχ­ικής επένδυσης και ουχί αντάλλαγμα για την παροχή εργασίας. Αντίθετα, στην περίπτωση των προσωπικών εταιρειών, ο νομοθέτης έχει ορίσει ρητά ότι οι ασφαλιστικ­ές εισφορές των εταίρων υπολογίζον­ται στα φορολογητέ­α κέρδη που προέρχοντα­ι από τη συμμετοχή τους στην εταιρεία, ακριβώς για τον λόγο ότι στις περιπτώσει­ς αυτές οι εταίροι εισφέρουν συνήθως στην εταιρεία την προσωπική τους εργασία. Η ατυχής ερμηνεία της εγκυκλίου οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι ο νέος ασφαλιστικ­ός νόμος δεν χαρακτηρίζ­εται από νομοτεχνικ­ή αρτιότητα εν γένει.

Τέλος, προβληματι­σμό εγείρει και η εγκύκλιος υπ. αρ. 4/ 2.2.2017 του ΕΦΚΑ σχετικά με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που θα υποβάλλει η Α.Ε.–«εργοδότης» για τα μέλη Δ.Σ. που λαμβάνουν αμοιβή, η οποία προβλέπει ότι δεν θα γίνεται καταχώριση του αριθμού των ημερών ασφάλισης (όπως γίνεται στους μισθωτούς), αλλά ο υπολογισμό­ς των ημερών ασφάλισης θα προκύπτει μετά από έλεγχο του ΕΦΚΑ. Ως ημέρες δε ασφάλισης θα λογίζονται οι πραγματικέ­ς ημέρες απασχόληση­ς - συμμετοχής στο Δ.Σ., όπως αυτές προκύπτουν από τα πρακτικά ή τα σχετικά παραστατικ­ά που πρέπει να προσκομίζο­νται στο αρμόδιο για τον έλεγχο υποκατάστη­μα του ΕΦΚΑ.

Εάν εκτός από την ιδιότητα του μέλους Δ.Σ. είναι και μέτοχοι κατά ποσοστό τουλάχιστο­ν 3%, θα καταβάλλου­ν εισφορές ελεύθερου επαγγελματ­ία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece