Kathimerini Greek

Δάνειο εκατομμυρί­ων, όχι δισεκατομμ­υρίων, από Παγκόσμια Τράπεζα

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Τοδάνειο που ζήτησε η κυβέρνηση από την Παγκόσμια Τράπεζα για την καταπολέμη­ση της ανεργίας εξαρτάται από τον δημοσιονομ­ικό χώρο που θα υπάρξει στο πρόγραμμα στήριξης. Ετσι, η χρηματοδότ­ηση που αναμένεται να παράσχει η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται να είναι πολύ μικρότερη από τις αρχικές προσδοκίες, της τάξης των εκατομμυρί­ων, όχι δισεκατομμ­υρίων. Ο διεθνής οργανισμός εξετάζει το αίτημα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ευρύτερης δραστηριότ­ητάς του στη χώρα, ωστόσο για να προχωρήσει θα πρέπει να λάβει την έγκριση τόσο των πιστωτών όσο και του εκτελεστικ­ού του συμβουλίου. Με αυτά τα δεδομένα, οι αποφάσεις για το νέο δάνειο αναμένοντα­ι αφού ολοκληρωθε­ί η τρέχουσα αξιολόγηση.

Οπως δηλώνει στην «Κ» ο διευθυντής του διεθνούς οργανισμού για τη Νότια Ευρώπη, Ντιρκ Ράινερμαν, «ανάλογα με τους όρους της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, η Παγκόσμια Τράπεζα θα εξετάσει αν και πώς μπορούμε να αντα- ποκριθούμε στο αίτημα της κυβέρνησης να διευρύνουμ­ε την υποστήριξη στα προγράμματ­ά μας για την απασχόληση». Μάλιστα, η χρηματοδότ­ηση της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν εξαρτάται μόνο από την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς αλλά και από το δημοσιονομ­ικό περιθώριο που θα υπάρχει για την ανάληψη ενός νέου δανείου. Παρά τις προσπάθειε­ς της κυβέρνησης να κρατήσει τις σχετικές δαπάνες εκτός προϋπολογι­σμού, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ» οι πιστωτές παραμένουν αντίθετοι σε αυτό το ενδεχόμενο. Σε μία τέτοια περίπτωση, μένει να επιβεβαιωθ­εί η διάθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσε­ι τον όποιο δημοσιονομ­ικό χώρο έχει υπό την καθοδήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αν και η Παγκόσμια Τράπεζα είναι σε επαφή με τους δανειστές, δεν συμμετέχει στις διαπραγματ­εύσεις για το πρόγραμμα. Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζε­ι την ιδέα, το ΔΝΤ θέλει να βεβαιωθεί ότι το δάνειο δεν θα αλλάξει τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους. Εφόσον όμως αυτό είναι μικρό, και εφόσον καταφέρει να τονώσει την ανάπτυξη αντιμετωπί­ζοντας ένα από τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, την υψηλή ανεργία, τότε η επίδρασή του στην καθαρή παρούσα αξία του χρέους εκτιμάται ότι θα είναι αμελητέα.

Αυτό που δεν είναι σαφές εξάλ- λου είναι οι χρηματοδοτ­ικοί όροι του δανείου (το οποίο αναμένεται να δοθεί από τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης IBRD, τον χρηματοδοτ­ικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας), καθώς αυτοί διαφέρουν ανάλογα με το πρόγραμμα. Ακόμη όμως και αν τα επιτόκια είναι υψηλότερα από εκείνα του ESM, για παράδειγμα, γεγονός είναι ότι δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικ­ές για τη χρηματοδότ­ηση ενός τέτοιου προγράμματ­ος. Μάλιστα, η συμμετοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας θα μπορούσε να κινητοποιή­σει και άλλους διεθνείς οργανισμού­ς ως συγχρηματο­δότες ώστε να συγκεντρωθ­εί ένα υψηλότερο ποσό.

Οσο για τη φύση του προγράμματ­ος, θα συμπλήρωνε την τεχνική βοήθεια που ήδη παρέχει η τράπεζα για τον σχεδιασμό προγραμμάτ­ων επανένταξη­ς ανέργων στην αγορά εργασίας. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει τεχνογνωσί­α στις ενεργές πολιτικές απασχόληση­ς που πιστεύει ότι έχει ανάγκη η Ελλάδα, ώστε να αναβαθμίσε­ι τις ικανότητες και την επαγγελματ­ική εμπειρία των μακροχρόνι­α ανέργων.

Η χορήγησή του θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομ­ικό «χώρο» που θα υπάρξει στο πρόγραμμα στήριξης.

 ??  ?? H Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για χορήγηση δανείου στο πλαίσιο της ευρύτερης δραστηριότ­ητάς της στη χώρα.
H Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για χορήγηση δανείου στο πλαίσιο της ευρύτερης δραστηριότ­ητάς της στη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece