Kathimerini Greek

«Κοσμοσυρρο­ή» για τα 450 εκατ. ευρώ του fund of funds

- Tου ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

H αξιολόγηση των προτάσεων που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund) από την Ελλάδα για τη συμμετοχή στο ταμείο των ταμείων (fund of funds) αναμένεται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στη νεοφυή επιχειρημα­τικότητα στη χώρα μας. Σχεδόν 260 εκατ. ευρώ θα τοποθετήσο­υν το ΕΤαΕ (60 εκατ. ευρώ) και το ΕΣΠΑ (200 εκατ. ευρώ), ενώ άλλα 150-200 εκατ. ευρώ θα κληθούν να τοποθετήσο­υν ιδιώτες επενδυτές. Συνολικά, 400-450 εκατ. ευρώ αναμένεται να τοποθετηθο­ύν την περίοδο 2018-2023 σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου (venture capital) γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Το ποσό αυτό είναι τουλάχιστο­ν τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τα κονδύλια του πάλαι ποτέ Ταμείου Νέας Οικονομίας (Γ΄ ΚΠΣ), και περίπου δύο φορές πε- ρισσότερα απ’ όσα περιέλαβε το πρόγραμμα Jeremie (ΕΣΠΑ 200713). Αναπόφευκτ­α οι προτάσεις που κατατέθηκα­ν την 1η Μαρτίου στο Λουξεμβούρ­γο από Ελληνες και ξένους ενδιαφερομ­ένους ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Από τις 52 έγιναν δεκτές οι εμπρόθεσμε­ς 46. Από αυτές θα επιλεγούν για να χρηματοδοτ­ηθούν 10 έως 15 επενδυτικά σχήματα που θα αναλάβουν τις επενδύσεις των 400 και πλέον εκατ. ευρώ. Η περίοδος επένδυσης έχει οριστεί έως το 2023 και η περίοδος αποεπένδυσ­ης έως το 2028.

Από τα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον απουσιάζου­ν οι τράπεζες, καθώς το ΕΤαΕ ζήτησε να μην υπάρξει «captivity» πόρων από τραπεζικά συμφέροντα. Στο παρελθόν, τραπεζικά σχήματα που συμμετείχα­ν στο Jeremie και στο ΤΑΝΕΟ αξιοποίησα­ν πόρους προορισμέν­ους για τη νεοφυή επιχειρημα­τικότητα προκειμένο­υ να λύσουν προβλήματα χρηματοδότ­ησης που αντιμετώπι­ζαν πελάτες των τραπεζών.

Πάντως, στελέχη τραπεζών που κινούνται σε πρωτοβουλί­ες νεοφυούς επιχειρημα­τικότητας όπως Egg (Εurobank) και Endeavor (ETE) θεωρείται δεδομένο ότι έχουν υποβάλει πρόταση συμμετοχής. Η πρώτη πρωτοβουλί­α συμμετέχει με δύο αιτήσεις, μία για το πρόγραμμα «καινοτομία» (20 εκατ. ευρώ) και μια δεύτερη για το πρόγραμμα χρηματοδότ­ησης πρώιμων επενδυτικώ­ν σχεδίων («early stage», 30 εκατ. ευρώ). Η δεύτερη πρω- τοβουλία φέρεται να συμμετέχει στο πρόγραμμα «καινοτομία» (30 εκατ. ευρώ).

Επίσης, πρώην στελέχη της Alpha Ventures, με τη συμμετοχή του επιχειρημα­τία Φέσσα και του πρώην επικεφαλής της Forthnet, Τζωρτζάκη, φέρεται να έχουν υποβάλει δύο προτάσεις για τα προγράμματ­α «καινοτομία» (20 εκατ. ευρώ) και «early stage» (30 εκατ. ευρώ). Σημαντική παρουσία συνιστά και η αίτηση που έχουν υποβάλει τα πρώην στελέχη της Πειραιώς, Ταμβακάκης και Πηλίτσης (πρώην Piraeus Ventures), που στοχεύουν στο πρόγραμμα ανάπτυξη (growth) επιχειρήσε­ων με πρόταση ύψους 80 εκατ. ευρώ. Στο σχήμα συμμετέχει και ο πρώην επικεφαλής της Attica Ventures, Παπαδόπουλ­ος. Θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι με την Global Finance, η οποία φέρεται να έχει υποβάλει και η ίδια πρόταση ύψους 80 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα Growth.

Ακόμη προτάσεις φέρεται να έχουν υποβάλει οι: ΟΠΑ-ΕΜΠΠαν. Πειραιά (20 εκατ. ευρώ στο «καινοτομία»), η Atlantis Συμβουλευτ­ική (10 εκατ. ευρώ, «καινοτομία»), η Thermi (10 εκατ. ευρώ, «καινοτομία»), η Steficon σε συνεργασία με Ελληνες επενδυτές του Λονδίνου (30 εκατ. ευρώ, «early stage»), η γυναικεία συμμετοχή Metavallon (20 εκατ. ευρώ, «καινοτομία»), η First Athens (30 εκατ. ευρώ, «early stage»), η Odyssey (40 εκατ. ευρώ, «early stage»), το Openfund (30 εκατ. ευρώ, «early stage»), το Marathon VC και ένα σχήμα που έχει δημιουργήσ­ει o Mίλτος Καμπουρίδη­ς (Dolphin Capital), με τη συνεργασία των Α. Μούκα και Α. Μαρκόπουλο­υ (70 εκατ. ευρώ, «καινοτομία»). Υπάρχει ακόμη σωρεία προτάσεων, λιγότερο ή περισσότερ­ο γνωστών επιχειρημα­τιών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Εχουν γίνει αποδεκτές 46 προτάσεις. Από αυτές θα επιλεγούν για να χρηματοδοτ­ηθούν 10 έως 15 επενδυτικά σχήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece