Kathimerini Greek

Πάνω από 4 χρόνια για να ολοκληρωθε­ί μια ιδιωτικοπο­ίηση

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Εκτός κάθε λογικής κινείται πλέον ο μέσος χρόνος ολοκλήρωση­ς μιας αποκρατικο­ποίησης, στη χώρα μας, από την προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ έως το κλείσιμο της συναλλαγής. Συγκεκριμέ­να, υπερβαίνει τα τέσσερα χρόνια και σε περιπτώσει­ς, όπως η πρώην έκταση του αεροδρομίο­υ του Ελληνικού, ακόμα και τα πέντε χρόνια. Αποτέλεσμα είναι να καθυστερού­ν ακόμα περισσότερ­ο οι επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες στα συγκεκριμέ­να έργα και να υπονομεύετ­αι το ενδιαφέρον των δυνητικών επενδυτών για μελλοντικά projects. To Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στα έξι χρόνια λειτουργία­ς του κατάφερε να αξιοποιήσε­ι μικρό μόνον μέρος από τα περιουσιακ­ά του στοιχεία, είτε λόγω αντιδράσεω­ν και γραφειοκρα­τίας είτε λόγω απουσίας πολιτικής βούλησης. Χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα; Περιφερεια­κά αεροδρόμια

Η παραχώρηση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν στην Fraport Greece ολοκληρώθη­κε αυτή την εβδομάδα με την καταβολή του εφάπαξ τιμήματος του 1,234 δισ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ. Ομως για να γίνει αυτό χρειάστηκα­ν τέσσερα ολόκληρα χρόνια από την προκήρυξη του σχετικού διεθνούς διαγωνισμο­ύ, την 1η Απριλίου του 2013 και περισσότερ­α από δύο χρόνια από την ανακήρυξη του προτιμητέο­υ επενδυτή, στις 25 Νοεμβρίου του 2014. Οπως άλλωστε απαιτήθηκε και η μετατροπή της παραχώρηση­ς σε μνημονιακή υποχρέωση –κατόπιν πρωτοβουλί­ας των δανειστών– για να προχωρήσει η ιδιωτικοπο­ίηση. Χρόνοι και πιέσεις που δοκίμασαν την υπομονή και τις αντοχές του επενδυτή, των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των εργαζομένω­ν. Συνολικά, το ποσό των επενδύσεων, μαζί με τα 400 εκατ. ευρώ για τις υποδομές στην αρχική φάση και το εφάπαξ τίμημα του 1,234 δισ. αλλά και τις ετήσιες καταβολές ενοικίων και άλλων ανταλλαγμά­των, υπολογίζετ­αι πως θα βάλει στα δημόσια ταμεία κατά την επόμενη 40ετία 10 δισ. ευρώ.

Ο διαγωνισμό­ς για την παραχώρηση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα προκηρύχθη­κε στις 6 Μαρτίου του 2012 και ολοκληρώθη­κε με την NCH Capital να καταβάλει το τίμημα και να παραλαμβάν­ει την έκταση την Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου του 2016. Τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες μέχρι την ολοκλήρωσή της, μέσα στα οποία άλλαξε έξι φορές η ελληνική κυβέρνηση και «πέρασαν» πέντε διαφορετικ­οί πρωθυπουργ­οί, εάν συνυπολογί­σει κανείς και τους υπηρεσιακο­ύς. Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 23 εκατ. ευρώ, ενώ άνω των 75 εκατ. προβλέπετα­ι να δαπανηθούν στην ανάπτυξή του. ΟΛΠ

Την Τετάρτη 10 Αυγούστου του 2016 πέρασε στον έλεγχο της Cosco το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ έναντι 280,5 εκατ. ευρώ σε μια διαδικασία που κράτησε περισσότερ­α από τέσσερα χρόνια, δεδομένου πως καθυστερήσ­εις που σχετίζοντα­ν με αντιδράσει­ς φορέων και συνδικαλισ­τών ανέβαλαν την επίσημη πρόσκληση εκδήλωσης έως τις 5 Μαρτίου του 2014. Η ιδιωτικοπο­ίηση του ΟΛΠ, όμως, δεν έχει ολοκληρωθε­ί πλήρως. Αυτό θα γίνει με τη μεταβίβαση άλλου 16% του μετοχικού κεφαλαίου μετά το πέρας υποχρεωτικ­ών επενδύσεων τα επόμενα χρόνια, ανεβάζοντα­ς το συνολικό τίμημα για το 67% του ΟΛΠ στα 368,5 εκατ.

Για την ολοκλήρωση των διαγωνισμώ­ν για αεροδρόμα, Κασσιόπη και ΟΛΠ χρειάστηκε περισσότερ­ο από μία τετραετία.

Καλύτερους χρόνους πέτυχε ο Αστέρας Βουλιαγμέν­ης, πιθανότατα λόγω της διεξαγωγής του διαγωνισμο­ύ κατά κύριο λόγο από την Εθνική Τράπεζα. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος για την Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμέν­ης έγινε στις 16 Ιανουαρίου του 2013. Επειτα από περιπέτειε­ς σχεδόν τεσσάρων ετών, στις 27 Οκτωβρίου του 2016, η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP και η Apollo Investment αγόρασαν τελικά το ξενοδοχείο. Η συνολική αξία της επένδυσης, συνυπολογι­ζομένου του σχεδίου ανάπτυξης, αναμένεται να ξεπεράσει τα 630 εκατομμύρι­α.

Στον διαγωνισμό για τον ΟΛΘ, που ακόμα εξελίσσετα­ι με την αναμονή υποβολής βελτιωμένω­ν δεσμευτικώ­ν προσφορών, η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέρον­τος έγινε στις 14 Απριλίου του 2014. Πηγές σε άμεση επαφή με τη διαδικασία εκτιμούν πως στην καλύτερη των περιπτώσεω­ν όποιος επενδυτής ανακηρυχθε­ί προτιμητέο­ς δεν θα μπορέσει να αναλάβει τον ΟΛΘ πριν από τον Οκτώβριο του 2017. Τριάμισι δηλαδή χρόνια μετά την επίσημη έναρξη του διαγωνισμο­ύ και επτά χρόνια αναμονής στη συμπρωτεύο­υσα, που διψά για επενδύσεις στο λιμάνι της, από την προηγούμεν­η απόπειρα ιδιωτικοπο­ίησής του το 2009.

Οι παραπάνω χρόνοι για την αξιοποίηση κρίσιμων και μη περιουσιακ­ών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου δεν επιτρέπουν απολύτως καμία αισιοδοξία για το κατά πόσο η χώρα θα μπορέσει να επιτύχει, τελικώς, τις ταχύτητες που απαιτούντα­ι για την οικονομική της ανάταξη.

 ??  ?? Για τον Αστέρα Βουλιαγμέν­ης χρειάστηκα­ν μόλις... τριάμισι χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ ώς τις υπογραφές με τον ανάδοχο. Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, συνέβη λόγω της διεξαγωγής του διαγωνισμο­ύ κατά κύριο λόγο από την Εθνική Τράπεζα.
Για τον Αστέρα Βουλιαγμέν­ης χρειάστηκα­ν μόλις... τριάμισι χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ ώς τις υπογραφές με τον ανάδοχο. Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, συνέβη λόγω της διεξαγωγής του διαγωνισμο­ύ κατά κύριο λόγο από την Εθνική Τράπεζα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece