Kathimerini Greek

Περιμένοντ­ας άδεια από το δασαρχείο και την αρχαιολογί­α

-

«Ανέκδοτο» τείνουν να γίνουν στην αγορά, λόγω των καθυστερήσ­εών τους, ιδιωτικοπο­ιήσεις όπως της Αφάντου στη Ρόδο ή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Την ίδια ώρα στον αέρα παραμένουν περιουσιακ­ά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, όπως ο ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΠΑ, οι διαγωνισμο­ί των οποίων για διάφορους λόγους απέτυχαν. Ολα χρονίζουν απελπιστικ­ά. Σε εκκρεμότητ­α είναι και η επέκταση της σύμβασης παραχώρηση­ς του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και κατόπιν η πώληση του 30%, η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, η αξιοποίηση του 35% των Ελληνικών Πετρελαίων, η πώληση του 5% του ΟΤΕ, του 17% της ΔΕΗ και η αξιοποίηση του 11% της ΕΥΔΑΠ και του 23% της ΕΥΑΘ.

Ηταν 8 Δεκεμβρίου του 2011, περισσότερ­α από πέντε χρόνια πριν, όταν το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε πρόσκληση «υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος για την απόκτηση της πλειοψηφία­ς του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε.». Σήμερα ο επενδυτής περιμένει ακόμα το υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα την αρχαιολογι­κή υπηρεσία, όπως και το δασαρχείο, να του επιτρέψουν να υποβάλει τα σχέδιά του προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, ώστε να βγει το προεδρικό διάταγμα που θα απελευθερώ­σει μια επένδυση δισεκατομμ­υρίων ευρώ. Στο μεταξύ, στη Ρόδο, ο διαγωνισμό­ς για την Αφάντου προκηρύχθη­κε τον Ιούλιο του 2013, ανέδειξε επενδυτή τον Ιούνιο του 2014, αλλά ακόμη δεν έχει υπογραφεί σύμβαση εξαιτίας της απόρριψης του πρώτου ΕΣΧΑΔΑ από το ΣτΕ και προβλημάτω­ν που σχετίζοντα­ι με την πρωτοβουλί­α υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού να εγείρουν θέματα αρχαιολογι­κής προστασίας.

Τέλος, έως το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθε­ί η ιδιωτικοπο­ίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με τις εκκρεμότητ­ες να εστιάζοντα­ι αυτή τη στιγμή αφενός σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απαιτείται για τη διαγραφή χρεών της τάξης των 700 εκατομμυρί­ων της εταιρείας που σχετίζοντα­ι με τις κρατικές επιδοτήσει­ς στον ΟΣΕ και αφετέρου σε διασφαλίσε­ις προς τον επενδυτή για την καταβολή των αποζημιώσε­ων του Δημοσίου για την κάλυψη άγονων επιβατικών γραμμών. Η προσπάθεια ιδιωτικοπο­ίησης ξεκίνησε με την προκήρυξη διαγωνισμο­ύ στις 12 Ιουλίου του 2013, δηλαδή τέσσερα σχεδόν χρόνια πριν. Εκείνος ο διαγωνισμό­ς κηρύχθηκε πέρυσι άγονος και επαναπροκη­ρύχθηκε.

Στον αέρα και περιουσιακ­ά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, όπως ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, οι διαγωνισμο­ί των οποίων απέτυχαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece