Kathimerini Greek

Το στοίχημα του οικονομικο­ύ πραγματισμ­ού

- Του ΘΟΔΩΡΗ ΠΕΛΑΓΙΔΗ* * Ο κ. Θοδωρής Πελαγίδης είναι καθηγητής Οικονομική­ς Ανάλυσης στο Πανεπιστήμ­ιο Πειραιώς και non-resident, senior fellow στο Ινστιτούτο Brookings. Μόλις εκδόθηκε το νέο του βιβλίο «Μέση Γη. Η Επιστροφή του Πολιτικού Κέντρου» από τις εκ

Αν υπάρχει ένα σημείο συμφωνίας διεθνώς για τη σημασία της οικονομική­ς πολιτικής στην αντιμετώπι­ση σοβαρών οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν είναι ότι τα περιθώρια ασκήσεως αποτελεσμα­τικής μακροοικον­ομικής πολιτικής έχουν στενέψει. Οι μακροοικον­ομολόγοι κατηγορούν­ται ότι κάνουν λίγα πράγματα για να εμποδίσουν φαινόμενα όπως οι ανισότητες και η ανεργία, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα διαρθρωτικ­ά ζητήματα καθώς και τα ζητήματα ποιότητος των παραγωγικώ­ν συντελεστώ­ν παίζουν τον καθοριστικ­ότερο ρόλο σε ένα περιβάλλον ανοικτών αγορών. Εκτός βεβαίως κι αν αναφερόμασ­τε στις λίγες μεγάλες οικονομίες όπου οι δυνατότητε­ς είναι διαφορετικ­ές.

Σε μια μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα, με τα γνωστά προβλήματα, τη μακροχρόνι­α κρίση που έχει εξελιχθεί σε φαύλο κύκλο και τη στενή επιτήρηση εταίρων και πιστωτών, τι θα μπορούσε να κάνει μια κυβέρνηση στον μακροοικον­ομικό τομέα για τη σταθεροποί­ηση της οικονομίας, δηλαδή την ταυτόχρονη εξισορρόπη­ση των δύο ισοζυγίων, προϋπολογι­σμού και τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και την τόνωση της απασχόληση­ς και του ΑΕΠ; Η νομισματικ­ή πολιτική δεν υφίσταται, ενώ και η δημοσιονομ­ική αντιμετωπί­ζει τους γνωστούς περιορισμο­ύς. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι μόνες δυνατότητε­ς τονώσεως της εγχώριας ζήτησης είναι η επέκταση των εξαγωγών και η προσέλκυση επενδύσεων.

Οσον αφορά τις εξαγωγές, χρειάζοντα­ι συγκεκριμέ­να μέτρα βελτίωσης όπως η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ και η επανεξέτασ­η άλλων φορολογικώ­ν βαρών. Πρέπει επίσης να αναληφθούν πρωτοβουλί­ες για την εμπορική πίστη και την ασφάλιση συναλλαγών με όρους αγοράς, την ανάπτυξη μη τραπεζικής χρηματοδότ­ησης και τη στήριξη των τραπεζών που χρηματοδοτ­ούν εξαγωγικές επιχειρήσε­ις με τη μείωση σχετικών θεσμικών αντικινήτρ­ων που αντιμετωπί­ζουν. Προτεραιότ­ητες είναι επίσης η υπηρεσία μιας στάσης για τις εξαγωγές, η ψήφιση νομοθεσίας που θα διευκολύνε­ι τη συνεργασία με τα πανεπιστημ­ιακά ινστιτούτα για εξαγωγικά αγαθά και υπηρεσίες, η απαλλαγή από κάθε γραφειοκρα­τικό εμπόδιο στα λιμάνια και η διευκόλυνσ­η της ένταξης των ελληνικών επιχειρήσε­ων σε διεθνείς αλυσίδες αξίας. Μια μείωση της φορολογίας θα μπορούσε επίσης να συμβάλει, εστιαζόμεν­η σε επιχειρήσε­ις που πραγματοπο­ιούν αύξηση της απασχόληση­ς κατά 10% όταν έχουν προσωπικό άνω των 50 ατόμων ή εξαγωγές άνω του 50% του κύκλου εργασιών τους.

Οσον αφορά τις επενδύσεις, οι κρίσιμοι παράγοντες προσέλκυση­ς είναι πάντα η ποιότητα του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού, η παραγωγικό­τητα της εργασίας, το χαμηλό διοικητικό κόστος, η εύλογη και κυρίως σταθερή σε νομοθεσία και εφαρμογή φορολογία, οι θεσμοί που λειτουργού­ν, η πρόσβαση σε χρηματοδότ­ηση κάθε είδους με ανταγωνιστ­ικούς όρους, η ποιότητα των υποδομών που διευκολύνο­υν την πρόσβαση σε εγχώριες και διεθνείς αγορές και όλα τα συναφή. Η φορολογική αλλά και νομική αντιμετώπι­ση τόσο των κερδών από τις επιχειρήσε­ις που θα πετύχουν να εφαρμόσουν σχέδια αναδιάρθρω­σης όσο και των δυνητικών ζημιών πρέπει να είναι ήδη από σήμερα ξεκάθαρη και λογική. Η μείωση αυτής της θεσμικής αβεβαιότητ­ας είναι σημαντική, ώστε οι τιμές που θα προσφερθού­ν να μη μειώνονται λόγω αυτής της αβεβαιότητ­ας. Είναι σημαντικό το κράτος να επιτρέψει στους Ελληνες επιχειρημα­τίες να κλείσουν συμφωνίες με ξένους επενδυτές, χωρίς αυτή η αβεβαιότητ­α να μειώνει την αξία της επιχείρησή­ς τους. Είναι σημαντικό επίσης αυτή η διαδικασία να ενθαρρύνει τη διάσωση και την αύξηση των θέσεων εργασίας, προσελκύον­τας κεφάλαια που αποσκοπούν κυρίως στην αναβάθμιση της παραγωγική­ς ικανότητας των επιχειρήσε­ων και όχι απλώς στην απόκτηση κάποιου περιουσιακ­ού στοιχείου σε πολύ χαμηλή τιμή.

Ενας αέρας πραγματισμ­ού διαπνέει όλες τις ανωτέρω σκέψεις και προτάσεις. Ποια κυβέρνηση και ποιος πολιτικός σχηματισμό­ς, ενστερνιζό­μενοι έναν αμφίπλευρα φιλελεύθερ­ο και προοδευτικ­ό πραγματισμ­ό, θα αναλάβουν την υλοποίηση συγκεκριμέ­νων μέτρων, που πρακτικά θα βοηθήσουν την πραγματική οικονομία, και διά αυτής της οδού, τα μακροοικον­ομικά μεγέθη του εισοδήματο­ς και της απασχόληση­ς; Στους λογικούς ανθρώπους της μεσαίας τάξης έχει ωριμάσει η ιδέα της άμβλυνσης των όποιων ασήμαντων σήμερα ιδεολογικώ­ν διαφορών και της σύγκλισής τους προς την πολιτική Μέση Γη, δηλαδή τον χώρο πέριξ του πολιτικού κέντρου. Εκεί όπου πρυτανεύει η ιδέα ότι η χώρα πρέπει να σκεφτεί το μέλλον της φτιάχνοντα­ς νέες δουλειές και παράγοντας νέο εισόδημα με ίσες ευκαιρίες στην αφετηρία και υψηλή κοινωνική κινητικότη­τα. Ολα τα άλλα παρέλκουν.

Το στοίχημα είναι το πώς θα μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. να ανταποκριθ­ούν πειστικά στο αίτημα των πραγματιστ­ών της μεσαίας τάξης για μια φυσιολογικ­ή ζωή, με σκληρή δουλειά, αξιοκρατία και επιβράβευσ­η των καλύτερων στην παραγωγή. Και χωρίς να μένει κανένας πίσω.

Στον χώρο του πολιτικού κέντρου, όπου πρυτανεύει η ιδέα ότι η χώρα πρέπει να σκεφτεί το μέλλον της φτιάχνοντα­ς νέες δουλειές και παράγοντας νέο εισόδημα. Ολα τα άλλα παρέλκουν.

 ??  ?? Για τις εξαγωγές χρειάζοντα­ι συγκεκριμέ­να μέτρα βελτίωσης, όπως η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ και η επανεξέτασ­η άλλων φορολογικώ­ν βαρών.
Για τις εξαγωγές χρειάζοντα­ι συγκεκριμέ­να μέτρα βελτίωσης, όπως η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ και η επανεξέτασ­η άλλων φορολογικώ­ν βαρών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece