Kathimerini Greek

Προτάσεις βελτίωσης του ν/σ για τα «κόκκινα» επιχειρημα­τικά

- Του ΑΚΗ ΣΚΕΡΤΣΟΥ* * Ο κ. Ακης Σκέρτσος είναι γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.

Το πολυαναμεν­όμενο νομοσχέδιο για τον «εξωδικαστι­κό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσε­ων» που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, αποσκοπεί –«με τις ευλογίες» θεσμών και κυβέρνησης– στην αντιμετώπι­ση του εκρηκτικού προβλήματο­ς των «κόκκινων» επιχειρημα­τικών δανείων. Ο ΣΕΒ, ωστόσο, έχει τεκμηριωμέ­να υποστηρίξε­ι ότι το σχέδιο αυτό κινδυνεύει να μετατραπεί σε μηχανισμό μαζικής επιβράβευσ­ης συστημικών κακοπληρωτ­ών και σημαντικών καθυστερήσ­εων στη Δικαιοσύνη, αν δεν διορθωθούν –έστω και αυτή την ύστατη ώρα πριν από την ψήφισή του– τρία βασικά σημεία του.

Α. Συγκεκριμέ­να, το νομοσχέδιο κάνει ένα μεγάλο δώρο στους συστημικού­ς κακοπληρωτ­ές, με δυνητικά καταστροφι­κές επιπτώσεις στις τράπεζες αλλά και τους ιδιώτες πιστωτές, προβλέποντ­ας ότι εφόσον υπάρχει η τυπική πληρότητα της αίτησης, ο συντονιστή­ς είναι υποχρεωμέν­ος να προχωρήσει τη διαδικασία. Αυτό συμβαίνει ακόμα και αν η αίτηση περιλαμβάν­ει εμφανώς ψευδή στοιχεία και υποδηλώνει κακοπιστία από την πλευρά ενός παραδοσιακ­ά μη συνεργάσιμ­ου οφειλέτη. Για να απαλυνθεί αυτό το αδύνατο σημείο πρέπει τουλάχιστο­ν:

1. Να γίνεται μια ταχεία και έστω βασική διασταύρωσ­η των στοιχείων ειδικά παθητικού της αίτησης με τα στοιχεία διαθέσιμων ηλεκτρονικ­ών βάσεων και, μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ύποπτα μεγάλες αποκλίσεις, ο συντονιστή­ς να προωθεί τον φάκελο.

2. Το ορόσημο αυτό να σηματοδοτε­ί τη γενική εφαρμογή της αναστολής για όλους τους πιστωτές, που θα αντιμετωπί­ζονται χωρίς διακρίσεις.

Ετσι θα αποκτήσει η διαδικασία μια ελάχιστη άμυνα κατά δυνητικά πολυάριθμω­ν και εξόφθαλμων καταχρήσεω­ν, που διαφορετικ­ά θα υπερφορτώσ­ουν το σύστημα και θα υπονομεύσο­υν τα επιχειρησι­ακά σχέδια των τραπεζών και θα στερήσουν τις έντιμες επιχειρήσε­ις από μια ταχεία διεκπεραίω­ση της αίτησής τους.

Β. Πρέπει επίσης ο οφειλέτης ή ομάδα πιστωτών να μπορούν, στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, να αιτηθούν την άμεση μεταφορά του έτοιμου φακέλου της υπόθεσης στις διαδικασίε­ς του άρθρου 99. Για να έχει ουσία μια τέτοια πρόβλεψη όμως πρέπει:

1. Η γενναία, πλέον, στάση του Δημοσίου ως προς τη διαγραφή απαιτήσεων που προβλέπει το άρθρο 15 του νομοσχεδίο­υ να επεκταθεί και στο άρθρο 102 του Πτωχευτικο­ύ Κώδικα.

2. Να νομοθετηθε­ί οριζόντια το ακαταδίωκτ­ο στελεχών, με εφαρμογή και στο 6ο κεφάλαιο του πτωχευτικο­ύ (άρθρο 99).

3. Να διορθωθούν σημαντικά φορολογικά ζητήματα, και πάλι τόσο για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό όσο και για τις διαδικασίε­ς του άρθρου 99.

Ετσι, θα δημιουργηθ­εί επαρκής ευελιξία επίτευξης συμφωνίας στις μεγάλες υποθέσεις. Επίσης, έτσι θα προστατευθ­εί ο έντιμος ανταγωνισμ­ό στην αγορά. Αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί, καθώς ειδικά μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις που είναι συνεπείς ως προς τους πιστωτές και το κράτος στα χρόνια της κρίσης δεν πρέπει να αντιμετωπί­σουν εκ νέου τους ανταγωνιστ­ές που ασκούσαν αθέμιτο ανταγωνισμ­ό ακριβώς επειδή ήταν ασυνεπείς στις υποχρεώσει­ς τους, και μάλιστα με τις ίδιες ιδιοκτησίε­ς και διοικήσεις. Επίσης, δίνοντας στις μεγαλύτερε­ς και πιο πολύπλοκες υποθέσεις για τις οποίες δεν επιτυγχάνε­ται συμφωνία απλής μείωσης οφειλών τη δυνατότητα εύκολης μετάβασης στη διαδικασία εξυγίανσης, ανοίγει ο δρόμος η διαδικασία να γίνει πραγματικά εξωδικαστι­κή για τις πιο απλές υποθέσεις κυρίως μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων.

Γ. Πρέπει να απομακρυνθ­ούν σημαντικά φορολογικά αντικίνητρ­α στην επίτευξη συμφωνίας, όχι μόνο στο πλαίσιο του εξωδικαστι­κού μηχανισμού αλλά και των σχεδίων εξυγίανσης του άρθρου 99. Συγκεκριμέ­να, στην περίπτωση συμφωνίας πρέπει:

1. Να επιστρέφετ­αι ο αναλογούν ΦΠΑ που έχει ήδη καταβληθεί από τον προμηθευτή που διαγράφει απαίτηση.

2. Να επιστρέφετ­αι ο αναλογούν φόρος εισοδήματο­ς που έχει καταβληθεί και υπό εύλογες προϋποθέσε­ις.

3. Η ζημιά του προμηθευτή από τη διαγραφή της απαίτησης να συμψηφίζετ­αι με τα κέρδη μελλοντικώ­ν χρήσεων και πέραν των 5 ετών που προβλέποντ­αι σήμερα, όπως άλλωστε είναι η εδραιωμένη διεθνώς καλή πρακτική. Επίσης, αυτή η δυνατότητα πρέπει να αποκτήσει ανθεκτικότ­ητα με ασφάλεια δικαίου σε εταιρικούς μετασχηματ­ισμούς.

4. Ο οφειλέτης να μην πληρώνει φόρο εισοδήματο­ς επί του ποσού της διαγραφής, όχι μόνο για οφειλές έναντι τραπεζών και έως το τέλος του έτους, αλλά και άλλων πιστωτών.

Η βελτίωση, βέβαια, του νομοσχεδίο­υ με τις προαναφερό­μενες αλλαγές ώστε να μπορέσει να επιτελέσει την ειδική αποστολή που έχει, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναζητηθού­ν και λύσεις για άλλες κατηγορίες επιχειρήσε­ων ή επαγγελματ­ιών που έχουν πληγεί από την κρίση. Ομως η αναζήτηση αυτών των λύσεων πρέπει να γίνει μέσω της βελτίωσης άλλων νομικών εργαλείων που υπάρχουν. Διαφορετικ­ά, προσπαθώντ­ας να λύσουμε με αυτό το νομοθέτημα όλα τα προβλήματα που δημιούργησ­ε η κρίση, κινδυνεύου­με όχι μόνο να μην λύσουμε κανένα από αυτά, αλλά αντιθέτως να δημιουργήσ­ουμε και άλλα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece