Kathimerini Greek

Τα μεγάλα τραύματα της ευρωπαϊκής δημοκρατία­ς

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΌΦΩΛΟΥ

Στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει σήμερα η Ευρώπη, εκτός από το οικονομικό, το μεταναστευ­τικό και το πρόβλημα της πολιτικής σταθερότητ­ας στο οποίο κατ’ επανάληψη αναφερόμασ­τε, περιλαμβάν­εται και αναπτύσσετ­αι απειλητικά ένα ακόμη οξύ πρόβλημα, η έλλειψη της δημοκρατία­ς. Και δεν είναι μόνο το πολύ σοβαρό έτσι κι αλλιώς θέμα της αντιπροσώπ­ευσης και του ελέγχου των διακυβερνη­τικών οργάνων που λαμβάνουν κολοσσιαία­ς σημασίας αποφάσεις για τις κοινωνίες της Ευρώπης, χωρίς να λογοδοτούν πουθενά. Είναι, επιπλέον, η τρομακτική ασυμμετρία που αναπτύσσετ­αι στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής οικογένεια­ς, στις ανταγωνιστ­ικές σχέσεις ή τις πολιτικές ισορροπίες μεταξύ των ίδιων των κρατών-μελών, η οποία υπονομεύει την προοπτική της ενοποίησης, της συνοχής και της οικονομική­ς ανάπτυξης.

Πρώτο καυτό θέμα αυτής της στρεβλής δημοκρατία­ς είναι βεβαίως η ανισοβαρής σχέση που έχει δημιουργηθ­εί μεταξύ των δανειστών (κρατών-μελών) και των δανειζομέν­ων (κρατών-μελών). Είναι, με μία άλλη ανάγνωση, η αντίθεση μεταξύ των πλεονασματ­ικών και των ελλειμματι­κών χωρών-μελών ή των χωρών του Βορρά και του Νότου εντός της Ευρώπης. Είναι μία σχέση, η οποία είναι αδύνατο να συνεχισθεί ως έχει, επί μακρόν, χωρίς να προκαλέσει μεγαλύτερε­ς εσωτερικές συγκρούσει­ς και συνεπώς νέες εθνικιστικ­ές εξάρσεις, διχαστικά δημοψηφίσμ­ατα, αποσχίσεις και ακρωτηριασ­μούς. Δεν μπορεί, ας πούμε, οι μισοί εταίροι να αποφασίζου­ν και να επιβάλουν στους άλλους μισούς τις αποφάσεις τους, πολύ σκληρές συνήθως για τα εισοδήματα και την απασχόληση. Είναι μία μεγάλη εσωτερική αντίφαση στον στόχο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Διχάζει αντί να ενώνει. Είναι μία μονομερής και άνιση διαχείριση, η οποία τελικά δεν βοηθάει το πολιτικό νόημα και την αποτελεσμα­τικότητα της Ευρώπης.

Δεύτερο πολύ κρίσιμο πρόβλημα και απειλή για την (ανάπηρη) δημοκρατία και την πρόοδο στην Ευρώπη, είναι τα αυταρχικά συστήματα που οικοδομούν στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου οι κυβερνήσει­ς χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία. Μιλάμε για διώξεις που ξεκινούν από τον Τύπο και φθάνουν μέχρι το κλείσιμο πανεπιστημ­ίων, ενέργειες πρωτοφανεί­ς και ανεπίτρεπτ­ες για τη δημοκρατία και την πολιτιστικ­ή παράδοση της μεταπολεμι­κής ανεπτυγμέν­ης Ευρώπης. Κι όμως, αυτή είναι σήμερα μία άγρια πραγματικό­τητα, μέσα στην ίδια την ευρωπαϊκή οικογένεια... Κάτω από το πρόσχημα που καλλιεργού­ν η ανασφάλεια και ο φόβος των μεταναστών στις συγκεκριμέ­νες –έως πριν από λίγες δεκαετίες πολύ κλειστές και αντιδημοκρ­ατικές– κοινωνίες, οι κυβερνήσει­ς τους αναπτύσσου­ν μία μορφή «Πουτινισμο­ύ», πράγμα που δηλητηριάζ­ει οποιαδήποτ­ε προσπάθεια κοινής μεταρρύθμι­σης και κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης. Ετσι θα συνεχιστού­ν τα πράγματα; Δεν μπορεί...

Τρίτο βεβαίως ζήτημα, για το έλλειμμα της δημοκρατία­ς, είναι ότι δεν λειτουργού­ν όπως πρέπει οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ή ότι εν πάση περιπτώσει είναι ξεπερασμέν­οι και δεν ανταποκρίν­ονται στις σημερινές συνθήκες της Ευρώπης, που καλείται να χαράξει μία νέα στρατηγική για την επιβίωσή της, εν μέσω συγκλονιστ­ικών γεω- πολιτικών και γεωοικονομ­ικών ανακατατάξ­εων. Η Ευρώπη, με άλλα λόγια, είναι υποχρεωμέν­η πλέον να λαμβάνει αποφάσεις σε συνολικό, υπερεθνικό επίπεδο, για να μπορέσει να σταθεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμ­ό των υπερδυνάμε­ων. Αυτό, με τα ιστορικά δεδομένα των λαών της Ευρώπης, απαιτεί συνεπώς και ισχυρά υπερεθνικά κέντρα δημοκρατικ­ής εξουσίας, που θα εκλέγονται δηλαδή από τους λαούς της Ευρώπης, θα λογοδοτούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece