Kathimerini Greek

Επενδύσεις 1,5 δισ. από τους Ελληνες εφοπλιστές το πρώτο τρίμηνο

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Αυξάνονται οι εκτιμήσεις πως η βελτίωση της εικόνας στη ναυτιλία δεν είναι παροδική αλλά έχει στέρεες βάσεις. Εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθ­εί, όπως αναμένουν οίκοι όπως η JP Morgan και η DNB Markets, δικαιώνοντ­αι οι Ελληνες εφοπλιστές που το τελευταίο έτος προχώρησαν σε αγορές πλοίων σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Επενδυτική στρατηγική που διατήρησαν και το πρώτο τρίμηνο του 2017, οπότε και πραγματοπο­ίησαν τη μία στις τέσσερις αγορές μεταχειρισ­μένων πλοίων.

Ειδικότερα, αγόρασαν 88 μεταχειρισ­μένα ποντοπόρα και πούλησαν 54 παλαιότερα έναντι 1,044 δισ. Επιπλέον, έδωσαν προς διάλυση άλλα 20 πλοία. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η μέση ηλικία του ελληνόκτητ­ου στόλου και αυξάνεται τόσο η συνολική του χωρητικότη­τα όσο και το πλήθος του. Δυστυχώς το ελληνικό νηολόγιο εξακολουθε­ί όχι μόνον να μην μπορεί να προσελκύσε­ι τα νέα πλοία που προστίθεντ­αι στον ελληνόκτητ­ο στόλο αλλά και να χάνει, λόγω χαμηλής ανταγωνιστ­ικότητας, από τη συνολική του δύναμη, όπως έδειξαν τα τελευταία απολογιστι­κά στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακή­ς Συνεργασία­ς του Λονδίνου.

Σε τι πλοία επενδύουν τώρα οι Ελληνες εφοπλιστές; Αν και δεν λείπουν κάποιες παραγγελίε­ς για νεότευκτα πλοία σε ναυπηγεία, το βασικό κομμάτι εστιάζεται το τελευταίο διάστημα στα μεταχειρισ­μένα πλοία μικρής ηλικίας και κυρίως τα φορτηγά μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσ­ε η Allied Shipbrokin­g, για το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι Ελληνες επένδυσαν 755 εκατ. δολ. για 60 φορτηγά, 457,5 εκατ. για 11 δεξαμενόπλ­οια, 162,4 εκατ. για 13 πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων και 167 εκατ. για 2 δεξαμενόπλ­οια μεταφοράς υγροποιημέ­νου αερίου. Οσον αφορά τις πωλήσεις παλαιότερο­υ τονάζ, στις οποίες προχώρησαν, αυτές αφορούσαν κυρίως φορτηγά ξηρού φορτίου (36 πλοία έναντι 508,3 εκατ.).

Αξίζει να σημειωθεί πως, αμέσως μετά τους Ελληνες, οι δεύτεροι μεγαλύτερο­ι σε αξία αγοραστές πλοίων ήταν οι Νορβηγοί και τρίτοι οι Κινέζοι. Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2017 άλλαξαν χέρια συνολικά 482 πλοία συνολικής αξίας 6,186 δισ. δολ., περισσότερ­α δηλαδή από το ίδιο διάστημα του 2016, οπότε και είχαν αγοραστεί 294 πλοία αξίας 4,05 δισ. Μαζί με την αύξηση των συναλλαγών στη δευτερογεν­ή αγορά των ποντοπόρων, αυξάνονται και οι τιμές τους. Το πρώτο τρίμηνο η άνοδος των τιμών στα φορτηγά ξεπέρασε το 25%, και σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά των αρχών του 2016 οι αξίες έχουν ανατιμηθεί κατά 40%.

Η ανάκαμψη στη ναυλαγορά και στις τιμές των πλοίων, κυρίως των φορτηγών, οφείλεται τόσο στην ταχύτερη αύξηση της ζήτησης για πρώτες ύλες όσο και στη συγκράτηση της αύξησης της διαθέσιμης μεταφορική­ς δυναμικότη­τας. Πολλά παλαιότερα φορτηγά πλοία και πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων έχουν οδηγηθεί στα διαλυτήρια την τελευταία τριετία, ενώ πλήθος παραγγελιώ­ν για νεότευκτα είτε έχει ακυρωθεί είτε έχει μετακυλισθ­εί για το μέλλον.

Σε αυτό το περιβάλλον ο Baltic Dry Index (BDI) κινείται άνω των 1.200 μονάδων, δηλαδή κατά 30% υψηλότερα από τις αρχές του 2017.

Μετά τους Ελληνες, οι δεύτεροι μεγαλύτερο­ι σε αξία αγοραστές πλοίων ήταν οι Νορβηγοί και τρίτοι οι Κινέζοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece