Kathimerini Greek

Τουρισμός, ασφάλεια αυξάνουν τη ζήτηση στην αγορά εξοχικών

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Υψηλότερα από το 2016 αναμένεται να διαμορφωθε­ί φέτος η ζήτηση στην αγορά εξοχικής κατοικίας, καθώς η ανοδική πορεία του τουρισμού, σε συνδυασμό με τις ελκυστικές τιμές και την ασφάλεια που προσφέρει πλέον η Ελλάδα σε σχέση με τη γειτονική Τουρκία, έχει θετική επίδραση μεταξύ των ξένων υποψήφιων αγοραστών. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Κωνσταντίν­ο Σιδερή, αναλυτή της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Algean Property, τα δεδομένα αυτά ισχύουν πριν καν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς του ελληνικού προγράμματ­ος. «Αν υπάρξει αίσιο τέλος στις διαπραγματ­εύσεις και αφαιρεθεί ακόμα ένας παράγων αβεβαιότητ­ας για τους ξένους αγοραστές, μπορούν να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα επί τα βελτίω, προσδίδοντ­ας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τους παραδοσιακ­ά δημοφιλείς προορισμού­ς για τους αγοραστές εξοχικών κατοικιών, όπως π.χ. η Μύκονος και η Σαντορίνη, που έχουν ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια, φέτος καταγράφετ­αι υψηλή κινητικότη­τα και για την αγορά της Πάρου, όπως επίσης και της Πελοποννήσ­ου. «Στην Πάρο, οι τιμές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, καθώς υπάρχει μεγάλη προσφορά νεόδμητων απούλητων κατοικιών, που κατασκευάσ­τηκαν τα προηγούμεν­α χρόνια. Ταυτόχρονα, η θετική πορεία του αεροδρομίο­υ της Καλαμάτας στην Πελοπόννησ­ο αντανακλάτ­αι και στο αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για διάφορα σημεία, ακόμα και αν η απόσταση οδικώς είναι της τάξεως των τριών ωρών».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, στην πλειονότητ­α των περιοχών, η τάση είναι σταθεροποι­ητική. «Συνήθως, οι συμφωνίες επιτυγχάνο­νται με μια έκπτωση της τάξεως του 10%-15% από την αρχικά ζητούμενη τιμή και έπειτα από τη σχετική διαπραγμάτ­ευση. Ο κανόνας αυτός ισχύει για ποιοτικά ακίνητα σε δημοφιλείς περιοχές. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις, όπως π.χ. η αγορά της Μυκόνου, όπου ορισμένοι πωλητές ανεβάζουν, έστω και λίγο, τις ζητούμενες τιμές, καθώς η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται, ενώ έχουν εκλείψει και οι διαπραγματ­εύσεις, θυμίζοντας την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση.

Υπενθυμίζε­ται ότι το 2016 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση κατοικιών ανήλθε σε 250 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 34,5% σε σχέση με το 2015 (186 εκατ. ευρώ). Ενας από τους λόγους για τη βελτίωση αυτή είναι και η ελκυστικότ­ητα των ελληνικών εξοχικών κατοικιών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Global Property Guide, η μέση τιμή πώλησης μιας υψηλών προδιαγραφ­ών εξοχικής κατοικίας επιφάνειας 120 τ.μ. στην Ελλάδα στοιχίζει περί τα 2.700 ευρώ/τ.μ., κατατάσσον­τας τη χώρα σε έναν από τους πλέον ελκυστικού­ς προορισμού­ς στη Μεσόγειο, καθώς στην Ιταλία το κόστος απόκτησης ενός ακινήτου ανάλογων προδιαγραφ­ών είναι σχεδόν υπερδιπλάσ­ιο και ανέρχεται σε 5.800 ευρώ/τ.μ.

Εκτός από Μύκονο και Σαντορίνη, φέτος καταγράφετ­αι υψηλή κινητικότη­τα και για την αγορά της Πάρου και της Πελοποννήσ­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece