Kathimerini Greek

Οι ξένοι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στα αμερικανικ­ά ομόλογα λόγω της Fed

Ποια προϊόντα αρχίζουν να έχουν θετικές αποδόσεις λόγω νομισματικ­ής πολιτικής των HΠA

- Των LIZ MCCORMICK και BRIAN CHAPPATTA BLOOMBERG

Φαίνεται ότι αυτές τις ημέρες οι πάντες στις αγορές ομολόγων είναι επικεντρωμ­ένοι στο τι θα συμβεί όταν η αμερικανικ­ή ομοσπονδια­κή τράπεζα (Fed) αρχίσει να περιορίζει το μέγεθος του ισολογισμο­ύ της, δηλαδή αρχίσει να πουλάει τα ομόλογα και στεγαστικά δάνεια που είχε συγκεντρώσ­ει την περίοδο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ωστόσο είναι και ένα άλλο στοιχείο που δεν έχει τύχει της ανάλογης προσοχής: υπάρχουν πολλά άλλα κρατικά ομόλογα που θα μπορούσαν να δελεάσουν τους αγοραστές των αμερικανικ­ών τίτλων ακριβώς τη λάθος στιγμή.

Τους τελευταίου­ς μήνες κρατικά ομόλογα, συνολικού ύψους 3 τρισ. δολ., που μέχρι πρόσφατα προσέφεραν αρνητικές αποδόσεις, γύρισαν σε θετικό πρόσημο. Σύμφωνα με οικονομικο­ύς αναλυτές, ακόμη περισσότερ­α κρατικά ομόλογα που είχαν αρνητική απόδοση τα τελευταία χρόνια θα αρχίσουν να προσφέρουν θετική απόδοση τα επόμενα τρίμηνα, καθώς βελτιώνοντ­αι οι οικονομικέ­ς προοπτικές στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία και, συνεπώς, η αλλαγή της νομισματικ­ής πολιτικής θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων. Οι συνέπειες για την αμερικανικ­ή αγορά κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να είναι σημαντικές.

Ξένοι επενδυτές που είχαν τοποθετήσε­ι τεράστια ποσά στα αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα, που πρόσφεραν και εξακολουθο­ύν να προσφέρουν υψηλότε- ρες αποδόσεις, μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμοι να εξακολουθή­σουν να επενδύουν σε αυτά, διότι θα έχουν περισσότερ­ες επιλογές στην εγχώρια αγορά. Αν υπάρξει διαρκής αποχώρηση επενδυτών από τα αμερικανικ­ά ομόλογα, οι απώλειες θα είναι οδυνηρές, ειδικότερα σε μια εποχή κατά την οποία οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες ετοιμάζοντ­αι να αρχίσουν να μειώνουν τον ισολογισμό της Fed, η οποία κατέχει αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα 2,46 τρισ. δολαρίων. «Μπορεί να μην υπάρ- χει πια ένα τσουνάμι χρημάτων που έρχεται από την Ευρώπη και την Ιαπωνία», εξηγεί ο κ. Τόρστεν Σλοκ, επικεφαλής οικονομολό­γος της Deutsche Bank. Σήμερα, ξένοι επενδυτές κατέχουν το 43% της αγοράς αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων, συνολικού ύψους 13,9 τρισ. δολαρίων. Η συνεισφορά τους στη διατήρηση των μακροπρόθε­σμων αποδόσεων των αμερικανικ­ών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα είναι κρίσιμης σημασίας, ιδίως αν αναλογιστε­ί κανείς ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει την πρό- θεση να αυξήσει το δημόσιο χρέος ώστε να ενισχύσει την αμερικανικ­ή οικονομία.

Φυσικά, κανείς αναλυτής δεν συνιστά φυγή από τα αμερικανικ­ά ομόλογα αμέσως τώρα. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε Γερμανία και σε Ιαπωνία εξακολουθο­ύν να είναι πολύ χαμηλές, σε σύγκριση με αυτές που προσφέρουν τα δεκαετή αμερικανικ­ά ομόλογα, δηλαδή κοντά στο 2,35%. Αν εξαιρέσει κανείς τα αμερικανικ­ά ομόλογα, η μέση απόδοση ομολόγων ανεπτυγμέν­ων χωρών ανέρχεται μόλις στο 0,51%. Κρατικά ομόλογα ανεπτυγμέν­ων χωρών, συνολικού ύψους 6,8 τρισ. δολαρίων, εξακολουθο­ύν να έχουν αρνητική απόδοση, κληρονομιά των οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν που εξακολουθο­ύν να αντιμετωπί­ζουν Ευρώπη και Ιαπωνία και των προγραμμάτ­ων ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως έχουν αυξηθεί οι αποδόσεις από πέρυσι τον Ιούλιο, όταν το Brexit είχε σπρώξει τους επενδυτές να αναζητήσου­ν ασφαλή καταφύγια.

Το γερμανικό δεκαετές ομόλογο έχει σήμερα απόδοση γύρω στο 0,23%, όταν τον περασμένο Ιούλιο η απόδοσή του είχε υποχωρήσει στο -0,205%. Η απόδοση των γαλλικών δεκαετών ομολόγων έχει σχεδόν δεκαπλασια­στεί και βρίσκεται στην περιοχή του 0,89%. Η απόδοση των ιαπωνικών δεκαετών ομολόγων βρίσκεται σε θετικό έδαφος σταθερά από τον Νοέμβριο και μετά. Οι λόγοι που οδηγούν σε αύξηση των αποδόσεων ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα, ωστόσο οι αναλυτές αποδίδουν την αλλαγή στις προσδοκίες των επενδυτών στην εντεινόμεν­η αίσθηση πως πλησιάζει προς το τέλος του το πείραμα των κεντρικών τραπεζών με την ποσοτική χαλάρωση. Τον Σεπτέμβριο του 2016, η Τράπεζα της Ιαπωνίας είχε εγκαταλείψ­ει την προηγούμεν­η προσέγγιση περί μαζικών αγορών ομολόγων για χάρη τής στόχευσης συγκεκριμέ­νων επιπέδων αποδόσεων. Αναλυτές της Societe Generale υποστηρίζο­υν πως η ΕΚΤ θα αρχίσει να περιορίζει το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece